Zihinsel Olarak Güçlü İnsanlar ve Karakteristik Özellikleri
Zihinsel olarak güçlü insanlar kendileri çok iyi tanırlar böylece başkalarının onları değiştirmesine izin vermezler.
Ayrıca, zorluklarla karşılaştıklarında akıllıca davranabilirler.
Hayatında sorumluk alamaya herkes hazır değildir. Zihinsel olarak güçlü insanlar, onlar istemedikleri yola sürmeye çalışan uyarıcılara karşı dirençlidirler.
Zihinsel olarak güçlü insanların karakteristik özellikleri
Siz de zihinsel olarak güçlü bir birey olabilir ya da öyle olmak isteyebilirsiniz. Bu yüzden zihinsel olarak güçlü insanların 7 karakteristik özelliğini sizinle paylaşmak istiyoruz.
Hayatınızın hangi döneminde olduğunuz ya da gerekli deneyiminizin olup olmadığı fark etmez.
Önemli olan daha iyi bir insan olmayı istemek ve şartların ya da etrafınızdaki insanların sizi negatif olarak etkilemesine izin vermemek.
Ayrıca bakınız: Güvendiğiniz İnsanlarla Aranızda Güçlü Bir Bağ Vardır
1. Ne zaman “hayır” diyeceklerini bilirler
“Hayır” kelimesi çok fazla negatif anlam taşır ve bir çok insan sevdiği kişilerin ricalarına ya da isteklerine hayır derken zorluk yaşar ve istemediği bir şeyi yaparken kendini kötü hissetmesine yol açar.
Zor da olsa “hayır” demeyi öğrenmek gerekiyor. Bir şeyi reddetmek sizi kötü bir insan yapmaz, çünkü yapmak istemediğimiz bir şeye hayır demek hepimizin hakkı.
2. Başarısızlık başarıya giden yoldur
Zihinsel olarak güçlü insanlar, yürümek için önce düşmek, tökezlemek, emeklemek, çaba göstermek ve çok fazla ter ve göz yaşı dökmek gerektiğini bilir.
Bu yüzden hatalarınızı, başarısızlıklarını inkar etmemelisiniz. Hepsinin siz başarıya taşıyacağını bilmelisiniz.
Aynı zamanda zayıflıklarının nasıl farkında olacaklarını bilirler ve bu zayıflıkların bile pozitif bir şeyler görmeyi başarırlar.
Eğer hata yapmazlarsa, başarısızlığın ne demek olduğunu ve kendilerini nasıl geliştirebileceklerini bilemezler.
Her başarısızlık bir fırsattır.
3. Mutlulukları kendileridir
Bir çok insan mutluluğu başkalarında arar. Bir partnere sahip olmak, bazen karşımızdaki insanın bizi mutlu edeceğine inanmamıza yol açar.
Bu da tek başınıza asla mutlu olamamanıza neden olur. Çünkü bu büyük sorumluluğu başkalarının eline bırakmış olursunuz.
Zihinsel olarak güçlü insanlar, bireyin kendi başına mutlu olması gerektiğini, ve mutluluğu başkalarında aramamak gerektiğini bilirler. Çünkü mutluluğu başkalarında aradığınızda sonu asla iyi bitmez.
4. Korkularıyla yüzleşirler
Korktuğumuz çok fazla şey var; başarısızlık, terk edilmek, yalnız kalmak, utanç duymak, reddedilmek. Bu korkuların asla üstesinden gelemiyoruz çünkü onlarla yüzleşecek kadar cesaretimiz yok.
Eğer zihinsel olarak güçlü bir insansanız, korkularınızın üstesinden gelmenin tek yolu onlarla yüzleşmek olduğunu bilirsiniz.
Korkularınızı görmezden gelmek iyi bir şey değildir. Yüzleşmediğiniz her bir korku, yerinde durmaya devam eder.
5. Duygusal olarak zekidirler
Zihinsel olarak güçlü insanlar kabul etmiş olmak için kabul etmezler çünkü duygularını doğru bir şekilde nasıl dışa vuracaklarını bilirler.
Bu durum, duygularını nasıl tanımlayacaklarını bilen ama nasıl dışa vuracağını bilemeyen insanlar için normaldir.
Zihinsel olarak güçlü insanlar ise, duygularını anladıklarının farkındadırlar ve saklamak yerine onları nasıl açığa çıkaracaklarını bilirler.
Bu da onları empati açısından güçlü insanlar yapar. Başkalarının duygularını ve hislerini çok iyi gözlemleyebilir ve anlayabilirler.
6. Toksik insanları etkisiz hale getirirler
Hepimizin etrafı toksik insanlarla çevrilidir. Bu insanlar, kendi enerjilerini tazelemek için en zayıf insanı seçerler.
Ancak duygusal olarak güçlüyseniz, dört bir yanınızı sarmış olasalar bile bu insanları nasıl etkisiz hale getireceğinizi bilirsiniz.
Bazen sadece bu tür insanlardan uzak duramazsınız ama sizi zehirlemelerine engel olabilirsiniz.
Kendinizi tanımak, kendinize güvenmek, hayrı demeyi bilmek ve korkularınızla yüzleşmek toksik insanların işini zorlaştıracaktır.
Ayrıca bakınız: Nihayet Toksik Bir İlişkiye Son Verdiğinizde Neler Olur
7. Değişim olumludur
Hepimiz değişimden korkarız çünkü rahatlık bölgemizden çıkmak istemeyiz. Ancak bu rahatlık bölgesi sizi ne ileri ne geriye taşır, olduğunuz yerde kalmanıza sebep olur.
Zihinsel olarak güçlü insanlar değişimin her zaman olumlu bir şey olduğunu bilirler ve ne kadar korksanız da önemli olan ilk adımı atmaktır. Gerisi çorap söküğü gibi gelir.
Zihinsel olarak güçlü bir insan mısınız? Olmak ister misiniz? Bu karakteristik özellikler düşünebileceğinizin yalnızca bir kaçıdır. Hayatınızı bugün değiştirmeye başlayın.
Eğer zihniniz güçlüyse siz de güçlü olursunuz. Bu da sizin için her şeyi daha da kolaylaştırır.
Hayat adil olmasa da ya da kötü insanlar etrafınızı sarmış da olsa, bazen değişim içinizden gelir.
Hayatı farklı görmek ve bazı şeyleri önlemek çok büyük fark yaratabilir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Abdullah, G., Isnanto & Putu Yuni Vidiyanti, N. (2019). Student’s Self-Confidence and Their Learning Achievement on Elementary Schools. Advances in Social Science, Education and Humanities Research, 382, 152-155. https://www.atlantis-press.com/proceedings/icet-19/125926473
- Castro, S. A., & Cosentino, A. C. (2019). The High Five Model: Associations of the High Factors With Complete Mental Well-Being and Academic Adjustment in University Students. Europe’s Journal of Psychology, 15(4), 656–670. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7909199/
- Childs, E., White, T. L., & de Wit, H. (2014). Personality traits modulate emotional and physiological responses to stress. Behavioural Pharmacology, 25(5-6), 493–502. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4119514/
- Del Valle, V. (23 y 24 de noviembre de 2021). Sólo se vive una vez: el fenómeno «honjok» en Corea del Sur. Corea ante un nuevo cambio de época. Aproximaciones desde el sur global. XII Congreso Nacional de Estudios Coreanos, La Plata, Argentina. http://sedici.unlp.edu.ar/handle/10915/137327
- Diez, F. S., & Sánchez, C. E. (2017). Influencia de la personalidad y la inteligencia emocional en los estilos de liderazgo. Revista Empresarial, 11(43), 22-28. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=6185663
- Goddard, K., Roberts, C. M., Anderson, L., Woodford, L., & Byron-Daniel, J. (2019). Mental Toughness and Associated Personality Characteristics of Marathon des Sables Athletes. Frontiers in Psychology, 10, 2259. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6787285/
- Hardy, L., Bell, J., & Beattie, S. (2014). A Neuropsychological Model of Mentally Tough Behavior. Journal of Personality, 82(1), 69–81. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23437782/
- Lin, Y., Mutz, J., Clough, P. J., & Papageorgiou, K. A. (2017). Mental Toughness and Individual Differences in Learning, Educational and Work Performance, Psychological Well-being, and Personality: A Systematic Review. Frontiers in Psychology, 8, 1345. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5554528/
- Mojtahedi, D., Dagnall, N., Denovan, A., Clough, P., Hull, S., Canning, D., Lilley, C., & Papageorgiou, K. A. (2021). The Relationship Between Mental Toughness, Job Loss, and Mental Health Issues During the COVID-19 Pandemic. Frontiers in Psychiatry, 11, 607246. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7886783/
- Torrents, R. D., Fullana, M. A., Vervliet, B., Treanor, M., Conway, C., Zbozinek, T., & Craske, M. G. (2015). Maximizar la terapia de exposición: Un enfoque basado en el aprendizaje inhibitorio. Revista De Psicopatología y Psicología Clínica, 20(1), 1–24. https://revistas.uned.es/index.php/RPPC/article/view/14403