Zihninizi Nasıl Uyanık Ve Zinde Tutarsınız

Zaman geçtikçe, beyniniz değişir. Vücudunuzla yaptığınız gibi zihninizi de formda tutmak için birtakım önlemler almalısınız. Zihninizi uyanık ve zinde nasıl tutabileceğiniz gösteren birkaç ipucunu bu yazıda derledik.
Zihninizi Nasıl Uyanık Ve Zinde Tutarsınız

Tarafından yazılmıştır Ángela Aragón

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Beyin çok hassas bir organdır ve tahmin ettiğinizden çok daha duyarlıdır. Beyninizi sadece zaman etkilemez, aynı zamanda kaygı ve olumsuz duygular da muazzam bir şekilde ona zarar verebilir. Bu yüzden dikkat dağınıklığına, kelimeleri ya da tarihleri unutmaya ve konsantre olmakta zorluk çekmeye daha fazla yatkınlık gösterebilirsiniz.

Bunun olmasını önlemek ve zihninizi uyanık ve zinde tutmak için, yapmanız gereken en iyi şey beyninize gerekli özeni göstermeye zaman ayırmaktır. Tıpkı vücudunuza baktığınız gibi zihninize de iyi bakın.

Bunu nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız merak etmeyin. Sizinle bu yazıda, zihninizi uyanık ve yoğun hayat temponuz için mümkün olduğunca zinde tutmak adına uygulayabileceğiniz birkaç ipucu paylaştık.

Hayatınız şu anda ne kadar zor olursa olsun, bu ipuçları sayesinde mücadelenizde biraz kolaylık yakalayacaksınız.

Zihninizi uyanık tutmak için basit tavsiyeler

1. Yağlı balık, meyve ve sebze – mükemmel bir kombinasyon

yağlı balık

Somon, sardalye ve ton balığı, yağ asitleri bakımından oldukça zengindir, daha spesifik olarak belirtmek gerekirse bu balıklar muhteşem birer omega 3 kaynağıdır.

Sizin de bildiğiniz gibi, vücudunuz kendi başına üretemediği için, içeriğinde omega 3 bulunan gıdaları tüketmek, sağlığınız açısından çok faydalıdır. Omega 3, hücre bozulmasını önlemek, yani başka bir deyişle nöronları mümkün olduğunca canlı tutmak için gerekli olan antioksidanların etkisini arttırır.

Bu nedenle, meyve ve sebze tüketiminizi de arttırmanızı öneririz çünkü hemen hemen hepsi ağzına kadar antioksidanla doludur. Bu iki elementin kombinasyonu zihninizi uyanık ve zinde tutmaya yardımcı olacaktır.

2. Zihninizi uyanık tutmak için farklı bir rota kullanın

kırda yürüyen genç kadın

Otomatiğe bağlamış bir şekilde yaşamak, beyninize yapabileceğiniz en kötü şeylerden biridir.

Bir şeyleri düşünmeden yaptığınızda, beyniniz daha az dikkat gösterir ve bu da mümkün olan en az çabayla eylemleri gerçekleştirmesine neden olur.

Sonuç ise, vücudumuzu hareket ettirmediğimiz zaman neler oluyorsa aynısıdır. Yani, konsantre olmakta ya da bir şeyleri hatırlamakta zorluk çekmek hiç şaşırtıcı gelmez.

Bu yüzden okula ya da işe veya herhangi bir yere giderken kullandığınız rotanızı değiştirmenizi öneririz. Çünkü size daha “kontrolsüz” gelen bir yerde yürüyüş yapmak ya da araç kullanmak beyniniz uyanır.

3. Aynı anda birden fazla kitap okuyun

kitap okumak

Okumanın başlı başına zihniniz için harika bir egzersiz olduğu doğrudur. Herhangi türdeki bir kitap hafıza ve konsantrasyon gerektirir. Aksi takdirde, bir hikayeyi takip etmek ya da bir argümanı anlamak imkansız olacaktır.

Ama aynı zaman diliminde birden fazla kitap okursanız, bu becerileri gerçekten bilemiş olursunuz. Beyniniz sadece okumanın keyfini çıkarmaya değil, aynı zamanda bir kitabı diğerinden ayırt etmeye de çalışacaktır.

Bütün bunlar iyi bir kitap okurken beyninizde yaşanır. Ayrıca, size zevk veren her şeyin beyninizin daha iyi çalışmasına da yardımcı olduğunu unutmayın.

4. Meditasyon

meditasyon yapmak

Meditasyon, önceki önerilere kıyasla çelişkili mi görünüyor?

Öyleyse eğer, aklınıza başka bir egzersizi getirin. Yoğun çaba gösterdikten sonra, kaslarınızın rahatlamasına izin vermeniz çok önemlidir.

Meditasyon da hafif bir farkla aynı rolü oynar: size, tam bir öz-farkındalık anı hediye eder. iç huzur getiren şeyi kucaklarken aynı zamanda stresli olan her şeyi bırakmak adına kendinizi keşfetmekle ilgilidir.

Beyniniz, yapmanız gereken her şeyi yaptıktan sonra kortizolla dolduğunda, iyi bir performans göstermesi neredeyse imkansızdır. Bu yüzden, bu durumdan kurtulmak için bireyin kendisine her gün zaman ayırması çok önemlidir.

5. Dans

dans etmek

Dans dersine gitmek, enerjiyi serbest bırakmak için harika bir yoldur. Ek olarak, koordinasyon gelişimine de son derece yardımcı olur. Aslında, spontane dans yerine kareografik dansı tercih ederseniz eğer, hafızanızı ve konsantrasyonunuzu da geliştirebilirsiniz.

Dans eden insanlar genellikle bunu sevdikleri için yaparlar. Başka bir deyişle, mutlu hissetmek için dans ederler bu da zihni odaklanmış ve verimli tutar.

Bu beş ipucunu takip ederek, zihninizi uyanık ve zinde bir halde tutacaksınız, karşınıza çıkan zorluklar ne olursa olsun üstlenmeye hazır olacaksınız. Eğer bu ipuçlarından herhangi birini denemeye karar verirseniz, sonuçlarından bizi de haberdar edin.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Díaz, José Luis. (2009). Persona, mente y memoria. Salud mental32(6), 513-526. Recuperado en 18 de febrero de 2019, de http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0185-33252009000600009&lng=es&tlng=es.
  • Rodríguez Fernández, María del Carmen. (2016). Eficacia de la meditación para el control del malestar psicológico en gestantes con riesgo de complicaciones inminentes. MEDISAN20(5), 652-657. Recuperado en 18 de febrero de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1029-30192016000500009&lng=es&tlng=es.
  • Sandoval-Almazán, Rodrigo. (2011). Mentes en peligro: El daño de internet en nuestro cerebro. Convergencia18(56), 241-248. Recuperado en 18 de febrero de 2019, de http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1405-14352011000200010&lng=es&tlng=es.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.