Zona Hastalığı Nedir ve Nasıl Görünür?

Zona Hastalığı Nedir ve Nasıl Görünür?
Diego Pereira

tarafından incelendi ve onaylandı. doktor Diego Pereira.

Tarafından yazılmıştır Carolina Betancourth

Son Güncelleme: 26 Ekim, 2022

Zona hastalığı, suçiçeğine de sebep olan herpes zoster virüsünden kaynaklanan çok ağrılı bir hastalık olarak bilinir. Bu hastalık, sinir hücrelerine saldıran bir virüsün, bir süre sonra tekrar aktif hale gelmesiyle kızarıklar şeklinde ortaya çıkar.

Olan şey şudur; suçiçeği geçirdiğinizde, zona virüsü sinir dokusuna yerleşir. Bu virüs asla yok olmaz, yalnızca pasif bir şekilde bekler. Asıl sorun ise, daha sonraki bir zamanda tekrar aktif hale gelebilmesidir. İşte tam da bu nüksetme aşamasında zona hastalığı ortaya çıkar.

Herpes zoster virüsünün canlanmasının nedeninin bağışıklık sistemiyle bir ilgisi olduğu düşünülüyor. Çocukluk döneminde suçiçeği geçirildikten sonra bağışıklık sistemi zamanla zayıflıyor.

Virüs Tekrar Aktif Hale Geldiğinde Ne Olur?

Virüs tekrar aktif hale geldiğinde, sinir kökü üzerinden yayılmaya başlar. Etkilenen bölgelerde genellikle rahatsız edici derecede kaşıntıya ve yanma hissine sebep olan şey tam da budur.

O anda, virüs tüm sinir sistemini dolaşmaktadır; ancak deriye ulaşması iki veya üç gün sürer. Üst deriye ulaştığında, etkilenen sinir üzerindeki derinin tamamında gruplar halinde su kabarcıkları oluşur. Bu durumda, ciltte çok büyük bir hassasiyet oluşabilir; bu da çok büyük bir ağrıya sebep olur.

Zonaya Yakalanma İhtimalim Var mı?

Suçiçeği geçirdiyseniz, virüsün tekrar aktif hale gelmesi durumunda zonaya yakalanma riskiniz olabilir. Ancak virüs genellikle, bağışıklık sistemi zayıflamış veya 50 yaş üstü kişilerde tekrar aktif hale gelir.

Yaş ilerledikçe risk artar. Aynı şekilde, eğer kişi kanser tedavisi görüyorsa ya da HIV virüsü taşıyorsa, zonaya yakalanma olasılığı oldukça yüksektir. Muhtemelen, bahsedilen ikinci durumda, bağışıklık sisteminde bir şeylerin ters gitmesinin ilk semptomlarından biri olarak ortaya çıkacaktır.

Zona Hastalığı: Belirtileri Nelerdir?

bel ağrısı
  1. Genellikle ilk belirti, vücudun yalnızca bir tarafında ortaya çıkan şiddetli bir ağrı ile birlikte kaşınma veya yanma hissidir. Yanma hissi ve ağrı çok yoğun olabilir ve çoğu zaman öncesinde hiçbir belirti olmadan, aniden ortaya çıkar.
  2. Zonanın belirtilerinden bir diğeri ise, daha sonra ciltte küçük su kabarcıklarına dönüşen lekelerin oluşumudur.

Diğer olası belirtiler:

  • Ateş ve titreme
  • Genital ülserler
  • Eklem ağrısı
  • Genel kırıklık hali
  • Karın ağrısı
  • Baş ağrısı
  • Lenf düğümü iltihabı

Virüs bir yüz sinirini etkilerse:

  • Görme sorunları
  • Gözde hareket kaybı
  • Tat alma duyusunun bozulması veya azalması
  • Göz kapağı düşüklüğü
  • Bazı yüz kaslarını hareket ettirmede güçlük

Zona Hastalığı Tedavi Edilebilir mi?

Zonanın tedavisi kesinlikle mümkündür. Bu noktada, size teşhis koyabilmesi veya virüse karşı savaşmanız için uygun tedavi ve ilaçları önermesi için bir doktorla görüşmeniz gerekiyor.

Genellikle, ağrıyı azaltabilen ve komplikasyonları önleyebilen antiviral ilaçlar kullanılır. Aynı şekilde bu ilaçlar, hastalığın iyileşmesini de hızlandırır.

Bu ilaçlar ağrı veya yanma hissinin ilk görülmesinden 24 saat sonra kullanılabilir. Tedavi edilebilmesi için; ilaçların, su kabarcıkları oluşmadan önce kullanılmaya başlanması daha iyidir.

Diğer yandan, hızlı bir şekilde iyileşmek için ateş düşene kadar yatak istirahatini öneriyoruz. Ayrıca; tek kullanımlık olmayan ürünleri kaynayan suda yıkayın, cildinizi temiz tutun ve her şeyden önemlisi kirlenmiş eşyaları tekrardan kullanmayın.

Önemli Not

  • Virüsün etkisi iki ya da üç hafta sürebilir ve tuhaf bir şekilde tekrar canlanabilir.
  • Kendinize iyi bakmanız ve teşhis koydurmanız çok önemlidir.
  • Ekstrem durumlar ya da virüsün motor sinirleri etkilediği durumlar, yalnızca halsizliğe değil; aynı zamanda geçici veya kalıcı felce de neden olabilir.
  • Ağrılar genellikle hafiftir; ancak bazen çok şiddetli ve dayanılmaz da olabilir. Kendinize dikkat etmeyi ve dinlenmeyi ihmal etmeyin.

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.