Zona hastalığı (diğer adıyla herpes zoster), VZV yani varicella-zoster virüsünün sebep olduğu bir enfeksiyondur. Bu hastalık çoğunlukla cilt altındaki sinirleri etkiler.
Zona hastalığının belirtileri arasında iltihaplanma ve isilik gibi kabarcıkları sayabiliriz. Bu kabarcıklar etkilenen sinir boyunca görüldüğünden oldukça belirgindir.
Sinir yolu boyunca üzerinde kabarcıklar oluşan cilt, tahriş olmuş gibi görünüyor. Bu nedenle, hastalığın adı genellikle “zona” olarak kullanılmaktadır. Kabarcıklar, deriyi yakarcasına ağrılıdır ve bu sebeple dünyanın bazı yerinde zona hastalığı “Aziz Anthony’nin Ateşi” olarak adlandırılır.
Hastalık çoğu durumda, orta yaşın üstünü hedef alır. Ancak, hafif vakalar olmak üzere pek çok genç de zona hastalığına yakalanmıştır. Yaş ilerledikçe hastalık daha büyük komplikasyonlara sebep olmaktadır.
Zona Hastalığının Sebepleri
Zona hastalığına neden olan virüs varicella’ya (suçiçeği) neden olan virüsle aynıdır. Bu virüs vücuttan asla tamamen yok olmaz. Aksine, bir organizmada gizlice varlığını sürdürür. Bazı sağlık koşulları altında virüs sinir düğümlerinde tekrar hayata geçer.
Varicella (su çiçeği) geçiren herkes zona hastalığına yakalanmaz. Virüs genellikle; yaş, bazı hastalıklar ya da kortikoid, romatizma ilaçları gibi ilaç kullanımına bağlı olarak bağışıklık sisteminde kalıcı ya da geçici değişiklikler görülen kişilerde yeniden harekete geçer.
Zona hastalığı bulaşıcı değildir. Ancak, zona geçiren bir kişi hiç su çiçeği geçirmemiş birine varicella virüsünü bulaştırabilir. Virüs, kabarcıklara doğrudan temas yoluyla bulaşabilir.
50 yaşın üzerindeki yetişkinlerin bu hastalığa yakalanma olasılığı daha yüksektir. HIV’den dolayı bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler de risk grubundadır. Aynı şekilde, 1. yaşlarından önce su çiçeği geçirenler de zona hastalığına yakalanabilir.
Ağrı, zona hastalığının başlıca belirtilerinden biridir ve kabarcıklar oluşmadan bile ağrı olabilir. Çünkü virüs, derinin altındaki sinirleri etkiler. Kabarcıklar çoğu durumda ilk ağrı hissinden sonra 1 ila 14 gün arasında ortaya çıkar ve ağrı hafif ya da şiddetli olabilir.
İlk zona belirtileri şunlardır:
Kaşıntı
Gıdıklanma hissi
Karıncalanma
Fokal ağrı
Ayrıca, zona hastalığının ilk aşamasında aşağıdaki belirtiler de ortaya çıkabilir:
Ateş
Baş ağrısı veya genel rahatsızlık
Gastrointestinal rahatsızlık
Şüphesiz, zona hastalığının başlıca belirtisi kabarcıkların oluşmasıdır. Kabarcıklar başlangıçta küçüktür, ancak büyüyebilir ve diğer kabarcıklarla birleşebilirler. Normalde bu yaraların büyüme süresi 3 ila 5 gün arasında değişir. Daha sonra, hastalığın son aşaması olan kabartılar oluşur.
Virüsün baş bölgesinde görülmesi durumunda kişinin görüşü veya işitmesi etkilenebilir. Mandibular (alt çene) siniri etkiliyorsa, lezyonlar ağız boşluğunda, dil üzerinde veya boğazda oluşabilir. Nadir durumlarda, kişi tat alma duyusunu kaybedebilir.
Teşhis ve Komplikasyonlar
Zona hastalığı, hastanın klinik geçmişi dikkate alınarak muayene sonucu teşhis edilir.
Doğru teşhisin gerçekten zona olduğu konusunda herhangi bir belirsizlik varsa, laboratuvar testi için lezyonlardan deri hücresi örneği alınabilir ve bu sayede daha iyi incelenmesi sağlanır. Kesin bir tanı koymak için kan testi de uygulanan bir yöntemdir.
Lomber ponksiyon, ancak sinir sistemi tehlikeye girdiğinde hastalığın teşhisi için uygulanabilir. Ek olarak, atipik durumlarda, kabarcıklardaki sıvının alınıp test edilmesi ile gerçekleşen Tzanck smear uygulanması gerekebilir.
Bu hastalığın en sık görülen komplokasyonu “postherpetik nevralji” dir. Hastaların% 50’sinde görülür ve çoğu hastanın yanan, elektriksel ve dayanılmaz olarak tanımladığı ağrıya sebep olur. En şiddetli vakalarda, ağrı bir kişiyi tamamen etkisizleştirebilir. En kötü yanı, bu ağrının haftalar, aylar, yıllar ve hatta bir ömür boyunca sürebilmesidir.
Herpes zoster göz çevresinde oluştuğunda görme problemleri gibi diğer komplikasyonlara sebep olabilir. Çoğu durumda, etkiler ciddi olabilir. Selülit veya impetigo gibi deride fazladan enfeksiyonlar oluşabilir. Bazı durumlarda, bu tür herpes menenjite sebep olabilir.
Tüm besinler ve içecekler, ayarına tüketilmelidir. Yine de, bazı ürünlerde ayarı biraz kaçırsak bile ölümcül olabilirler. Bu yüzden dikkatli olun. Aşağıda, belirli bir miktarı geçtikten sonra ölümcül olabilen 15 bilinen ürünü sizleri için açıkladık. Su Günde iki litre su içmelisiniz.…
Günlük olarak kullandığımız pek çok eşyanın da bir kullanma süresi olduğunu çoğu zaman unutuyoruz. Zamanında değiştirilmeyen bu eşyalar sağlığımızı tehlikeye atıyor. Daha fazla bilgi edinmek için bu yazımızı mutlaka okuyun. Yiyeceklerin son kullanma tarihine çoğu zaman dikkat ederiz ve bazen…
Öncelikle, uyuşturucuların ne olduğunu ve bunları kullanan kişiler tarafından nasıl anlaşıldığını tanımlamak önemlidir. Bu yazıda en tehlikeli uyuşturucular hakkında bilgi edinebilirsiniz.
Birçok kez, özellikle etrafınızda insanlar varsa, gaz çıkarmak çok utanç verici bir durum yaratabilir. Bu tür durumlarda, büyük bir utanç kaynağı olmamak adına, büyük ihtimalle kendinizi tutmaya çalışacaksınız. Bu makalede, vücutta gaz oluşumunun nasıl engelleneceğine ve bu gazdan kurtulmazsanız ne…
Domates, tüm dünyada çok popüler bir besindir. Soslarda, makarnalarda ve elbette ketçapta olsun, domates binlerce tarif içerisinde temel bir bileşen haline gelmiştir. Bugün domateslerin cam kavanozlara nasıl ve neden konulması gerektiğini sizlere açıklayacağız. Domatesleri cam kavanozlara koyarsak ne olur? Domates…
Portatif bir yalan detektörüne sahip olmak ve istediğimiz kişiye karşı kullanmak harika olmaz mıydı? Ne yazık ki, böyle bir teknoloji henüz yok. Yine de, sahip olduğumuz şey, birileri yalan söylediğinde bu durumu anlayabileceğimiz ve “içgüdüsel duygularımız” var. Ve elbette, dikkatimiz…