5 Adımda Bakteriyel Gastroenteritin Üstesinden Gelin
Bakteriyel gastroenterit, mide ve bağırsak iltihabı nedeniyle gelişen bir sindirim hastalığıdır. Bazı patojenik bakterilerin bağırsakların içinde çoğalarak enfeksiyona neden olması ile oluşur. Bugün size bakteriyel gastroenteritin 5 basit adımda nasıl üstesinden gelineceğini anlatmak istiyoruz.
Bu enfeksiyon, bir kişiden diğerine veya kontamine nesneler ve yiyeceklerle temas yoluyla kolayca yayılır. Dahası, suyun uygun şekilde arıtılmadığı belirli alanlarda yaygındır.
Peki semptomlar neler? Bununla doğal olarak nasıl başa çıkabilirsiniz?
Öğrenmek için okumaya devam edin!
Ayrıca şunu da okuyabilirsiniz: Gastroenterit: İlk Günde Temel Bakım
Bakteriyel gastroenterit semptomları
Bakteriyel gastroenterit semptomları, enfeksiyona neden olan bakteri türüne göre değişebilir. Örneğin, Staphylococcus, Salmonella ve E. coli. Genel olarak, bu durumun klinik belirtileri şunları içerebilir:
- İştahsızlık
- Mide bulantısı ve kusma
- İshal
- Karın ağrısı ve krampları
- Orta derecede ateş
- Kanlı dışkı
5 adımda bakteriyel gastroenteritin üstesinden nasıl gelinir?
Bakteriyel gastroenteritin üstesinden gelmek için, hızlı rahatlama sağlayacak bir dizi adımı uygulamaya koymanız gerekir. En ciddi vakalar, serum ve antibiyotiklerin uygulanmasını gerektirebileceğinden tıbbi yardım gerektirir. Bununla birlikte, evde semptomları kontrol etmek için şunları yapabilirsiniz:
1. Sıvı alımınızı artırın
Su ve diğer sağlıklı sıvı alımınızı artırmak, mevcut durumunuzun üstesinden gelmek için çok önemlidir. İshal nöbetleri yaşıyorsanız bu daha da doğrudur. Birçoğu hidrasyonun önemini görmezden gelirken, gastroenterit dehidrasyon vakalarına yol açabilir ve bu da sizi komplikasyon riskine sokabilir.
Ne yapmalısınız?
- Günde 6 ila 8 bardak su için (her biri 230 ml).
- Mümkünse pirinç suyu hazırlayın ve ishal olduktan sonra için.
- Diğer sağlıklı seçenekler arasında belirli infüzyonlar, et suları ve elektrolit içeren rehidrasyon solüsyonları bulunur.
2. Bakteriyel gastroenteritin üstesinden gelmek için yiyecek alımınızı sınırlayın
Bu enfeksiyon söz konusu olduğunda sindirim sisteminizi ağır yiyeceklerle aşırı doldurmak iyi bir fikir değildir. Ağrı ve şişliğin yanı sıra sindirim sistemi değişiklikleri içerdiği için, sık porsiyonlarla sindirimi kolay küçük yiyecekler yemek en iyisidir.
Ne yapmalısınız?
- Et suyu ve izotonik içeceklere dayalı hafif bir diyetle başlayın.
- Daha sonra, bağırsak fonksiyonunuzu düzenlemek için yavaş yavaş, lif oranı düşük olan büzücü yiyecekler ekleyin. Bu iyi giderse, beyaz pirinç, pişmiş havuç ve tatlı patates, şarküteri jambonu, balık ve tavuk göğsü gibi yiyecekler yiyebilirsiniz.
3. Kendi kendinize ilaç almaktan kaçının
Karın ağrısı, ishal ve mide bulantısı rahatsızlığını tedavi etmenize yardımcı olabilecek çok çeşitli ilaçlar vardır. Bununla birlikte, reçetesiz satın alabilseniz bile, onları sadece tıbbi gözetim altında almalısınız. Bazen semptomları daha da kötüleştirebilirler.
Ne yapmalısınız?
- Şiddetli veya kalıcı semptomlarınız varsa, doktorunuza bunları kontrol etmek için hangi ilaçları alabileceğinizi sorun.
- Antibiyotiklerden kaçının – bunlar yalnızca en ağır vakalarda ve sadece bir doktor tarafından reçete edildiğinde kullanılmalıdır.
Daha fazlası için: İshali İyileştirmek İçin 3 Havuçlu Tarif
4. Ellerinizi sürekli yıkayın
Bakteriyel gastroenterit, uygun hijyen olmadığında kolayca yayılabilir. Bu nedenle başkalarına yayılmasını önlemek için ellerinizi sürekli yıkamalısınız. Bu, özellikle tuvalete gittikten veya çocuk bezini değiştirdikten sonra önemlidir.
Ne yapmalısınız?
- İyice durulamadan önce ellerinizi bakteriyel sabun ve suyla en az 15 saniye yıkayın.
- Ellerinizi yıkayamıyorsanız antibakteriyel el dezenfektanı kullanın.
- Yiyeceklere dokunmadan veya diğer insanlara dokunmadan önce bu işlemi tekrarladığınızdan emin olun.
- Bu önlemler ayrıca sizi bakteriyel enfeksiyonlardan korumaya yardımcı olacaktır.
5. Yiyecekleri doğru şekilde hazırlayın
Gıdaların uygun şekilde hazırlanması, bakteriyel gastroenteritin üstesinden gelmenin temel bir parçasıdır. Aslında, bu enfeksiyonun çoğu vakası, gıdalardan bulaşmanın sonucudur. Bu nedenle, çiğ et gibi belirli yiyecekleri hazırlarken dikkatli olmak önemlidir.
Ne yapmalısınız?
- Yiyeceklere dokunmadan önce ellerinizi dikkatlice yıkayın. Enfeksiyonunuz varsa, yemek pişirmekten kaçının.
- Çiğ olarak servis edeceğiniz tüm meyve ve sebzeleri yıkayın ve dezenfekte edin.
- Tüm etleri, tavukları, balıkları vb. tamamen pişirdiğinizden emin olun.
Süt ürünleri ve yumurta gibi diğer yiyeceklerle çalışırken dikkatli olun.
Sonuç olarak…
Bakteriyel gastroenterit semptomlarının 3 veya 4 gün sonra kendiliğinden kaybolma eğiliminde olduğunu unutmayın. Ayrıca bazı durumlarda 2 haftaya kadar sürebilir. Birkaç gün sonra iyileşme görmezseniz, bir doktora görünmelisiniz. Ayrıca, uzun süreli ishal, yüksek ateş veya kanama durumlarında derhal tıbbi yardım isteyin.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Chow, C. M., Leung, A. K., & Hon, K. L. (2010). Acute gastroenteritis: from guidelines to real life. Clinical and Experimental Gastroenterology.
- Mathur P. Hand hygiene: back to the basics of infection control. Indian J Med Res. 2011;134(5):611–620. doi:10.4103/0971-5916.90985
- Yazaji EA. Hand hygiene strategies. J Community Hosp Intern Med Perspect. 2011;1(2):10.3402/jchimp.v1i2.7200. Published 2011 Jul 18. doi:10.3402/jchimp.v1i2.7200
- Bennadi D. Self-medication: A current challenge. J Basic Clin Pharm. 2013;5(1):19–23. doi:10.4103/0976-0105.128253
- Lo SV, Connolly AM, Palmer SR, Wright D, Thomas PD, Joynson D. The role of the pre-symptomatic food handler in a common source outbreak of food-borne SRSV gastroenteritis in a group of hospitals. Epidemiol Infect. 1994;113(3):513–521.
- Sattar SBA, Singh S. Bacterial Gastroenteritis. [Updated 2019 Feb 28]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2019 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK513295/
- Khurana, S., Taneja, N., Thapar, R., Sharma, M., & Malla, N. (2008). Intestinal bacterial and parasitic infections among food handlers in a tertiary care hospital of North India. Trop Gastroenterol.