6 Doğal Malzeme ile Boğaz Ağrısı Çözümü
Boğaz ağrısı, bademciklerde veya solunum yollarında bir enfeksiyon oluşması sonucunda kendini gösteren rahatsız edici bir durumdur. Genellikle, iltihap ve yutarken zorluk yaşama gibi durumlarla birlikte rahatsız edici bir yanma hissine sebep olur.
Ciddi bir durum olmasa da, solunum yollarında başka bir probleme yol açmadan en kısa zamanda tedavi edilmesi gerekir. Neyse ki, tüketildiği takdirde boğazı rahatlatan ve iltihabı azaltarak boğaz ağrısını azaltan birçok besin bulunmaktadır.
Bugünkü yazımızda, boğaz ağrısıyla karşılaştığınızda yemeniz gereken 6 besini detaylı bir şekilde sizinle paylaşacağız. Not almayı unutmayın!
Boğaz ağrısı için doğal malzemeler
1. Nane
Nanenin, boğaz iltihabı durumunda bakterilerin ve virüslerin oluşumunu engelleyen antimiktobiyel ve anti-enflamatuvar özellikleri vardır. Tercihen çay ile tükettiğinizde, bağışıklık sistemini güçlendirir ve solunum yollarındaki tıkanıklığı giderir.
Malzemeler
- 1 bardak su (250 ml)
- 1 yemek kaşığı nane yaprağı (10 gr)
Hazırlanışı
- Suyu ısıtın ve kaynadığında nane yapraklarını ekleyin.
- 10 dakika beklettikten sonra süzün.
Nasıl içilir?
- Günde 2 ya da 3 defa için.
- Eğer isterseniz, biraz limon suyu ekleyerek gargara yapabilirsiniz.
2. Bal
Bal, en etkili doğal antibiyotiklerden biridir; bu sebeple iltihap sonucu boğazda oluşan rahatsızlığı gidermek için harika bir yoldur. İçerdiği şekerler ve doğal enzimler, iltihaplı dokuyu yumuşatır ve mikroorganizmalara karşı bir kalkan oluşturur.
Malzemeler
- 2 yemek kaşığı bal (50 gr)
- 1 bardak su (250 ml)
Hazırlanışı
- 1 yemek kaşığı balı ılık suda seyreltin.
Nasıl içilir?
- Boğaz ağrısı geçene kadar günde 2 bardak için.
3. Zencefil
Zencefilin içindeki ana aktif madde gingerolün, anti-enflamatuvar ve antimikrobiyel özellikleri vardır. Bu sayede boğazdaki rahatsızlığı ve ağrıyı yatıştırmaya yardımcı olur. İltihaplı bölgeye hoş ve yakıcı bir etki verir, aşırı mukus oluşumunu kontrol altına alarak tıkanıklığı giderir.
Malzemeler
- 1 yemek kaşığı rendelenmiş zencefil (5 gr)
- 1 bardak su (250 ml)
Hazırlanışı
- Rendelenmiş zencefili kaynar suya ekleyin ve üzerini kapayın.
- 10 dakika beklettikten sonra süzün ve için.
Nasıl içilir?
- Boğazda rahatsızlık hissettiğiniz anda için.
- Eğer gerekli görürseniz, günde 2 ya da 3 bardak içebilirsiniz.
4. Zerdeçal sütü
Zerdeçal sütü, eski zamanlarda solunum yollarını ve ciğerleri etkileyen durumlarda anti-enflamatuvar tedavi olarak kullanılmıştır. Başlıca aktif maddesi olan kürkümin, kaşıntı hissini azaltır, mikroplara ve her türlü alerjene karşı koruyucu bir kalkan oluşturur.
Malzemeler
- 1 yemek kaşığı zerdeçal tozu ( 5gr)
- 1 bardak süt
- 1 yemek kaşığı bal (25 gr)
Hazırlanışı
- Zerdeçal tozunu bir bardak sıcak su ile karıştırın ve bal ile tatlandırın.
Nasıl içilir?
- Boğazınızdaki ağrı gidene kadar her gün bir bardak için.
5. Adaçayı
Adaçayı yapraklarının astrenjan ve balgam söktürücü özellikleri, boğaz ağrısını ortadan kaldırmak için idealdir. İltihapla mücadele eden antibakteriyel bileşenleri bulunur ve anti-enflamatuvar özellikleri, etkilenen dokuları iyileştirmeye yardımcıdır.
Malzemeler
- 1 yemek kaşığı ada çayı (10 gr)
- 1 bardak su (250 ml)
Hazırlanışı
- Adaçayını kaynar suya atın ve 10 dakika bekletin.
Nasıl kullanılır?
- Birkaç yudum alın ve 30 saniye boyunca gargara yapın. Yutmayın.
- Tükürün ve günde 3 defa tekrar edin.
6. Elma sirkesi
Elma sirkesinde bulunan doğal asitler, yanma ve kaşıntı hissini ortadan kaldırmak için boğazın pH seviyesini dengelemeye yardımcı olur. Balgam söktürücü ve mikrobiyal özellikleri, iltihap durumunda solunum yollarını rahatlatmaya yardımcı olur.
Malzemeler
- 1 yemek kaşığı organik elma sirkesi (10 ml)
- 1 bardak su (250 ml)
- 1 yemek kaşığı bal (25 gr)
Hazırlanışı
- Elma sirkesini bir bardak sıcak suda seyreltin ve 1 yemek kaşığı balı ekleyin.
Nasıl içilir?
- Aç karna için ve gerekli görürseniz günde 2 bardak içebilirsiniz.
Boğaz ağrısından şikayetçi misiniz? Yemek yerken ya da konuşurken zorluk mu yaşıyorsunuz? Eğer bu belirtileri gözlemlediyseniz, yukarıda bahsettiğimiz tedavilerden birini seçin ve çok kısa bir zamanda bu durumdan doğal yollarla kurtulun.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Infecciones del tracto respiratorio. https://www.who.int/topics/respiratory_tract_diseases/es/
- Martínez, G. J. (2010). Los remedios naturales en la prevención y cuidado de la salud oral de los tobas del Chaco Central (Argentina). Boletin Latinoamericano y Del Caribe de Plantas Medicinales y Aromaticas. https://www.redalyc.org/html/856/85612475006/
- Rivas Suárez, Saira, Valido Díaz, Ariamna, & Blanco Machado, Freiman. (2013). Estudio preclínico del efecto de las esencias florales de Bach en la inflamación aguda. Revista Cubana de Investigaciones Biomédicas, 32(1), 65-73. http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-03002013000100006