Açık Kapanış Nedir? Nasıl Düzeltilir?

Açık kapanış yaygın bir maloklüzyondur. Bu yazıda, hem çocuklarda hem de yetişkinlerde görülen bu diş yapısı sorununu nasıl çözebileceğinizi ve alternatifleri sıraladık.
Açık Kapanış Nedir? Nasıl Düzeltilir?
Vanesa Evangelina Buffa

tarafından incelendi ve onaylandı. dişçi Vanesa Evangelina Buffa.

Tarafından yazılmıştır Vanesa Evangelina Buffa

Son Güncelleme: 27 Mayıs, 2022

Açık kapanış anlamındaki openbite, çok yaygın bir maloklüzyondur. Bu yapı bozukluğunu karakterize eden estetik yönü yanında, bundan mustarip kişinin ağız sağlığını ve yaşam kalitesini de değiştirebilmektedir.

Ne şekilde olursa olsun, teşhis etmek ve çözüm bulmak kolaydır. Bu yazımızda size bu diş bozukluğunun ne hakkında olduğunu ve onu düzeltmek için hangi yöntemlerin mevcut olduğunu anlatıyoruz.

Açık kapanış nedir?

Açık kapanış, üst diş elemanlarının alt kısımlarıyla temas edemediği zaman ortaya çıkan bir tür maloklüzyondur. Bu açıklık alt ve üst diş arasında görünen bir boşluk yaratır.

Ağzın ön bölgesinde üst ön dişlerinin orta hattının, alt ön dişlerin orta hattı ile denk düşmemesidir. Ancak ağız boşluğunun herhangi bir sektöründe, hatta azı dişlerinde bile ortaya çıkabilir.

Daha önce de belirttiğimiz gibi bu durumun ana semptomu üst ve alt dişler arasındaki görünür boşluktur. Düzensiz bir gülümseme algılandığı için özellikle ön tarafta meydana gelirse kişide estetik görüntü açısından bir rahatsızlık yaratır.

Ancak fiziksel sorunun da ötesinde, sağlık açısından başka değişikliklere de neden olabilir. Bunlardan bazıları:

  • Konuşmada zorluk: Açık bir ısırması olan hasta, dilin doğru konumlandırılmaması nedeniyle bazı fonemleri doğru şekilde telaffuz edemez.
  • Çiğneme ve yeme sorunları: Üst ve alt dişler arasında temas olmadığı için çiğneme bozulur.
  • Ağızdan nefes alma eğilimi: Ağzı tamamen kapatmak mümkün olmadığından ve çenelerin yetersiz gelişmesinden dolayı hastanın ağızdan nefes almaya ihtiyaç duyması veya alışması yaygındır. Bu, resmi daha da kötüleştirir.
  • Temporomandibular eklem (TMD) bozukluğu: Alt çeneyi kafatasına bağlayan bu eklem maloklüzyondan etkilenir. Çenede genellikle tıklama veya sesler görülür. Baş ağrısı, boyun ve yüz ağrıları da yaşanır.
  • Psikolojik komplikasyonlar: Yukarıda belirtilen sorunlar ve farklı bir gülümsemeye sahip olmaları nedeniyle, açık kapanış kişiler genellikle yaşam kalitelerini kötüleştiren özgüven sorunları yaşarlar.
Açık kapanış gülüş
Açık kapanış sorununa bir alternatif, bir profesyonel tarafından reçete edilecek olan diş tellerinin kullanılmasıdır.

Açık kapanış türleri

Açık kapanış, oluşum şekline ve bulunduğu yere göre sınıflandırılabilir. Doğasına göre kemik ve diş yapısı arasında ayrım yapabiliriz. Birincisi, genellikle her iki çeneyi de etkileyen kalıtsal veya genetik kökenli bir kemik problemidir.

Adından da anlaşılacağı gibi diş açık kapanışı, dişlerin yanlış hizalanmasıyla ilgilidir ve çocuklukta zararlı alışkanlıkların tekrarlanmasından kaynaklanır.

Konumlarına bağlı olarak, aşağıdaki açık kapanış türlerine göre onları ayırt edebiliriz:

  • Ön: Ön taraftaki dişler (merkezi kesici dişler, yan kesici dişler ve bazen de köpek dişleri) ağzı kapatırken birbirine temas etmez. En sık görülen şekildir.
  • Arka dişler: Ağız kapanırken birbiriyle temas edemeyen arka dişlerdir. Bir tarafta veya her iki tarafta da olabilir. Nadir görülür. Bir azı dişinin yokluğu veya eksikliği ile ilişkilidir.
  • Yan dişler: Üst ve alt dişler arasındaki temas eksikliği, arka dişlerin sadece bir tarafında oluştuğunda ortaya çıkar. Bu dişler sağ veya sol tarafta olabilir.
  • Dişler tamamen kapatıldığında: :Ön ve arka açık kapanış birleştirilerek yalnızca son azı dişleri ile temas eder.

Nedenleri

Günümüzde açık kapanış, genetik, kalıtsal ve fonksiyonel faktörlerden etkilenen çok nedenli bir bozukluk olarak kabul edilmektedir. Dişleri ve kemikleri değiştiren ve ısırma şeklinizi belirleyen şey budur.

Çoğu zaman, açık kapanış diş yapısı ön tarafta çocukluk döneminde tekrarlayan alışkanlıkların bir sonucu olarak ortaya çıkar. Yüz kemiklerinin oluştuğu bu zamanda, aşırı ve sürekli herhangi bir uyarana maruz kalma, dişlerin malformasyonuna ve malpozisyonuna yol açabilir.

Tekrarlayan bu davranışlar, emziği aşırı ve uzun süre kullanmak, parmak emmek, nesneleri emmek veya ısırmak, ağızdan nefes almak, atipik yutmak, konuşurken, yutkunurken veya dinlenirken dili dişlere doğru itmeyi içerir.

Size daha önce de söylediğimiz gibi daha seyrek olmalarına rağmen, kalıtsal ve genetik kökenli iskeletsel açık kapanış da vardır. Yüzün aşırı dikey gelişimini gösteren “uzun yüzlü” aileler vardır. Genetik kodumuz, ileride yüzdeki kemiklerin oluşumuna ilişkin bilgileri içerir. Bu seviyedeki bir değişiklik, ısırmak için kullandığımız kemik dokularının şeklini etkileyebilir.

Çoğu durumda, açık kapanış bu faktörlerin birkaçının birleşiminden kaynaklanır. Hastanın genetik bir yatkınlığa sahip olması yaygındır ve bu durum, maloklüzyonun gelişmesine izin veren edinilmiş alışkanlıkların varlığı ile daha da kötüleşir.

Açık kapanış tedavisi

Geçici dişler düştüğünde kendiliğinden düzelen özel açık ısırık vakaları vardır. Diğerleri ise yetişkinlikte de devam etmeye ısrar eder. Özellikle, yatkınlık alışkanlıkları son dişlerin çıkmasına kadar devam ettiğinde.

Bilmeniz gereken, bu değişikliği çözmek için farklı alternatifler olduğu ve tedavinin her yaşta yapılabileceğidir. Erken başlamak prognozu iyileştirir ve sorunun devam etmesini engeller.

Tercih edilen tedavi maloklüzyonun zorluğuna ve hastanın yaşına bağlı olarak değişkenlik gösterecektir. Sorumlu diş hekimi, açık kapanışın doğru teşhisine ulaşmak için tamamlayıcı çalışmalar yapacak ve böylece bu özel durum için en iyi seçeneği seçecektir.

Daha önce de belirttiğimiz gibi bu durum genellikle tedaviye başlarken dikkate alınması gereken çok sayıda faktörden etkilenir. İşlevsel sorunları veya yerleşik alışkanlıkları görmezden gelmek ve bunları çözmemek terapötik başarısızlığa yol açabilir.

Ortodontistlerin çalışmaları, disiplinler arası bir şekilde konuşma terapistleriyle birlikte yürütülmelidir. Zararlı alışkanlıkların ortadan kaldırılması için işbirliği yapmalı ve fonasyonu ve dilin telaffuzda doğru konumlandırılmasını geliştirmelilerdir.

Çocuklarda ortopedi veya önleyici ortodonti

Daha önce de belirttiğimiz gibi, sorun ne kadar erken çözülürse tedavisi o kadar kolay olur. Bu cihazların çocuklukta kullanılmasıyla kemik büyümesi doğru şekle yönlendirilebilir.

Çıkarılabilir cihazlar veya sabit genişleticiler sıklıkla kullanılır. Bu aşamada bir tedavi uygularken, maloklüzyona neden olan alışkanlığı terk etmek için çocuklarla çalışmak çok önemlidir.

Ergenlerde ve yetişkinlerde ortodonti

Bu yaşta kemikler gelişimini çoktan tamamladığından diş yapısına şekil vermek biraz daha zorlaşır. Burada temel amaç, diş elemanlarının konumunu değiştirmektir. Bu nedenle, bu yaşlar için alternatifler teller veya şeffaf hizalayıcılardır.

Brackets veya diş telleri, hızlı diş düzeltmesine izin veren geleneksel cihazlardır. Hasta bunları metal, safir veya lingual olarak seçebilir. Dezavantajı göz estetiği açısından kişiyi rahatsız etmesidir.

Net hizalayıcılar, düzenli olarak değiştirilen bilgisayar tarafından programlanmış plakalardır. Estetik açıdan daha kullanışlıdırlar.

Bazı durumlarda, açık kapanışı uyumlu hale getirmek için ortodontik tedaviyi diş çekimi ile birleştirmek gerekebilir.

Ortodonti ile birlikte ortognatik cerrahi

Ciddi iskelet açık kapanışı olan yetişkinlerde çene cerrahisi gerekli olabilir. Üst çene veya mandibuladan fazla kemik çıkarılır.

Ameliyat öncesi ve sonrası tedavi ortodonti ile tamamlanır ve genellikle birkaç yıl sürer. Sonuç, hastanın yüzünde radikal bir dönüşüm yaşanır. Sadece ortodonti tedavisinin yeterli sonuç alamadığı durumlarda seçilir.

pediyatri
Diş hekimleri ayrıca çocuklarda açık kapanışa neden olan alışkanlıkları ortadan kaldırmak için çalışır.

Dişlerimizin açık kapanış şeklini almasını nasıl önleriz?

Kalıtsal ve genetik faktörler veya herhangi bir diş elementinin olmaması gibi baş edemeyeceğimiz açık kapanış nedenleri vardır. Ancak çocuklukta edinilen alışkanlıklar, bu yanlış kapanmayı önlemek için odaklanmanız gereken alışkanlıklar olacaktır.

Ebeveynler bu geleneklere dikkat etmelidir. Çocuklar başparmağını emerlerse, nesneleri ısırırlarsa, uzun süre emzik kullanırlarsa, ağızlarından nefes alırlarsa veya dilleri ile dişlerini iterse, ortodontiste zamanında danışmak çok faydalı olacaktır.

Erken ve sık diş hekimi ziyaretleri de bu değişikliğin önlenmesine yardımcı olacaktır. Diş hekimi, çocuğun gelişimini ve oklüzyonunu değerlendirecektir. Gerekli gördüğü takdirde ortodontiste sevk edecektir. Erken teşhis ile tedavileri basitleştirerek onları daha keyifli, daha hızlı ve daha az maliyetli hale getiririz.

Açık kapanışın çözümü vardır

Artık açık kapanışın oldukça yaygın olduğunu biliyorsunuz. Göz estetiği etkisinin yanı sıra bundan mustarip olanların yaşam kalitesini de birçok yönden etkileyebilir.

Yaşa ve ciddiyete bağlı olarak, düzeltmek için birkaç tedavi alternatifi vardır. Tedaviye ne kadar erken başlarsanız, o kadar kolay ve daha az acı verici olacağını unutmayın. Mutlu bir gülümseme için açık kapanış görüntüsünü değiştirmek için güvendiğiniz diş hekiminize danışın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • García, César A. “Mordida abierta anterior Revisión de la literatura.” Estomatología 12.2 (2004): 4-20.
  • Panchana Rubio, Ana Estefanía. Factores de riesgo de mordida abierta en niños de 8 a 10 años. BS thesis. Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología, 2019.
  • Espinoza Agudo, Helen Elizabeth. Relación entre hábitos deformantes y desarrollo de mordida abierta anterior en pacientes pediátricos. BS thesis. Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología, 2020.
  • Muñoz, I. Chung Leng, et al. “Relación entre la mordida abierta anterior y el habito de succión digital: revisión sistemática.” Odontología pediátrica 26.2 (2018): 144-154.
  • Ngan, Peter, and H. W. Fields. “Open bite: a review of etiology and management.” Pediatric dentistry 19.2 (1997): 91.
  • Peláez, Alina Noelia, and Silvia Matilde Mazza. “Necesidad de tratamiento ortodóncico según severidad de maloclusión en pacientes adultos.” Odontoestomatología 17.26 (2015): 12-23.
  • Pedrazzi, M. E. “Treating the open bite.” Journal of General Orthodontics 8.1 (1997): 5-16.
  • Malca Borja, Leslie Natalia. “Características funcionales orofaciales en pacientes jóvenes con mordida abierta interior.”
  • Astegiano, Carolina, et al. “Ortopedia funcional: Alternativa de tratamiento para la mordida abierta anterior.” IV Jornadas de Actualización en Prácticas Odontológicas Integradas PPS-SEPOI (La Plata, 7 de julio de 2020). 2020.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.