Ağız Kanseri: Semptomları, Risk Faktörleri ve Önlemler
Ağız kanseri baş ve boyun kanseri ile bağlantılıdır. Bu kanserler sonucunda ortaya çıkan tümörler genellikle şunlar olabilir:
- Ağzın etli duvarlarında bulunan karsinomalar.
- Glandüler hücrelerde bulunan adenokarsinomlar.
Ağız kanseri oluşabilecek diğer kanser türlerine çok benzemektedir. Tıpkı onlarda olduğu gibi bu kanser türünün semptomlarını da anlamak çok önemlidir. Bu şekilde, bu hastalığı nasıl önleyeceğimizi de anlayabiliriz.
Neyse ki, bu kanserle mücadele etmek için ameliyattan başka yöntemler de vardır. Bu nedenle zamanında teşhis gerektirir ve erken teşhis etmek de çok önemlidir.
Ağız Kanseri ve Temel Semptomları
Ağız kanseri çok kolay fark edilir. Sonuçta, acı veren ve haftalar boyunca iyileşmeyen bir yaraya neden olabilir.Bu, ağız kanserinin en önemli semptomudur. Ancak, bu tek değildir. Ayrıca aşağıdakilerin görünümüne de dikkat etmelisiniz:
- Ağızdaki beyaz lekeler
- Açıklanamaz kanama
- Çiğneme ya da çenenizi hareket ettirmekte zorluk
- Sesinizin kalınlaşması ya da önemli derecede değişmesi
- Ağız, yüz veya boynun herhangi bir bölgesinde hassasiyet kaybı ya da gözle görülür bir ağrı hissi
- Açıklanamayan kulak ağrısı
Ayrıca, başka nedenlerle ortaya çıkabilecek birçok farklı semptomu da görebilirsiniz. Buna rağmen, bir seferde bu belirtilerin ikisini veya üçünü fark ederseniz derhal bir tıp uzmanına ulaşmalısınız.
Ağız Kanseri İçin Risk Faktörleri
Diğer kanser türleri ile birlikte, ağız kanseri belirli koşullara bağlı olarak gelişir.
Bununla birlikte, bu hastalık aşağıdaki kategoriler altında temsil edilmeyen insanlarda da görülebilir. Yine de, sağlığınıza göz kulak olmanız şarttır. Aşağıdaki kategorilerden herhangi birine giriyorsanız; özel olarak dikkat etmeniz gerekir.
1. Sigara içmek ağız kanseri için davetiye çıkartıyor
Ağızda kanserli hücrelerin büyümesini başlatan kesin nedenler bilinmemektedir. Bununla birlikte, ağız kanserine büyük katkıda bulunan bir faktör olarak sağlıksız bir alışkanlık olan sigara içmek olduğu bilinmektedir.
Sigara dumanı bu süreci büyük ölçüde etkiler. Sonuçta ağız boşluğundaki mukus yapısını bozmaktadır.Sigara ağız kanseri ile ilgili tüm vakaların % 60’ından fazlasına direkt olarak bağlıdır.
Çiğneme tütünü ağızda tahrişe neden olur, çünkü ağızdaki hücrelerle doğrudan teması söz konusudur.
Sigara içen bireyler için kademeli olarak sigarayı bırakmaya çalışmak harika bir fikirdir. Sigarayı bırakmanıza yardımcı olmak için denenmiş ve doğru sonuç vermiş birçok farklı yöntem ve uygulama bulunmaktadır.
Bize güvenin, bu korkunç hastalıktan sakınmanız konusunda size yardımcı olması için sigarayı bırakın.
Bu yazımızı da okuyun : Sigarayı Bırakmak İçin Tedavi Ve Takviyeler
2. Aşırı alkol tüketmek
Aşırı alkol tüketimi, bu tür bir kansere atfedilen başka bir nedendir. Sık sık alkol tüketiyor musunuz? Sigara da içiyor musunuz?
Bu durumda herhangi bir semptomun ortaya çıkmamasını sağlamak için ağzınız konusunda kesinlikle çok dikkatli olmanız gerekir. Ne yazık ki, bu hastalığa yakalanma riskiniz yüksek.
İdeal müdahale, bu alışkanlığı en kısa sürede durdurmak olacaktır. Bazı alkol çeşitlerinin sağlığa fayda sağlayabileceğinin farkındayız, ancak kontrollü tüketimden asla vazgeçmemelisiniz.
3. Aile geçmişinizde kanser olması
Aile geçmişinizde bu tür bir hastalık olan bireylerin de ağız kanserine yakalanma eğilimi vardır. Eğer sizin için durum buysa, yılda bir kez, bir sağlık kontrolü yaptırmanız şiddetle tavsiye edilir.
Ek olarak, ailenizin ağız kanseri geçmişi hakkında diş hekiminize bilgi vermeniz çok önemlidir.Böylece normal ziyaretleriniz sırasında kendisi bu detayın farkında ve daha özenli olabilir.
Çoğu durumda, diş hekimleri önleyici bir tanı söz konusu olduğunda çok büyük yardımcılar olabilirler. Bunun nedeni, sizin için görülmesi zor ya da bilinmeyen alanları kontrol edebilmeleridir.
Ayrıca, bu kanser türü hakkında doktorunuza danışmanız ve eğer gerekirse her şeyin yolunda olduğundan emin olmak için bir teste tabi tutulmanız iyi bir fikirdir.
4. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar
İnsanların çoğu gerçekten sorunlu olan ve cinsel yolla bulaşan tek hastalığın HIV AIDS olduğuna inanıyor.Bu hastalığın ölümcül olduğu ve hafife alınmaması gerektiği doğrudur. Bununla birlikte, diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklar da ağır sağlık sorunlarına neden olabilir.
Bu hastalıklardan birisi İnsan Papilloma Virüsüdür (HPV). Bu virüs çok fazla hastalık çeşidine sahiptir ve hepsi ciddi değildir.Sorun, doğada daha ciddi olan türlerinin oral yolla bulaşması durumunda ağızda kanser gelişimine neden olmasıdır.
Buna ek olarak, rutin testler yoluyla cinsel sağlığınızı kontrol etmek için bir jinekoloğunuzu düzenli olarak ziyaret etmeniz de çok önemlidir.Genellikle, her sene bir pap smear testi yaptırmanız yeterli olacaktır.
Ağız Kanserinin Önlenmesine Yönelik Öneriler
Ağız kanserini önlemek ve ona karşı mücadele etmek için aşağıda verilenler çok önemlidir:
- Bu makalede ele aldığımız belirtilerin herhangi birinin olağan dışı görünümüne dikkat edin. Ayrıca, daha az bilinen semptomları da araştırın.
- Dişlerinizi fırçalarken, ağzınızda kan ya da yaklaşık on ila on beş gün içinde iyileşmemiş herhangi bir yara görünümüne dikkat edin.
- Kalıcı boğaz ağrısı,sertlik ya da çene hareketi güçlüğüne dikkat edin.
- Dengeli bir beslenme alışkanlığı edinin.
- Sigara içmeyin ya da tütün çiğnemeyin.
- Alkollü içkileri kontrollü bir şekilde tüketin.