Ağız Sağlığı ve Doğurganlık Arasındaki Bağlantı
Ağız sağlığı göründüğünden çok daha önemlidir ve görünüşe göre doğurganlıkla bağlantılıdır. Göreceğiniz üzere, diş çürümesi sadece estetikle ilgili değildir ve diğer birçok vücut sürecini etkileyebilir.
Ağız sağlığının iyi olması, ağzı etkileyen ve bir kişinin ısırmasını, gülümsemesini, çiğnemesini veya konuşmasını zorlaştıran hastalıkların olmaması anlamına gelir. Aynı zamanda bir kişinin psikolojik iyi oluşunu etkileyen bozuklukları da kapsar.
Örneğin, çürük, yara veya periodontal bir hastalık, ağız sağlığının kötü olduğu anlamına gelir. Şu anda, bu dengenin diğer vücut fonksiyonları ve organları üzerindeki etkisi araştırılmaktadır.
Bu yazımız ağız sağlığının doğurganlık üzerindeki etkisine odaklanmaktadır. Her iki konu da yakından bağlantılı olduğu için hamilelikle ilişkisini de inceleyeceğiz.
İlginizi çekebilir: Erkeklerin Baba Olma Şansını Artıracak Tavsiyeler
Periodontal hastalıklar
Ağız sağlığı ve doğurganlık arasındaki ilişkiye girmeden önce diş eti hastalığını açıklamamız gerekiyor. Bunun nedeni, doğurganlıkla çok yakından bağlantılı bir durum gibi görünmesidir.
Periodontal hastalıklar diş etlerini etkileyen hastalıklardır. Bu bölgenin iltihaplanması şeklinde ortaya çıkar ve genellikle kötü diş hijyeninden kaynaklanır. Bakteri ve yiyecek artıklarından oluşan yapışkan bir tabaka olan tartar bu bölgede birikir.
Sonunda, bu tartar sertleşir ve diş etlerinin şişmesine ve iltihaplanmasına neden olur. Dişlerin arasına girer ve yapılarını o kadar etkiler ki dişlerin düşmesine neden olabilir. Periodontal hastalıklar fark edilmeyebilir, ancak ağrıya ve diş eti kanamasına da yol açabilir.
Ağız sağlığı ve doğurganlık arasındaki ilişki nedir?
Bazı ortak faktörler hem doğurganlığı hem de ağız sağlığını etkiler: örneğin sigara içmek ve yaşlanmak.
Bununla birlikte, araştırmacıların ağız sağlığı ile doğurganlık derecesi arasındaki doğrudan ilişkiyi araştırmaya başlaması nispeten yakın zamanda gerçekleşti. Son araştırmalara göre, periodontal hastalıklarda görülen bazı bakteriler, bebek sahibi olamayan kadınlarda çok daha sık görülüyor.
Buldukları şey, gebe kalamayan kadınların Porphyromonas gingivitis gibi daha fazla sayıda bakteriye sahip olduğuydu. Bu, kadın genital organlarında iltihaplanmaya neden oluyor gibi görünüyor ve bu nedenle hamile kalma şansını etkiliyor.
Ek olarak, Batı Avustralya Üniversitesinden bilim insanlarına göre, periodontal hastalığı olan kadınlar hamile kalmak için 7 aya kadar uğraşabilirler.
İlginç bir şekilde, ağız sağlığı ile tip 2 diyabet ve artrit gibi diğer hastalıklar arasında da bir bağlantı vardır. Doğurganlıkla ilgili bu olası mekanizmanın keşfi ise oldukça yenidir.
Öğrenmek için okuyun: Çölyak Hastalığı Kısırlığa Neden Olabilir mi?
Ağız sağlığı ve hamilelik arasındaki ilişki nedir?
Fizyolojik mekanizmaları düzenleyen hormon seviyeleri bu süreç boyunca değiştiğinden, hamilelik tüm vücudu etkiler. Hem östrojenler hem de progestojenler ağız sağlığını etkiler.
Oral problemlerin hamileliğin ikinci ayından itibaren ortaya çıkması yaygındır. Bunun nedeni, yukarıda bahsedilen hormonların diş etlerinin bakteri dengesini değiştirmesidir. Bu yüzden diş etleri herhangi bir enfeksiyona karşı çok daha duyarlı hale gelirler.
Tahminler, hamile kadınların neredeyse üçte ikisinin hamilelik sırasında diş eti iltihabı yaşadığını göstermektedir. Ek olarak, periodontal hastalıklar ile bebeğin gelişimindeki bazı komplikasyonlar arasında bir bağlantı var gibi görünüyor. Örneğin, erken doğumla ilgili olabilir.
Bu nedenle profesyoneller ağız sağlığına çok dikkat edilmesini önermektedir. Özellikle hamile kalmayı düşünüyorsanız veya zaten hamileyseniz diş hekiminize düzenli olarak danışın ve uygun diş hijyenini sağlayın.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Una correcta higiene dental favorece la fertilidad | Salud Pública y algo más. (n.d.). Retrieved February 13, 2020, from https://www.madrimasd.org/blogs/salud_publica/2011/09/07/132771
- Embarazo y salud bucodental (Actualizado a Mayo de 2019) – Sociedad Española de Odontopediatría. (n.d.). Retrieved February 13, 2020, from https://www.odontologiapediatrica.com/para-padres/embarazo-y-salud-bucodental/
- Embarazo y salud oral. (n.d.). Retrieved February 13, 2020, from http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1699-695X2018000300144