Piyore: Problemli Bir Diş Eti Hastalığı

Piyore, kötü ağız hijyeni ile ilişkili bir diş eti hastalığıdır. Komplikasyonlara neden olabileceğinden erken müdahale önemlidir. Nasıl tedavi edeceğinizi burada anlatacağız.
Piyore: Problemli Bir Diş Eti Hastalığı

Tarafından yazılmıştır Daniela Echeverri Castro

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Diş eti hastalıkları popülasyonda nispeten yaygındır. Bakterilere sürekli maruz kalınması nedeniyle, bu yumuşak doku iltihaplı ve bulaşıcı sorunlardan muzdarip olabilir. Bunlar arasında, özellikle getirdiği komplikasyonlar nedeniyle diş eti hastalığı olan piyore en sık rastlananlardan biri haline geldi.

Peki neden oluşuyor? Ve tedavi neyi içerir?

Piyore, daha çok diş eti hastalığı olarak bilinen kronik periodontal hastalığın bir komplikasyonudur. Bakterilerin çoğalması nedeniyle dişleri destekleyen kemikler ve bağlar enfekte olduğunda oluşur.

İspanyol Periodontoloji ve Osseointegrasyon Derneği tarafından yayınlanan bilgilere göre, bu durum 35-44 yaş arasındaki yetişkinlerin % 25’ini etkiliyor. Ayrıca 65 yaşından itibaren görülme sıklığı artmaktadır.

Bu makalede, bu duruma daha yakından bakacağız.

Piyore nedir?

Piyore, diş plağının birikmesi sonucu ortaya çıkan ve dolayısıyla kötü diş hijyeninin bir sonucu olan periodontal bir diş eti hastalığıdır. Diş etlerinin iltihaplanması ve kanaması ile kendini gösterir.

Aynı zamanda dişin destek dokularını da etkileyerek diş eti çekilmesi ve interdental boşlukların görünümünü oluşturur.

Dişin yakınındaki bağların veya dokuların şiddetli enfeksiyonu ile karakterizedir ve tehlikelidir. Bunun nedeni, halihazırda ciddi ağız sağlığı komplikasyonları oluşturana kadar genellikle semptomlara neden olmamasıdır.

Dişeti kanaması yaşayan hasta
Piyore, bakteri plağının dişlerde birikmesi sonucu oluşur. Genellikle kötü ağız hijyeni ile ilgilidir

Piyorenin nedenleri

Piyorenin ana nedeni, ağız dokusunda aşırı bakteri üremesidir. Bu da kötü ağız hijyenine, kötü diş fırçası kullanımına, sürekli strese maruz kalmaya ve sigara kullanımına kadar uzanır. Genetik faktörler ve anatomik anormallikler bile görünümünü etkiler.

Bununla birlikte, piyorenin zamanında tedavi edilmeyen diş eti iltihabının bir sonucu olduğunu unutmamak önemlidir. Diş etlerinde oluşan bu iltihap, ilk bakışta ağrısız olsa da fırçalama sırasında diş etlerinin kanamasının ana sebebidir.

İlgili olan diğer faktörler şunlardır:

  • Ağız kuruluğuna veya diş etlerinde değişikliklere neden olan ilaçların alınması
  • B ve C vitaminleri eksikliği
  • Esrar içmek veya elektronik sigara içmek gibi keyif verici uyuşturucuların kullanımı
  • Hamilelik veya menopoz sırasında meydana gelenler gibi hormonal değişiklikler
  • Bağışıklık sistemi hastalıkları
  • Diyabet ve osteoporoz gibi diğer kronik hastalıklar

Piyore belirtileri

Piyore ile ilgili en endişe verici şeylerden biri, belirli durumlarda semptomların olmamasıdır. Etkilenen kişilerin çoğunda daha önce diş eti iltihabının bazı belirtileri görülse de, bu her zaman böyle değildir.

Bazıları ciddi bir komplikasyon görünene kadar herhangi bir rahatsızlık hissetmez. Ayrıca bazıları kanamayı diş fırçasından kaynaklanan yaralanmalarla karıştırır.

Her şekilde, bu durumun belirli karakteristik belirtileri için tetikte olmak önemlidir. En sık karşılaşılanlar aşağıdakileri içerir:

  • Diş eti kanaması
  • Diş etlerinde iltihaplanma ve kızarıklık
  • Yiyecekleri çiğnerken karşılaşılan zorluklar veya rahatsızlıklar
  • Ağız kokusu (halitoz)
  • Dişlerin sallandığını hissetmek
  • İnterdental boşlukların görünümü
  • Diş etlerinin geri çekilmesi
  • Sıcaklık değişimlerine diş hassasiyeti
  • Çiğneme sırasında dişler birbirine eşit şekilde oturmuyorsa

Bu semptomatolojinin varlığı diş eti dokularının kötüleştiğini gösterir. Ciddi durumlarda, yeterli müdahale olmadığında diş kaybına neden olabilir. Bu nedenle, bir periodonti uzmanına danışmak ve tedaviye erişmek çok önemlidir.

Piyore tedavisi neleri içerir?

Bir profesyonel, piyoreye karşı doğru tedaviyi, şiddet seviyesini göz önünde bulundurarak seçecektir. Genel olarak, piyore hafif, orta veya şiddetli olacaktır. Bir ağız sağlığı uzmanı, etkilenme derecesini ve tedavi seçeneklerini belirlemelidir.

İçerdiği komplikasyonlar göz önüne alındığında, bu durumu hafifletebilecek ev ilaçlarının bulunmadığına dikkat etmek önemlidir. Etkilenen dokuların bozulmasının durdurulması, hijyen alışkanlıklarının iyileştirilmesini ve öngörülen tıbbi tedavinin izlenmesini gerektirir.

Hijyen

Kuşkusuz, piyorenin önlenmesi ve tedavisinde ilk önlem, uygun diş hijyeninin sağlanmasıdır.

Bu, diş ipi ve diğer tamamlayıcı temizlik ürünlerinin kullanımına ek olarak günde birkaç kez doğru diş fırçalamayı gerektirir. Diş etleri için günlük olarak kullanılan gargaralar veya hiyalüronik asitli ağız jeli gibi seçenekler ağıza ekstra koruma sağlamaya yardımcı olur.

Her iki üründe de aşırı bakteri üremesini ve diş plağı oluşumunu durdurmaya yardımcı olan bileşenler bulunur. Ayrıca yaralı dokuları güçlendirir ve iyileşmelerine katkıda bulunur.

Gargara yapan adam
Diş etleri için hiyalüronik asitli gargaralar veya jellerin kullanılması, piyore tedavisine katkıda bulunabilir.

Temel periodontal tedavi

Çoğu durumda, diş eti hastalığı olan kişiler, temel periodontal tedavi gördükten sonra durumlarını iyileştirirler. Diş yüzeyinde ve yakın bölgelerde biriken bakterileri ortadan kaldırmaya yardımcı olan prosedürleri içerdiğinden, bu tedavi ağız hijyenini tamamlamalıdır.

Tedavi neleri içerir?

  • Öncelikle etkilenen bölgelere ölçeklendirme ve kök düzeltme ile müdahale edilir.
  • Ardından, profesyonel müdahaleyi tamamlamak için antibiyotik alımını önerir. Seçeneklerden biri veya diğeri arasındaki seçim, dişlerdeki bakteri türüne bağlıdır.

Periodontal Cerrahi

Piyore çok ilerlemişse temel tedavi yeterli olmaz. Bu durumda periodontist periodontal cerrahi olarak bilinen bir müdahale önerecektir. Bu, patojenik ajanların bulunduğu derin periodontal ceplere erişimden oluşur.

Enfeksiyon zaten doku ve kemiğin önemli ölçüde tahrip olmasına neden olmuşsa, yönlendirilmiş doku rejenerasyonu gibi diğer tekniklerin uygulanması gerekecektir.

Piyore yeniden ortaya çıkma eğilimindedir

Piyore tedavisinden sonra, hastanın bir profesyonel ile düzenli muayenelere ihtiyacı olacaktır. Uygun bakım yapılmazsa, hastalık bir süre sonra tekrar ortaya çıkabilir.

Bu nedenle, önerilen ürünlerin kullanımı ile optimal ağız hijyeni sağlamanın yanı sıra, periodontisti düzenli olarak ziyaret etmek de önemlidir. Uzma, sizi iyi hijyen alışkanlıklarına yönlendirebilir ve gerekirse temizlik veya profilaksi ile müdahale eder.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Pihlstrom BL, Michalowicz BS, Johnson NW. Periodontal diseases. Lancet. 2005 Nov 19;366(9499):1809-20. doi: 10.1016/S0140-6736(05)67728-8. PMID: 16298220.
  • Saini R, Marawar PP, Shete S, Saini S. Periodontitis, a true infection. J Glob Infect Dis. 2009;1(2):149-150. doi:10.4103/0974-777X.56251
  • Mehrotra N, Singh S. Periodontitis. [Updated 2020 Jul 10]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK541126/
  • Dahiya P, Kamal R. Hyaluronic Acid: a boon in periodontal therapy. N Am J Med Sci. 2013;5(5):309-315. doi:10.4103/1947-2714.112473
  • Casale M, Moffa A, Vella P, et al. Hyaluronic acid: Perspectives in dentistry. A systematic review. Int J Immunopathol Pharmacol. 2016;29(4):572-582. doi:10.1177/0394632016652906

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.