Ağızdaki Hastalık Sinyalleri ile Sağlığınızı Koruyun
Ağzınız vücudunuzun çalışması için gerekli besin maddeleri, su ve geri kalan her şey için vücudunuza bir giriş kapısıdır. Bu nedenle ağızdaki hastalık sinyalleri, sağlığınız için büyük önem taşır.
Ayrıca mikroorganizmaların girerek sonunda bir hastalığa yol açabileceği bir araç olarak da sağlığınızda önemli bir rol oynamaktadır. Muhtemelen diş sorunları veya ağız kokusuyla savaşmak ve her gün birçok virüs ve bakteriyi yok etmek için ağız hijyeninizi korumaya çalışıyorsunuz.
Bu endişenin üzerine ayrıca ağzınızın diğer sağlık sorunlarını işaret etmek için gönderebileceği bazı uyarı işaretlerini de dikkate almalısınız. Ağızdaki hastalık sinyalleri nasıl tespit edilir biliyor musunuz?
Diş ve çene ağrısından hastalık tespiti
Çenenizin alt kısmında bir ağrı duyuyorsanız ve kollarınıza doğru bir göğüs ağrısı veya yorgunluk buna eşlik etmeye başlamışsa, bir kalp krizinin işaretçisi olabilir.
Ağrı ağzınızın üst kısmında ise, bu da bir sinüs enfeksiyonunun habercisi olabilir. Bunlar geniz yollarınızı çevreleyen doğal kaviteler iltihaplandığında yaşanır ve genelde çene, diş ve başınızı etkileyen bir ağrıya sebep olur. Çoğu zaman, bu tür bir ağrı geceleri dişlerinizi sıkmaktan kaynaklanan bir kas gerilimidir.
Yara ve ağız ülserlerinden hastalık tespiti
Aftlar, uçuklar, lökoplakiler ve mantar enfeksiyonları ağzınızda herhangi bir zamanda çıkabilecek en yaygın görülen yara çeşitlerindendir. Bunların her birinin çok farklı sebepleri bulunur; bu nedenle ne olduklarına dikkat etmek gerekir, çünkü sizi saklı bir hastalık, enfeksiyon, yüksek ateş veya ağız tahrişi hakkında uyarabilirler.
Ağız kokusundan hastalık teşhisi
Ağız kokusunun neredeyse %90’ı ağızda başlar ve dilinizin arkasındaki özel bir bakteri türü veya diş eti hastalığı ile bağlantılıdır. Geri kalan %10 ise özellikle ağız kokusu aniden görüldüğünde sizi endişelenmelidir. Tip 2 diyabet, karaciğer yetmezliği veya böbrek ve bağırsak sorununun habercisi olabilir.
Diş etinizdeki değişikliklerden gelen hastalık tespiti
Diş etinizin beyaz renk alması kansızlığın açık bir işareti olabilir. Alyuvar hücre sayısı azaldığında bu da diş etlerinizin solgun bir renk almasına yol açabilir. Ayrıca dilinizin kızarıp şiştiğini de fark edebilirsiniz. Ancak diş etleriniz kızarır ve iltihaplanırsa, bu muhtemelen diş eti iltihabı veya bakteriyel enfeksiyonun bir işaretidir.
Dişlerin dökülmesinden hastalık tespiti
Ansızın dişleriniz sallanıyor gibi hissetmeye başlarsanız ve bu hisse kızarmış parlak diş etleri eşlik ederse, periodontit ihtimaline karşı doktorunuzu görmelisiniz. Bu durumda, diş eti iltihabı dişlerinizi yerinde tutan dokuyu etkileyecek noktaya gelmiş demektir.
Enfeksiyona dair açık bir işaret yoksa ve dişiniz çürümüşse, bu da kemik erimesine dair erken bir haberci olabilir. Halihazırda menopozu atlatmış kadınlar özellikle bu işaretlere önem göstermelidir çünkü bu aşamada kemik yoğunluğunuz azalır ve bu da hastalığın daha da hızlı ilerlemesine sebep olabilir.
Ayrıca bakınız: Kemiklerinize Zarar Veren 5 Alışkanlık
Kanayan diş etlerinden hastalık tespiti
Bu, bölgede bir tür enfeksiyon veya yaralanma yaşadığınız zaman sıklıkla görülen bir durumdur. Kanamanız tekrarlıyor ve bol miktarda gerçekleşiyorsa löseminin habercisi olabilir.
Bunun yanında burun kanamaları da görülüyorsa, karaciğer hasarına işaret edebilir. Karaciğeriniz kanın pıhtılaşmasını kolaylaştıran maddeler üretir, bu sebeple düzgün çalışmıyorsa diş eti ve burnunuzun kanamasına sebep olabilir.Her iki durumda da, doğrudan doktora gitmelisiniz. Bu işaretleri görmezden geldiğiniz takdirde, ciddi sorunlara dönüşebilirler.
Ayrıca aspirin aldığınızda veya menopoz döneminde normalden daha fazla kanama fark edebilirsiniz. Bu endişelenmenizi gerektirecek bir durum değildir. Yalnızca belirtilerinize dikkat edin ve ağzınızı bol su ve dezenfektan olarak biraz da karbonatla çalkalayın.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
-
Soria-Hernández, M. A., Molina-F, N., & Rodríguez-P, R. (2008). Hábitos de higiene bucal y su influencia sobre la frecuencia de caries dental. Acta Pediatrica Mexicana. https://doi.org/10.1007/s11081-008-9050-6.
-
Nota informativa N°318. (2012). OMS | Salud bucodental. https://doi.org/10.1016/S1567-4231(09)70193-5.
-
Pardo López, B., Villafranca, F. de C., Fernández Mondragón, M. P., García Suárez, Á., & Cobo Plana, M. (2005). Higiene Bucodental. In Manual del técnico superior en higiene bucodental.