Ağlamanın Yararları Nelerdir? Keşfedin!
Ağlamak, normal ve insani bir duygusal ifade olarak kabul edilir. Vücudunuzun farklı durumlarla karşılaştığı zaman verdiği fizyolojik, bilişsel, duygusal ve sosyal düzeyde bir tepkidir. Peki ağlamanın yararları nelerdir? Okumaya devam edin!
Bilimsel bir açıdan bakıldığında ağlamak iyi bir şeydir; çünkü vücudunuzun sizin dengede olmanızı sağlayan hormonları salgılamasına olanak tanır. Gözlerinizin sağlıklı olması için gözyaşlarının akması gereklidir:
- Ağlamak optik ve metabolik fonksiyonlarınızın geliştirilmesine imkan verir.
- Gözlerinizde ve göz çevrenizdeki yabancı cisimleri ve tahriş eden maddeleri temizlemeye yardımcı olur. Bu sayede gözyaşları, gözlerinizi mikrobik enfeksiyonlardan korur.
Bunları göz önünde bulundurursak, duygularınızı bastırmanız asla iyi bir fikir değildir; çünkü uzun vadede vücudunuz zarar görebilir. Gözyaşlarınızı tutmanız kaslarınızda, kan damarlarında, mide ve bağırsaklarda rahatsızlıklara neden olabilir.
Ağlamanın yararları nelerdir?
Ağlamak da gülmek de eşit derecede faydalıdır. Bu iki duygu pozitif ve negatif enerjinin serbest bırakılmasına ve ruh halinizin dengelenmesine yardımcı olur. Ağladığınızda vücudunuzun rahatlama ve gevşeme durumuna girmesini sağlayan hormonlar olan adrenalin ve noradrenalin salgılarsınız.
Öte yandan oksitosin bir dinginlik duygusu sağlar. Bu nedenle ağlamanızın ardından, duştan çıktığınızda yaşadığınız hisse benzer bir huzur hissedersiniz. Gelin ağlamanın yararları hakkında daha detaylı bir gözlem yapalım.
Daha fazlasını bilmek ister misiniz? Okuyabilirsiniz: Üzüntünün ve Depresyonun Üstesinden Gelmenin 8 Doğal Yolu
1. Ağlamanın yararları: Gerginliği ve stresi dışarı atar
Duygusal gözyaşları, mutlu ya da üzgün olduğunuz zamanlarda vücudunuzun ürettiği gözyaşlarıdır. Endişe ile dolu olduğunuzda, stres nedeniyle düzgün düşünemezsiniz. Ancak ağladığınızda, her gözyaşı büyük miktarda adrenokortikotropin hormonuyla birlikte aktığı için çok daha rahatlamış hissedersiniz.
Bu hormon, stresli olduğunuz zaman vücudunuz tarafından üretilen kortizol ve kortikosteronu salgılar. Bununla birlikte, ağlamak doğal ağrı kesiciler olan prolaktin ve lösin üretimini artırır.
Özetle, ağlamak ağrıyı yatıştıran ve stresi azaltan kimyasal bir tepkidir. Buna ek olarak, ağlamanın faydaları arasında yüz kaslarınızın ve gözlerinizdeki köşelerin kasılması da vardır. Bu, kanın oküler mukoza zarlarına ulaşmasına ve sıvıların iletimini sağlamasına olanak tanır.
2. Hidrasyon
Bazal gözyaşları ise duygularınızdan bağımsız olarak üretilir. Bunlar basitçe gözyaşı bezelerinizin bir ürünüdür ve gözyaşları olarak gözlere ulaşıp akarlar. Bazal gözyaşları gözlerinizi korumaya ve toz kir gibi yabancı maddeleri uzaklaştırmaya hizmet eder.
Bununla birlikte, kornealara oksijen sağlayarak ve görüşünüze yardımcı olarak gözlerinizi nemlendirir. Gözünüze yabancı bir cisim girdiğinde tetiklenen refleks gözyaşları için de bunun aynısı geçerlidir. Refleks gözyaşları sizi mikroplardan ve olası virüslerden koruyan antikorları içerdiği için bol miktarda üretilebilir.
3. Ağlamanın yararları: Kötü ruh halini uzaklaştırır
Gözyaşı ürettikten hemen sonra manganez atarsınız. Vücudunuzda bu metal çok fazla bulunduğunda sinirlilik, depresyon ve anksiyete hissi yaşayabilirsiniz. Ağlamanın yararları arasından biri de, iyi bir ruh halinde olmayı sağlayan endorfin üretiminizi artırmasıdır.
Bunu da okuyabilirsiniz: Ruh Halinizi İyileştirecek 8 Fiziksel Alışkanlık
4. Üzüntünüzle başa çıkmanıza yardımcı olur
Gözyaşları, üzüntünüzü yönlendirmenin bir yoludur. Hassasiyetinizi ifade edebilirsiniz ve başkalarıyla iletişim kurabilirsiniz. Ağlamak, negatif duygularınızı serbest bırakmanıza ve acınızın üstesinden gelmenize yarar sağlayan bir araçtır. Ruhunuzu güçlendirerek size sağlıklı olduğunuz hissiyatını verir.
5. Bir empati kurma fırsatı
Önemsediğiniz bir kişi ağladığında, kendinizi o kişinin yerine koyarsınız ve empati kurarsınız. İnsanların kişiler arası ilişkilerini derinleştirdiğinden dolayı duygusal bir bağ oluşumunu sağlar. Ayrıca, kendi içinize bakmanıza ve herhangi bir durumun pozitif ve negatif sonuçlarını analiz etmenize olanak tanır.
6. Doğal bir ağrı kesici
Ağlamanın yararları arasında ağrılarınızı yatıştırma gücü de vardır. Ağlama nedeniniz haklı bir nedense (örneğin, sevilen bir kişinin ölümünden sonra), kalbiniz daha fazla kan pompalasa bile yatıştırılamaz bir şekilde ağlamanız normaldir. Fakat, ağlamanın yanında aşağıdaki semptomlar da görülüyorsa, dikkatli olmalısınız.
- Uyumamak
- Yemek yememek
- Kilo kaybı
- Hissizlik
- İntihar düşünceleri
Eğer böyle durumlar ortaya çıkarsa, acil tıbbi yardım almak gerekir; çünkü ağlamak zihinsel bir problemin habercisi olabilir. Eğer bu durumdaysanız ya da tanıdığınız biri bu durumdaysa, yardım almanız gerekir.
Sağlıklı bir şekilde nasıl ağlamalısınız?
- Durumları çok ciddiye almayın ve kendinize gülmeyi öğrenin.
- Sorunlarınızı kendinizden uzakta tutun ve dramdan kaçının.
- İyi bir mizahla yaklaşarak yaşadıklarınızdan bir şeyler öğrenin.
- Duygularınızı geliştiren aktivitelerde bulunun: Okumak, şarkı söylemek, dans etmek ya da sinemaya gitmek.
- Her durumu analiz edin ve bu konuda sizi nelerin rahatsız ediyor olduğunu inceleyin.
- Hiçbir şeyi içinizde tutmayın ve hissettiklerinizi ifade edin.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Bylsma, L. M., Gračanin, A., & Vingerhoets, A. J. (2019). The neurobiology of human crying. Clinical Autonomic Research, 29, 63-73. https://europepmc.org/article/med/29687400#R65
- Byun, H. S., Hwang, H., & Kim, G. D. (2020). Crying therapy intervention for breast cancer survivors: development and effects. International Journal of Environmental Research and Public Health, 17(13), 1-12. https://www.mdpi.com/1660-4601/17/13/4911
- Gračanin, A., Bylsma, L. M., & Vingerhoets, A. J. (2014). Is crying a self-soothing behavior?. Frontiers in psychology, 5, 1-15. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4035568/
- Gračanin, A., Krahmer, E., Rinck, M., & Vingerhoets, A. J. (2018). The effects of tears on approach–avoidance tendencies in observers. Evolutionary Psychology, 16(3), 1-10. https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/1474704918791058
- Hernández, E. J. (2011). “Dacriopsicología”: Estudio sobre el origen y la clasificación del llanto emocional. [Tesis doctoral, Universidad de Alcalá]. Biblioteca Digital de la Universidad de Alcalá. https://ebuah.uah.es/dspace/handle/10017/11223
- Magallón, S. A. (2013) La lágrima. Real Academia de Farmacia de Catalunya. T.G. Vigor, S.A. https://www.academiadefarmaciadearagon.es/docs/Noticias/DocumentoNoticia41.pdf
- Natinal Eye Institute. (2019, July 16). How tears work. Consultado el 20 de junio de 2023. https://www.nei.nih.gov/learn-about-eye-health/healthy-vision/how-eyes-work/how-tears-work
- Sharman, L. S., Dingle, G. A., Vingerhoets, A. J., & Vanman, E. J. (2020). Using crying to cope: Physiological responses to stress following tears of sadness. Emotion, 20(7), 1279-1291. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31282699/
- Simons, G., Bruder, M., Van der Löwe, I., & Parkinson, B. (2013). Why try (not) to cry: intra-and inter-personal motives for crying regulation. Frontiers in psychology, 3, 1-9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3544119/
- Vingerhoets, A. J. J. M., Cornelius, R. R., van Heck, G. L., & Becht, M. C. (2000). Adult crying: A model and review of the literature. Review of General Psychology, 4(4), 354-377. https://psycnet.apa.org/record/2018-70016-003