Kötü Ağız Kokusu ve Doğal Yolla Tedavi
Halitoz yani ağız kokusu çok sık rastlanan bir durumdur, özellikle de uyandıktan sonra ağzımızda tükürük biriktiğinde olur. Ancak bazı insanlarda bu durum daha sık ortaya çıkabilir; hem de gün boyu devam edebilir. Bu yazımızda sizinle ağız kokusunun nedenlerini, doğal tedavilerini ve önlemeye yarayan şifalı bitkileri paylaşacağız.
Olası nedenleri
- Kötü ağız sağlığı
- Hazımsızlık
- Diş sorunları
- Alkolizm
- Sigara içmek
- Diş çürükleri
- Diş implantları
- Diş eti iltihabı
- Sinüzit
- Çeşitli ilaçlar
- Boğaz iltihabı
- Kronik gastrit
- Karaciğerin düzgün çalışmaması
Ağız kokusu durumu sürekliyse ve ev tedavileri veya alışkanlıklarınızda yaptığınız değişikliklere rağmen hala devam ediyorsa, bir doktora danışmalısınız. Ağız kokusu, akciğer kanseri gibi çok ciddi bir hastalığın belirtisi olabilir.
Ağız kokusunu tedavi etmek için öncelikle olası nedenleri ortadan kaldırmanız gereklidir. Eğer ağız kokusunun nedeni genelde olduğu gibi hazımsızlık veya karaciğer sorunları ise, evde tedavi edebilirsiniz. Öncelikle, sindirim sisteminizde yiyecek kalıntıları olması ihtimaline karşı bedeninizi temizlemelisiniz.
Ayrıca okuyunuz: Diş Eti Kanaması ve Sallanan Dişler İçin Doğal Tedaviler
Klorofilli salatalar
Doğal ve lezzetli bir tedavi olarak her gün maydanoz, kereviz, nane, avokado, azıcık zeytinyağı ve deniz tuzu içeren salatalar yemenizi öneriyoruz. Bu salatalar hem karaciğerinize yardımcı olurlar hem de arındırıcıdırlar. Klorofil açısından zengin yeşil yiyecekler, içerdikleri klorofil sayesinde kokuları ortadan kaldırır, temizler ve tüm ağzınızı ferahlatırlar.
Ardıç meyvesi
Ardıç Avrupa kökenli, Kuzey Asya ve Kuzey Amerika’da da nemli ve serin ormanlarda yetişen bir meyvedir.
Bu doğal tedavi çok kolay olmasına rağmen, talimatlara birebir uyulması gereklidir. Aşağıda önerdiğimiz miktarlarda ardıcı, öğünlerden yarım saat önce çiğnemelisiniz.
- 1., 2. ve 3. gün: Her öğünden önce bir ardıç
- 4., 5. ve 6. gün: Her öğünden önce iki ardıç
- 7. gün ve sonrası: Her öğünden önce beş ardıç
Bu tedaviyi yıl içerisinde 15 gün uygulayabilirsiniz.
Klorella Algi
Bu mikro-algin %60’ı bitki albumininden oluşur ve bizim için çok önemlidir. İçerdiği 19 aminoasidin 8’i beslenme düzenimiz için çok önemlidir ve bedenimiz bunları kendisi üretemez. Ayrıca klorella doğal bir vitamin ve mineral kaynağıdır, özellikle B12 vitamini açısından zengindir.
Ağız kokusu durumunda, klorellanın içerdiği klorofil, antibakteriyel bir etki gösterip kötü kokuyu ortadan kaldırır. Ayrıca bedenimizi ağır metallerden ve diğer toksik maddelerden arındırır. Klorellayı tablet şeklinde alıp, üzerindeki tarife göre kullanabilirsiniz.
Aktif kömür
Gaz ve ishal için yaygın şekilde kullanılan aktif kömür ağız kokusu için de kullanılabilir çünkü aktif kömür dezenfektandır, emicidir ve bozulmaz. İsterseniz tablet şeklinde de alabileceğiniz bu ürünü isterseniz de yemeklerden sonra bir çay kaşığını biraz su ile karıştırarak içebilirsiniz. Eğer kabızlık şikayetiniz varsa, bu tedaviyi kullanmamalısınız.
Şifalı bitkiler
Sindirim sistemimizin çalışmasına yardımcı olan ve ağız kokusunu gidermek için kullanabileceğimiz pek çok şifalı bitki vardır. Aşağıda sayacağımız bitkilerden bir litrelik bir çay hazırlayıp gün boyu içebilirsiniz.
- Nane
- Anason
- Biberiye
- Pelin otu
Bu çayın içine yarım limon suyu sıkabilir veya tatlılaştırmak için Stevia kullanabilirsiniz.
İyi bir ağız sağlığı için öneriler
Ağzımızı iyi temizlememiz çok önemlidir. Hem yiyecek parçaları ağzımızda kalabilir hem de günümüzde yiyecekler toksin maddeler içermekteler. Ağız kokusunu önlemek ve ağzınızın daha sağlıklı olmasını sağlamak için bir kaç önerimiz var.
- Her gün diş ipi kullanın
- Dişlerinizi en az iki dakika boyunca fırçalayın
- Ağzınızın pH dengesi için zararlı olan sodyum kloril sülfat içeren diş macunları yerine doğal diş macunları tercih edin.
- Doğal adaçayı, kekik, tarçın veya nane gibi çaylarla gargara yapın.
- Her gün yağ ile gargara yapın
Resimler far closer ve wicked’ın izinleriyle kullanılmıştır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Bollen, C. M. L., & Beikler, T. (2012). Halitosis: the multidisciplinary approach. International Journal of Oral Science. https://doi.org/10.1038/ijos.2012.39
- Hirsch, A. R. (1988). Bad Breath. JAMA: The Journal of the American Medical Association. https://doi.org/10.1001/jama.1988.03410180073026
- Mumghamba, E. G., Manji, K. P., & Michael, J. (2006). Oral hygiene practices, periodontal conditions, dentition status and self-reported bad mouth breath among young mothers, Tanzania. International Journal of Dental Hygiene. https://doi.org/10.1111/j.1601-5037.2006.00186.x
- MedlinePlus. Mal aliento. https://medlineplus.gov/spanish/badbreath.html
- Medifam. (2002). Halitosis: diagnóstico y tratamiento en Atención Primaria. http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1131-57682002000100005
- Society of Natural Therapists and Researchers. CHLOROPHYLL. https://www.sntr.com.au/healtharticles/63-chlorophyll.html
- Farmacia Profesional. (2002). Halitosis. Causas y tratamiento. https://www.elsevier.es/es-revista-farmacia-profesional-3-articulo-halitosis-causas-tratamiento-13028921
- WebMD. CHLORELLA. https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-907/chlorella
- International Journal of Oral Science. 2012 Jun; 4(2): 55–63. Published online 2012 Jun 22. Halitosis: the multidisciplinary approach. doi: 10.1038/ijos.2012.39