Karaciğer Sorunlarının 8 Belirtisi

Karaciğer Sorunlarının 8 Belirtisi

Son Güncelleme: 24 Şubat, 2022

Karaciğer bedenimiz için çok önemli bir organdır. Karaciğerimizin gerçekleştirdiği sayısız temel işlev, sağlığımız ve bedenimizin doğru çalışması için vazgeçilmezdir. Karaciğer sorunları ne kadar erkenden fark edilirse, vücut sağlığı için o kadar faydalı olacaktır.

Karaciğerimizin 3 ana işlevi vardır: toksinleri ve artık işe yaramayan hücreleri ortadan kaldırarak bedenimizi arındırmak, lipid ve karbonhidratların sentezlenmesine yardım etmek ve iç kanamayı önlemek.

Karaciğer, ayrıca harika bir depo görevi de görür. Karaciğerimiz sayesinde bedenimize enerji sağlaması için gerekli A, D, K ve E vitaminlerini de depolayabiliriz.

Karaciğer Sorunlarının Belirtileri

1. Mide bulantısı

Bu karaciğer sorunlarının en belirgin göstergesidir. Yemek yedikten sonra kendinizi kötü hissedebilirsiniz, mide bulantısı, baş dönmesi ve bağırsaklarınızda ağırlık hissi oluşabilir veya kusabilirsiniz.

Panik olmanıza gerek yok. Bazen bu durumların karaciğer sorunlarından başka bir nedeni de olabilir ama eğer bu tekrarlayan bir durumsa, ilk fırsatta doktorunuza danışın.

2. Batın bölgesinde ağrı ve acı

Karaciğer ağrısı batın bölgenizde (üst karın bölgesi), tam kaburgalarınızın altında olur ve bazen sırtınıza bile vurabilir. Batın bölgenizde şişebilir, yanma hissiyatı oluşabilir veya ateşiniz çıkabilir.

Eğer başka belirtiler de varsa doktora gitmeyi ihmal etmemelisiniz. Bunların nedeni bir iltihaplanma veya safra kesesi krampı olabilir.

3. Sarılık

Sarılık, yüzünüzde ve bedeninizde cildinizin renginin ciddi bir şekilde sararmasıdır. Bunun nedeni bedeninizde ve kanınızda yüksek miktarda bilirubin (öd) birikmesidir. Karaciğer sorunları buna neden olabilir. Bu bulaşıcı hepatit hastalığının ilk belirtilerinden birisi olabilir.

4. Bitkinlik ve güçsüzlük

Eğer herhangi bir karaciğer sorununuz varsa kendinizi yorgun ve güçsüz hissetmeniz, iştahınızda azalma olması çok normaldir.

Bazen bu belirtileri başka şeylerle bağdaştırıp gözardı edebilirsiniz çünkü haftada bir iki gün kendimizi güçsüz veya yorgun hissetmemiz normaldir. Ancak iştahsızlık ve yorgunluk durumu sürekli hale geldiyse, doktorunuza danışmalısınız.

5. Ateş

Bazı durumlarda hastalarda batın ağrısı olabilir; şişmiş, ağır ve yorgun hissedebilirler. Eğer bu belirtileri gösteriyorsanız, ateşinizi ölçmeli ve dikkatli olmalısınız. Eğer ateşiniz varsa, bunun nedeni enfeksiyon veya iltihaplanma olabilir. Bu durumu gözardı etmeyin.

6. Renksiz dışkı

Tuvalete gittiğinizde dışkınızın rengine bakın. Eğer dışkınız renksiz ise, bunun nedeni bir karaciğer sorunudur. Ayrıca karaciğer sorunları ile bağdaştırılan huzursuz bağırsak sendromu da buna neden olabilir.

7. Vücudunuzun kaşınması

Derinin altında öd birikmesi buna neden olur. Bedeniniz kaşınır ve karaciğer arındırmayı durdurduğu için kanınızda biriken toksinlere tepki vermeye başlar.

8. Kanama ve morarma

Diğerlerinden daha az rastlanan ama yine karaciğer sorunları ile bağdaştırılan bir belirti daha. Sık rastlanan burun kanaması ve bedeninizde sebepsiz ortaya çıkan morlukların nedeni, karaciğerinizin düzgün çalışmamasıyla oluşan protein yetersizliğidir.

Bu yazımızda bahsettiğimiz belirtilerin hepsi karaciğer sorunları yüzünden ortaya çıkarlar ancak sorununuzun türünün (karaciğer yağlanması, hepatit yüzünden iltihaplanma, vb.) ne olduğunu tespit edebilecek kişi doktorunuzdur.

Bahsettiğimiz belirtilerin hepsi birbirine çok yakın şeyler olduğundan, karaciğer sorununuzun türünü belirlemek için çeşitli testler yapılması gereklidir.

Karaciğerime Nasıl Daha İyi Bakabilirim?

Doğru yaşam şekli ve beslenme alışkanlıkları ile pek çok karaciğer sorunundan kendinizi koruyabilirsiniz. Bizim önerilerimiz ise:

  • Her gün meyve ve sebze yiyin, özellikle de karaciğerinizin temizlenmesine yardım edecek meyve ve sebzeleri; elma, kivi,üzüm, kiraz, ıspanak, enginar, kuşkonmaz, turp…
  • Kızarmış veya dondurulmuş yiyeceklerden uzak durun. Ayrıca yüksek miktarda protein ve karbonhidrat tüketmemeye çalışın.
  • Alkol ve şeker içeren içecekler tüketmeyin.
  • Antioksidan tüketin; portakal, limon, yaban mersini, domates…
  • İlaç tüketiminize dikkat edin, ilaçlar karaciğeriniz için büyük düşmanlardır.

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.