Karın Şişkinliği İçin Doğal Tedaviler

Karın Şişkinliği İçin Doğal Tedaviler
Carlos Fabián Avila

Yazan ve doğrulayan doktor Carlos Fabián Avila.

Son Güncelleme: 24 Şubat, 2022

Yemek sonrasında karın şişkinliği ve bu normal hali ile hiç alakası olmayan koca göbeğin ağırlık yapması çok normaldir. 

Ne oldu böyle? Aniden kilo mu aldım? Bu rahatsız edici hisse ve görüntüye daha ne kadar katlanmam gerekiyor? Bu cidden de huzursuz edici bir durumdur ve birkaç faktöre bağlı meydana gelir.

Ama biz, aşağıda göreceğiniz birkaç basit tavsiye ile, bu durumu hafifletmenize yardım edebiliriz. Beslenme alışkanlığınızda birkaç küçük değişiklik yapmanız yeterli olacaktır.

Karın şişkinliği neden olur?

Çok hızlı yemek yemek

Bazı insanlar bu şekilde yemek yemezlerse, doymayacaklarını düşünüyorlar. Aslında gerçek olan tam tersidir: hızlı yerseniz açlığınız dinmeyecektir. Çünkü doygunluk hissinin beyine ulaşması 20-25 dakika sürer. Bunun ötesinde, hızlı yerken hava da yutarsınız. Bu da midede olan şişliğin artmasına sebep olur ve sancı yapar.

Eğer yemeğinizi iyi çiğnemezseniz, tükürükte bulunan enzimlerin yemeğe girmesini, ve karbonhidratlarla karışmasını önlemiş olursunuz. Bu da yiyecek aşağı indiği zaman, olması gerektiği gibi sindirilemeyecek demektir.

Hızlı yemeyi önlemek için ne yapabilirim?

Mesela, yemeğe salatayla başlayıp, ardından bütün yemeği bir arada değil de, porsiyonlar halinde alır ve ekmeği de uzun süre çiğnerseniz, yavaş yavaş yemiş olursunuz.

Çok fazla kızartma mı yiyorsunuz? Yemeyin.

Harca bulanmış yiyecekler, kızarmış patatesler, yahniler ve güveçleri hazırlamada çok fazla yağ kullanılır. Yağın hazmı kolay değildir. Her yemekten sonra bir süre midenizde kalır ve şişkinlik hissi verirler.

Çözüm: yemeklerinizi yağda kızartmak yerine döküm tavada, fırında veya buharda pişirin. Bir düşünün, mesela yemekler zeytin yağını daha az çeker. Kızartma yaptığınız zaman da bir süre kağıt havluda bekletin ki fazla yağı çeksin.

Çok fazla gazlı içecek mi içiyorsunuz?

Gazlı içecek içmek, mideyi doğal olarak gazla doldurur. Bu içecekler hele bir de şekerli ise, kilo aldıran ve vücuda gereksiz enerji depolayan ”boş kalori” diye adlandırdığımız şeyi alıyorsunuz demektir. Soda kalori içermemesine rağmen, gazlı olduğundan karın şişliği yapacaktır ki yemek sırasında içiyorsanız durum daha da kötüleşecektir.

Lifi kararında tüketin

Eğer lifli yiyecekleri az yersek, kabız oluruz. Ama vücuda gerekli olan miktarı aşmak da zararlıdır. Lifli ürünleri kararında yemek en doğrusudur, zira bunun da fazlası ishal ve karın şişliği yapar.

Sindirim enzimlerine iyi davranın

Her yemekte unlu mamüller, kahvaltılık gevrekler, ekmek, makarna veya pilav yerseniz, sindirim sisteminizi oluşturan enzimleri kurutursunuz. Yediğimiz bu yiyecekler enzim içermediğinden, bu daha zayıf bir sindirim sistemi demektir. Böylece gaz ve şişkinlik meydana gelir.

Tam besinleri tüketin

Az işlenmiş yiyeceklerdeki besin değeri hiçbir yerde yoktur. Vitaminler, mineraller, lif, antioksidanlar… Ayrıca bunlarda sindirime yardımcı olacak ve şişkinliği önleyecek enzimler de mevcuttur.

Karın şişkinliği önlemek için önerilen beslenme şekli

Karpuz ve çekirdek
  • Taze meyvelerin hazmı kolaydır. Lif ve bol miktarda su içerirler. Yağ oranı çok az olduğundan, akşam yemekleriniz için harika bir alternatif olabilirler. Mesela, karpuz, kayısı, ve kiraz karışımı bir meyve salatası yiyebilirsiniz. Mümkün olduğunca çeşitli meyveler kullanın. Uzun süre boyunca tek tip meyve yenmesi tavsiye edilmez.
  • Yeşillik, mısır, ıspanak ve ananas, papaya gibi meyvelerden oluşan bir salata sindirim sistemine çok iyi gelecektir. Akşam yemeği sırasında meyve yemeyi alışkanlık haline getirmelisiniz.
  • Soya, alfalfa, mercimek filizleri.. Bunlar vitamin ve minerali fazla, yağı az olan çok sağlıklı besinlerdir. Sebzeli güveçlerde, çorbalarda veya salatalarda çok iyi giderler. Hatta bunları dürümün içine bile koyabilirsiniz!
  • Lahana turşusu çok faydalı lifler içerir. Turşu olma süresinde geçirdiği fermantasyon, bunu hazmı kolay bir yiyecek haline getirir. Ayrıca salata ile birlikte çok güzel olur. Fazla tuzlu olmasını önlemek için yemeden önce suda bekletebilirsiniz.
  • Laktozsuz, şekersiz ve soğuk Horchata, şişkinliği alan, lezzetli bir içecektir.

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.