Akciğerlerde Bakteri Var Mıdır?

Akciğerlerde bakteri varlığı genellikle öksürük, nefes alırken acı, yüksek ateş ve rahatsızlık gibi semptomlar oluşturur. Mümkün olan en kısa zamanda tedavi alabilmek için bakteriyel pnömonilerin klinik resmini bilmek gereklidir.
Akciğerlerde Bakteri Var Mıdır?

Son Güncelleme: 12 Ekim, 2020

Göğüs ağrısı, nefes darlığı, yüksek ateş, mide bulantısı ya da kusma gibi semptomlar akciğerlerde bakteri olduğunun belirtileridir. Bu mikroorganizmalar insanların fizyolojik sistemlerinin ideal şekilde çalışması için gerekli olsa da bu tür organlarda var olmaları pnömoni gibi hastalıklara neden olabilir.

Bu bakteriyel sızmaların neden akciğer bölgesinde oluştuğunu biliyor musunuz? Bir risk grubunda mısınız?

Bununla ilgili daha fazla şey bilmek bu hastalıklar ile başa çıkmanın anahtarıdır, çünkü daha fazla engelleyici tedbir alabiliriz. Bundan dolayı, bu yazımızda size bakteriyel pnömoni hakkında bilmeniz gereken her şeyi anlatacağız.

Daha fazlasını öğrenin: Ağzınızdaki Bakteri Türleri Nelerdir?

Mikrobiyota ve Bakteriyel Aktivite Hakkında

Öncelikle, insan vücudunda yaşayan bakterilerin çoğunlukla pozitif olduğunu hatırlamak önemlidir. Çeşitli mikrobiyolojik çalışmalar bu bakterilerin faydalarını bir araya getirmiştir.

Örneğin, insan bağırsağındaki bakteriyel koloniler şu tür işlevleri yerine getirir:

  • Belirli besinlerin daha iyi emilmesi
  • Daha etkin bir lipit metabolizması
  • Patojen olan mikroorganizmalara karşı koruma

Normal mikrobiyota, canlı varlıkların vücutlarını yaşam alanı haline getiren ve konakçısı ile birlikte simbiyotik ya da yiyici doğada bir ilişki kurmak yoluyla çeşitli işlevler gerçekleştiren bir dizi mikroorganizma olarak tanımlanır. Bu kolonilerin hem mekansal hem de zamansal bir bileşeni vardır, çünkü kompozisyonları ve varlıkları vücutta nerede yaşadıklarına ve kişinin yaşına bağlı olmak üzere değişkenlik gösterebilir.

Problem, bakterinin varlığından faydalanmayan içsel sistemleri kolonize etmesi ile gerçekleşir. Bakteriyel pnömoni söz konusu olduğunda da durum budur, bunu aşağıda açıklayacağız.

Bir dizi bakteri.
Vücut sağlık için iyi olan bakteri kolonilerine sahiptir. Ancak, bunlar akciğerler gibi organlara girdiğinde ciddi problemlere neden olurlar.

Akciğerlerde Bakteri Var Mıdır?

Genel olarak, akciğer mikrobiyotası kendi sağlıklı bakterilerine sahiptir, ancak sağlıksız bakteriler de girebilir. Dışarısı ile etkileşimi olan herhangi bir yüzey gibi; geniz boşluğu, üst yutak ve gırtlak gibi bölgeler de insanlar için zararsız olan bakteriyel topluluklara sahiptir.

Bu mikroorganizmalar iç solunum yoluna girdiklerinde, klinik bir pnömoni tablosuna yol açarlar. Bu durum cinsiyet ya da yaştan bağımsız bir şekilde herhangi birinin başına gelebilir ancak çeşitli istatistiksel çalışmalar bunun yeni doğanlarda daha yaygın olduğunu belirtmektedir.

Buna ek olarak, HIV hastalarının da bu duruma dair özel bir riski vardır, çünkü HIV-negatif bir insana kıyaslandığına bakteriyel pnömoni geliştirme riskleri 5 kat daha fazladır.

Bakteriyel Pnömoni Neden Gerçekleşir?

Streptococcus pneumonia genellikle bakteriyel pnömoniye neden olur. Hatta, bazı çalışmalar vakaların %40’ının bu mikroorganizma dolayısıyla gerçekleştiğini göstermektedir. Ancak, bu, aşağıdakiler gibi diğer mikroorganizmaların kolonizasyonu durumunda da var olabilir:

  • Haemophilus influenza
  • Haemophilus influenzae
  • Escherichia coli
  • Psödomonas aeruginosa
  • Moraxella catarrhalis

Bakteriler, solunum yoluna tipik olarak solunum yoluyla ulaşır, ancak eğer bir enfeksiyon vücudun başka bir bölgesine yeterince yayıldıysa solunum yoluna kan ile de ulaşabilirler. Burada, bağışıklık sistemi hastalıklarla savaşmak üzere beyaz kan hücrelerini yollar.

Nötrofiller bakteriyi zarları ile çevreler ve sitokin salgılarlar, bu şekilde de klinik bir bakteriyel enfeksiyon tablosunu desteklerler. Bunların tamamı, pulmoner hava keseciklerinde enflamasyon olması ve solunum bozukluğu görülmesi ile özetlenebilir.

Akciğerlerde Bakteri Olduğuna Dair Semptomlar

Klinik tablonun ciddiyetine ve neden olan mikroorganizmaya bağlı olarak, semptomlar farklılık gösterebilir. Bununla birlikte, aşağıdakiler genel işaretlerdir:

  • Nefes alırken ve öksürürken göğüs ağrısı
  • Oryantasyon bozukluğu
  • Yüksek ateş
  • İltihaplı balgama neden olan balgamlı öksürük
  • Mide bulantısı, kusma ve ishal
Solunum desteği veren bir makine kullanan bir kadın.
Akciğerlerde bakteri olması solunum komplikasyonlarına neden olabilir.

Doktorlar Bakteriyel Pnömoniye Nasıl Teşhis Koyar?

Pan Amerikan Halk Sağlığı Dergisinden gelen bilgilere göre, alveolar konsolidasyonun radyolojik bir görüntüsü bakteriyel pnömoni için doğrulayıcı bir kriter olarak kabul edilmektedir. Etkilenen hastalarda genellikle akciğer dokusunun opaklığı da gözlemlenir ancak bu her zaman doğru değildir.

Şüphe duyulan zamanlarda bakteri varlığını doğrulamak için hastanın balgamının kültürleri de alınabilir.

Tedavisi Nedir?

Tüm bakteriyel enfeksiyon vakalarında olduğu gibi antibiyotikler tercih edilen ilaç olacaktır. Doktor, bakterilerin gram-pozitif mi yoksa gram-negatif mi olduklarını belirledikten sonra amoksisilin, sefalosporin ya da doksisiklin gibi çeşitli ilaçların kullanılmasını önerebilir.

Çeşitli tedaviler bulunduğu için, hastalığa neden olan mikroorganizmanın cinsinin tam olarak belirlenmesi gereklidir. Böylece her vaka için en etkili terapötik seçeneği tercih etmek mümkün olacaktır.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Virüsler ve Bakteriler Arasındaki Farklar

Akciğerlerde Bakteri Hakkında Akılda Tutulması Gerekenler

Amerikan Akciğer Derneğine göre en yaygın hastalık olan streptococcus pneumonia dolayısıyla ortaya çıkan pnömoni için bir aşı vardır. Bu genellikle iki yaşından küçük bebekler ve 65 yaşının üstündeki yetişkinler için önerilir, çünkü bunlar tipik olarak savunmasız olan gruplardır.

Buna ek olarak, bu hastalığı başka bir yaş aralığında yakalarsanız da eğer erken tedavi alırsanız ve komplikasyon yaşamazsanız görüntü pozitiftir.

Bakteriler gerekli mikroorganizmalardır çünkü vücudun sistemlerinin pek çoğunda patojenlere karşı koruma sağlarlar. Ancak, kontrol edilemez olduklarında sağlık problemlerine neden olabilirler. Bundan dolayı, eğer bir bakteriyel enfeksiyonunuz olduğunu düşünüyorsanız hemen tıbbi destek almak gereklidir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Jandhyala, S. M., Talukdar, R., Subramanyam, C., Vuyyuru, H., Sasikala, M., & Reddy, D. N. (2015). Role of the normal gut microbiota. World journal of gastroenterology: WJG21(29), 8787.
  • Miranda-Candelario, J. F., Espino-Huamán, J. E., Miranda-Cabrera, B. F., Cabrera-Hipólito, S. E., & Rivas-Rojas, R. (2015). Utilidad de la escala de predicción diagnóstica de neumonía bacteriana de Moreno en el manejo de la neumonía en niños. Acta Médica Peruana32(3), 157-163.
  • García Castellanos, T., Verdasquera Corcho, D., PérezÁvila, J., Martínez Mota, I., Salazar Rodríguez, D., & Pérez Monrás, M. (2010). Neumonía bacteriana en pacientes VIH/SIDA. Revista Cubana de Investigaciones Biomédicas29(4), 428-436.
  • Neumonía bacteriana, wikipedia. Recogido en https://es.wikipedia.org/wiki/Neumon%C3%ADa_bacteriana.
  • Borrell, L. S., & Segura, C. (2016). Neumonía y neumonía recurrente. Pediatrá integral20(1), 38-42.
  • López, A. (2006). Patología del sistema respiratorio. Slano, Canadá: Atlantic Veterinary College University of Prince Edward, 18.
  • Hakansson AP, Orihuela CJ, Bogaert D. Bacterial-Host Interactions: Physiology and Pathophysiology of Respiratory Infection. Physiol Rev. 2018;98(2):781-811. doi:10.1152/physrev.00040.2016
  • Lagos, R., Di Fabio, J. L., Moënne, K., Muñoz, A., Wasserman, S., & Quadros, C. D. (2003). El uso de la radiografía de tórax para la vigilancia de neumonías bacterianas en niños latinoamericanos. Revista Panamericana de Salud Pública13, 294-302.
  • Neumonía bacteriana, lungusa.org. Recogido en https://web.archive.org/web/20080430043435/http://www.lungusa.org/site/pp.asp?c=dvLUK9O0E&b=36870#two
  • Pragman AA, Berger JP, Williams BJ. Understanding persistent bacterial lung infections: clinical implications informed by the biology of the microbiota and biofilms. Clin Pulm Med. 2016;23(2):57-66. doi:10.1097/CPM.0000000000000108

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.