Akne Tedavisinde Zerdeçal Nasıl Kullanılır?

Sivilceleri tedavi etmek için zerdeçal kullanabileceğinizi biliyor muydunuz? Daha fazlasını öğrenmek için okumaya devam edin!
Akne Tedavisinde Zerdeçal Nasıl Kullanılır?

Tarafından yazılmıştır Daniela Echeverri Castro

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Uzun yıllar boyunca zerdeçal tıbbi ve kozmetik alanlarda kullanılmıştır. Normalde bir yemek malzemesi olarak kullanılmasına rağmen, birçok insan iyileştirici etkileri için zerdeçalı kullanmayı tercih eder. Akne tedavisinde zerdeçal kullanabileceğinizi biliyor muydunuz? Bugün size nasıl yapılacağını anlatacağız.

Zerdeçal, karakteristik rengini ve özelliklerinin büyük bir kısmını veren kürkümin adı verilen biyolojik olarak aktif bir bileşiğe sahiptir. Bu madde, hem iç hem de topikal olarak faydalı olmasını sağlayan bir anti-enflamatuar ve antioksidan görevi görür.

Bu nedenle, ekstraktlarının dermatolojide kullanılması şaşırtıcı değildir. Özellikleri hakkında araştırmalar devam etmesine rağmen, şu anda sivilce gibi problemler için doğal bir ilaç olarak kabul edilmektedir. Siz de deneyin!

Akne tedavisinde zerdeçal neden kullanılır?

akne tedavisinde zerdeçal neden kullanılır?
Zerdeçal, akne gibi dermatolojik rahatsızlıkları yönetmek için yararlı olan antibakteriyel etkiler göstermiştir.

Sivilceleri tedavi etmek için zerdeçal kullanmanın çeşitli ve ilginç faydaları vardır. İlk olarak, laurik asit ile kombine edildiğinde P. acnes gibi mikroorganizmalarla savaşabilen antibakteriyel özelliklerini vurgulamak önemlidir. Etkisi eritromisin ve klindamisin gibi ilaçlarla benzerlik gösterir.

Öte yandan, bu muhteşem baharatın dermatolojik problemleri olumlu yönde etkileyen anti-enflamatuar etkileri vardır. Sivilce üzerindeki etkisini doğrulamak için daha fazla bilimsel kanıta ihtiyacımız olsa da, anekdotsal kanıtları etkili olduğunu göstermektedir.

Zerdeçal ve antioksidanlarının akne tedavisi konusunda başka önemli etkileri de vardır. Topikal olarak uygulanması, dokuların onarılmasına yardımcı olur, yara izlerinin görünümünü en aza indirir. Aynı şekilde, kolajen üretimini uyarır ve erken kırışıklık riskini azaltır.

Zerdeçalın cilt için diğer faydaları

Diğer geleneksel tedavilerin aksine, akne tedavisinde zerdeçal kullanmanın cildinizin sağlığı üzerinde başka önemli etkileri vardır. İçerdiği kürkümin, vitaminler ve mineraller sayesinde cilt sağlığınız için iyidir. Diğer faydaların yanı sıra, zerdeçal:

  • Cildinizin doğal ışıltısına katkıda bulunur ve ışıltısını artırır.
  • Yaraların iyileşmesini teşvik eder
  • Sedef hastalığı alevlenmelerine karşı yardımcı olur
  • Uyuz tedavisine yardımcı olur
  • Oksidatif stresi en aza indirir ve erken yaşlanmayı önler

Akne tedavisinde zerdeçal tarifleri

Hindistan cevizi yağı ve zerdeçal
Hindistan cevizi yağı ile birlikte zerdeçal, antimikrobiyal etkilerini artırır.

Akne tedavisinde zerdeçalın özelliklerinden tam olarak yararlanmak için, Hindistan cevizi yağı bileşenlerini kullanarak etkisini artıracağımız bir tedavi öneriyoruz. Bu doğal bileşen, antimikrobiyal etkisi ile tanınan ve akne tedavisinde faydalı laurik asit içerir.

Ek olarak, Hindistan cevizi yağı dermatolojide yaygın olarak incelenmiştir, çünkü cildi nemlendirir ve sedef hastalığı ve egzama gibi hastalıkların tedavisine yardımcı olur. Zerdeçal gibi, serbest radikallerin olumsuz etkilerini en aza indirerek yara izi ve yenilenme sürecine bile yardımcı olur.

Malzemeler

  • 1 yemek kaşığı toz zerdeçal (15 g)
  • 2 yemek kaşığı organik Hindistan cevizi yağı (30 g)
  • 1 çorba kaşığı bal (15 g)

Hazırlanışı

  1. İlk olarak, zerdeçalı temiz bir kaba dökün
  2. Sonra Hindistan cevizi yağını ve balı ekleyin
  3. Son olarak, homojen bir karışım elde edene kadar birkaç dakika karıştırın

Kullanımı

  • Maskeyi akneden etkilenen cilt bölgelerine uygulamadan önce, herhangi bir makyaj kalıntısı veya kirden kurtulmanız önemlidir.
  • Yüzünüz temizlendikten sonra maskeyi uygulamaya başlayabilirsiniz
  • Sorunlu alanları tamamen kaplayın
  • 15 dakika bekletin ve ılık suyla durulayın
  • Bu adımları tekrarlayın ve haftada en az 3 kez uygulayın

Not: sonuçlar hemen görünmez. İstenen sonuçları elde etmek için bu ilacı istikrarlı bir şekilde kullanmak önemlidir.

Uyarılar

Bu zerdeçal tedavisi aknenin giderilmesinde çok etkili olsa da, yan etkilere neden olabileceğini bilmelisiniz. Topikal olarak uyguladığınızda cildi geçici olarak lekeleyebilir veya açık, sarı bir kalıntı bırakabilir. Bu genellikle iyi bir temizlik ile kaybolur.

Bununla birlikte, bazen bileşenler alerjik reaksiyonlara veya kontakt dermatite neden olabilir. 2015 yılında yapılan bir inceleme, kürküminin bir alerjen olduğunu ve alerjisi olan kişilerde tahrişe, kızarıklığa ve şişmeye neden olabileceğini ortaya çıkarmıştır.

Yukarıdakiler nedeniyle, akne tedavisinin tamamını uygulamadan önce küçük bir test yapmak en iyisidir. Yapmanız gereken tek şey ön kolunuza veya cildinizin başka bir yerine biraz zerdeçal koymaktır. 24 saat sonra herhangi bir olumsuz reaksiyon olmazsa, kullanımı güvenlidir.

Özetle

Zerdeçal, özellikle Hindistan cevizi yağı ile birleştirdiğinizde akne ile mücadelede büyük bir müttefik olabilir. Bazı insanlarda alerjik reaksiyona neden olabileceğinden dikkatli kullanmalısınız. Diğer herkes için, sivilceleri gideren diğer geleneksel tedavileri desteklemek için mükemmel bir seçenektir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Liu, C.-H., & Huang, H.-Y. (2013). In Vitro Anti-Propionibacterium Activity by Curcumin Containing Vesicle System. Chemical and Pharmaceutical Bulletin. https://doi.org/10.1248/cpb.c12-01043
  • Gupta, S. C., Kismali, G., & Aggarwal, B. B. (2013). Curcumin, a component of turmeric: From farm to pharmacy. BioFactors. https://doi.org/10.1002/biof.1079
  • Akbik, D., Ghadiri, M., Chrzanowski, W., & Rohanizadeh, R. (2014). Curcumin as a wound healing agent. Life Sciences. https://doi.org/10.1016/j.lfs.2014.08.016
  • Thangapazham, R. L., Sharad, S., & Maheshwari, R. K. (2013). Skin regenerative potentials of curcumin. BioFactors. https://doi.org/10.1002/biof.1078
  • Thangapazham, R. L., Sharma, A., & Maheshwari, R. K. (2007). Beneficial role of curcumin in skin diseases. Advances in Experimental Medicine and Biology. https://doi.org/10.1007/978-0-387-46401-5_15
  • Ferreira, L. A. M., Alves, R. J., Carneiro, G., Silva, E. L., Trindade, V., de Carvalho, M. A. R., … Goulart, C. (2014). Solid Lipid Nanoparticles Loaded with Retinoic Acid and Lauric Acid as an Alternative for Topical Treatment of Acne Vulgaris. Journal of Nanoscience and Nanotechnology. https://doi.org/10.1166/jnn.2015.9184
  • Chaudhari, S. P., Tam, A. Y., Barr, J. A., & Tan, J. (2015). Curcumin: A contact allergen. Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.