Akşam Yemeğinden Sonra Meyve Yemeli mi?

Meyve yemek için en iyi zamanın sabah olduğunu biliyor muydunuz? Size gün boyu yetecek enerjiyi verir. 
Akşam Yemeğinden Sonra Meyve Yemeli mi?

Tarafından yazılmıştır Yamila Papa Pintor

Son Güncelleme: 25 Mayıs, 2022

Gece yarısı veya akşam yemeğinden sonra meyve yemek ile yememek arasında kalan insan çoktur. Bir taraf sağlıklı olduğunu onaylarken diğer taraf buna karşı çıkmaktadır.

Bazı insanlar, akşam yemeğinden önce meyve yemenin daha faydalı olduğunu düşünüyor, bazıları ise akşam yemeğinden sonra elma, armut veya muz yemenin basit ve tatlı bir atıştırmalık olduğuna inanıyor.

Bugünün makalesinde bu gizemi açığa çıkaracağız. Sayfayı değiştirip başka bir yerlere gitmeyin!

Akşam yemeğinden sonra meyve yemek

Muhtemelen önce iştah açıcı şeyleri yemeniz, sonra da tatlı yemeniz gerektiğini öğrendiniz. Ama bazı insanlar, sindirim problemlerinden kurtulmak için meyve gibi tatlı şeyleri akşam yemeğinden önce yemenin daha iyi olduğunu düşünüyor.

Neden mi? Çünkü böylece kendinizi daha tok ve tatmin olmuş hissedeceksiniz. Eğer rejim yapıyorsanız veya uyumadan önce bir kilo daha eklemek istemiyorsanız, bu tam size göre. Bazı insanlar, akşam yemeğinde çok yemek yerler. Bu durum sağlık açısından çok zararlıdır.

Eğer akşam yemeğinden sonra meyve yemeyi tercih ederseniz, bu meyvelerin içeriğindeki kaloriler kilo vermenize engel olacaktır. Besleyici ögeler açısından bakarsak geceleri meyve yemek, gün içinde yediğinizdeki gibi kilo vermenize yardımcı olmuyor. 

Çünkü meyveler metabolizmayı hızlandırır. Ancak bu durum sadece aktif bir yaşam tarzına sahip olduğunuzda gerçekleşir. Eğer koltukta yatıyorsanız veya yataktan çıkmıyorsanız, metabolizmanız her zaman daha yavaş çalışacaktır.

Meyvelerin vücuda sağladıkları:

  • Kalsiyum
  • Fosfor
  • Demir
  • Antioksidanlar
  • Şeker
  • Yağ (az miktarda)
  • Karbonhidratlar
  • Vitaminler
elma yemek

Çoğu zaman insanlar akşam yemeğinden sonra bir tane meyve tüketirler ve bunu tatlı olarak görürler. Aslında bu, meyve yemek için en kötü zamandır.

Yukarıda sıraladığımız besleyici ögelerin çoğu, şeker içeriğinin fermente olma süresi yüzünden sindirim sırasında kaybolur. Bu yüzden bir çok insan meyve yedikten sonra rahatsız hissederler.

Gün içinde her istediğiniz zaman meyve yemek aslında o kadar da harika bir fikir değildir. Çünkü meyveler içinde vücudun glükoz ve enerjiye dönüştürdüğü fruktoz maddesini taşır. Eğer bunu kullanıma sokmazsanız, vücutta yağ olarak depolanacaktır. 

Ayrıca bakınız: En sağlıklı 5 meyve

Gece meyve yemenin avantajları ve dezavantajları

Gelin meyvelerin tatlı olarak neden harika bir seçenek olduğundan bahsedelim!

  • Aşırı tüketilmedikleri sürece sağlıklı ve zengin birer atıştırmalıktırlar.
  • Vitaminler, besleyici ögeler ve vücudun ihtiyacı olan minerallerle doludurlar.
  • Ciddi hastalıkların riskini azaltırlar.
  • Sağlıklı bir kiloda kalmanıza yardımcı olurlar.
  • İşlenmiş şekerle dolu tatlılara ve daha fazlasına göre çok daha iyi bir tatlı alternatiftirler.
  • İştahınızı kapatırlar, böylece gece çok fazla yemek yemezsiniz.
meyve salatası

Şimdi de dezavantajlarına gelelim:
  • Meyveler şeker içerdiği için kanda şeker artışına sebep olurlar, bu yüzden de diyabetik hastalarına önerilmez.
  • Herhangi bir yiyeceği meyve ile değiştirdiğinizde kilo verme hedeflerinize engel olabilirler.

Lütfen daha fazla bilgi almak için okuyun: Tip 2 Diyabeti Azaltan Sebze Meyve Suları

Peki meyve yemek için en iyi zaman hangisidir?

Geriye tek bir soru kalıyor: ne zaman meyve yemeliyiz? Meyveler, herkesin bildiği gibi, sağlığınız için iyidir ama onları tatlı niyetine yememek üzerine kurulu teori biraz kafamızı karıştırdı.

İşte cevap burada: Sabahları yemeliyiz! Ve doğal olarak da, bu iddiayı desteklemek için size yeterince bilgi sunacağız.

Sabah kahvaltısında meyve yemek, güne sağlıklı dozda enerji ile başlayabilmeniz için harika bir yoldur. Metabolizmanız öğlene kadar çalışabileceğinin en hızlı şeklinde çalışır. Bu zaman da, gün içinde en aktif olduğunuz zamandır.

kahvaltı

Eğer kahvaltı için (elbette diğer sağlıklı seçeneklerle beraber) bir elma, portakal, çilek veya armut yerseniz, bir bardak kahve içmekten çok daha fazla kalori yakacaksınız. 

Unutmayın ki meyveler oldukça az yağ içerir, bu yüzden kendinizi sabahları bu yiyeceklerle limitlemek iyi bir fikir değildir. Vücudunuz ayrıca karbonhidrata ve liflere de ihtiyaç duyar.

Ama sabahları meyve yemenin yanı sıra buna öğle vakti için atıştırmalık olarak da değerlendirebilirsiniz. Şarjınız bitmeye başladığı ve hala yapmanız gereken bir çok şeyiniz olduğu zaman meyvelere başvurabilirsiniz. Mesela işten sonra spor salonuna, gece derslerine veya sizi evde bekleyen ailenize gitmeniz gerekiyorsa.

Meyveler rejiminizin önemli bir kısmını oluşturur, ama elbette ki bu, onları doğru şekilde tükettiğiniz takdirde gerçekleşir. Her şey vücut tipinize ve ne kadar yediğinize göre değişir. Örneğin, akşam yemeğinden sonra birkaç tane üzüm yemek istiyorsanız sorun değil ama muz gibi şekerli meyveleri tüketmekten kaçınmalısınız.

Öneriler

Her zaman enerjiniz düşünce başvurabileceğiniz sağlıklı ve doğal atıştırmalıkları elinizin altında tutun ve şu önerileri aklınızdan çıkarmayın:

  • Akşam yemeğinden önce meyve yiyin
  • Kahvaltıda meyve yiyin
  • Öğlen meyve yiyin
  • Meyvenin yanında başka bir şey tüketmeyin!

İşte böylece bu lezzetli doğal yiyeceklerin içindeki besleyici ögelerden tamamıyla yararlanabilirsiniz. Böylece aşağıdaki durumlardan da kaçınmış olacaksınız:

  • Hazımsızlık
  • Ağır mide
  • Kilo alımı
  • Karın ağrısı
  • Besleyici ögelerden yoksun olmak

Ve şimdi de son bir öneri: Farklı türlerde meyveleri birbiriyle karıştırmayın; örneğin, ekşi veya tatlı meyveleri. Her seferinde tek bir türe bağlı kalmaya çalışın.

Ve her zaman taze meyve yiyin; konserve, işlenmiş, dondurulmuş veya marketlerde meyve suyu olarak kutularda satılan meyvelerden uzak durun. Mümkün olduğunda organik meyvelerden almaya çalışın!


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.