Alkol Tüketimi ve Kalp Üzerindeki Etkileri

Alkol tüketimi, kontrollü bir şekilde ve aşırıya kaçılmadığı sürece kalbe olumlu etki edebilir. Bununla birlikte, çok miktarda tüketildiğinde çok zararlı ve hatta belirli koşullar altında ölümcül olabilmektedir.
Alkol Tüketimi ve Kalp Üzerindeki Etkileri

Son Güncelleme: 28 Temmuz, 2022

Günümüzde alkol tüketimi ve kalbe etkileri hakkında bazı kafa karışıklıkları vardır. Makul miktarlarda şarap veya bira içmenin kalp-damar sağlığına katkıda bulunduğu öne sürülürken, bu içeceklerin kalp üzerinde zararlı etkileri olduğu görüşünü destekleyen çalışmalar da vardır.

Aslında her iki görüş de doğrudur. Alkol tüketimi kalp üzerinde çeşitli etkilere sahiptir ve bu etki kişinin sağlığına, tüketim miktarına, sıklığına ve alınan alkol türüne göre değişiklik göstermektedir.

Her iki durumda da, tartışmasız ki çok miktarda tüketildiğinde alkolün kalp ve diğer organlar üzerindeki etkileri çok ciddi ve hatta yıkıcıdır. Tıpkı psikoaktif bir ilaç gibi, yaşam kalitesini önemli ölçüde bozarak bağımlılığa neden olabilir.

Alkol Tüketimi Hakkında Bilinen Yanlışlar ve Doğrular

Bir bardak bira uzatılıyor ve karşı taraf eliyle reddediyor
Tamamen kesin olmamakla birlikte, bazı araştırmalar makul miktarlarda alkol tüketiminin kalp-damar sağlığı için faydalı olduğunu öne sürmektedir.

Alkol tüketimi kalp üzerinde olumlu etkilere sahip olabilir. Örneğin, şarapta yüksek miktarda antioksidan (flavonoid, tanen, antosiyanin, resveratrol)  bulunmaktadır. Bu maddeler arterlerde plak oluşumunu azaltarak damar tıkanıklığını (aterosklerosis) önlemeye yardımcı olmaktadır. Dahası, ”iyi kolesterol” üretimini de artırmaktadır.

Günde bir kadeh şarap içmenin olumlu etkilere neden olabileceği söylenmektedir. Bununla birlikte, olumlu etkilerine rağmen, American Koleji Kardiyoloji Dergisinde (Journal of the American College of Cardiology) yayınlanan bir araştırma, makul miktarda bile olsa, alkol tüketiminin düzensiz kalp atışı riskini artırdığını belirtmektedir.

Baker Kalp ve Diyabet Enstitüsü ve Melbourne’deki (Avustralya) Alfred Hastanesinden Profesör Peter Kistler tarafından yürütülen bir başka çalışma da bunu desteklemektedir. Bu çalışma, makul miktarda alkol kullanımının vücuttaki ”damarların” açılmasına katkısı olabileceği gibi aynı zamanda kalp ritmini etkileyebileceğini belirtmektedir. 

Alkol Tüketimi Ne Kadar Olmalı?

Alkol tüketim miktarı konusunda çok fazla görüş bulunmakla birlikte neyin makul neyin aşırı olduğu tam olarak net değildir. Dikkate alınması gerelen ilk şey, kişinin sağlık durumudur. Örneğin, diyabetik veya hipertansiyonu olan bir kişi az miktarda alkol tüketmekten bile kaçınmalıdır.

Diğer bir önemli husus ise alkol tüketim sıklığıdır. Nadir zamanlarda da olsa çok miktarda alkol tüketimi oldukça zararlıdır. Erkekler için beş, kadınlar için dört bardaktan fazla alkol içmek felç ve ani ölüm riskini büyük oradan artırmaktadır.

ABD Sağlık Bakanlığı Beslenme Yönergelerinde, makul miktarda alkol tüketimi kadınlar için günde en fazla bir, erkekler için en fazla iki içki olarak belirlenmiştir. Ancak birçok uzmana göre, her gün içmek yerine haftada en az iki veya üç gün alkolden uzak durmak sağlık için en iyisidir.

Bir bardak içki 118.29 mL şaraba, 12 biraya; %40 alkol oranının üzerindeki 44.3 mL’ye veya %50’lik alkol oranında 29.5 mL’ye karşılık gelmektedir.

Atriyal Fibrilasyon

Doktor kalp ritmini inceliyor
Özellikle sık ve aşırı miktarda alkol tüketimi kalp ritminde bozulmalara neden olur.

Makul miktarlarda bile olsa alkol tüketiminin risklerinden biri düzensiz kalp ritmine neden olmasıdır. Alkol tüketimi hücrelere zarar vererek kalp atışını değiştirir ve kalpte lifli bir doku oluşmasına neden olabilir. 

Kalp hücrelerinin kasılma şeklini değiştirerek zamanla kalp ritmi bozukluğuna neden olmasının yanı sıra, alkol tüketimi kalp ritmini kontrol eden otonom sinir sistemini de olumsuz etkiler.  

Atriyal fibrilasyon adı verilen bu durum, kalp yetmezliği veya felç gibi ciddi rahatsızlıkların ortaya çıkma riskini artırmaktadır. Sık içki içen kişilerde görülebilir. Aşırı alkol tüketen kişilerde atriyal fibrilasyon riski %60’ı bulmaktadır.

Diğer Etkiler

Bazı insanlarda aşırı alkol kullanımı kalp kasını zayıflatabilir ve dilate kardiyomiyopati denen bir hastalığa neden olabilir. Bu durumda kalp genişler ve pompalama gücü azalır. Bu da ileride kalp yetmezliği belirtilerine neden olmaktadır.

Alkol tüketimi ayrıca obeziteye katkıda bulunarak kalp sorunları riskini artırmaktadır. Bunun yanı sıra, sık ve aşırı alkol kullanımı hipertansiyona yakalanma riskini iki katına çıkarır. Psikoaktif ilaçlar ile alkol tüketilmesi ölümcül olabilir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Zambrano, J. E. C., Jaramillo, P. A. V., & Lino, V. E. R. (2016). Riesgo cardiovascular relacionado con el consumo de alcohol. Dominio de las Ciencias, 2(4), 17-27.
  • Castaldo L, Narváez A, Izzo L, et al. Red Wine Consumption and Cardiovascular Health. Molecules. 2019;24(19):3626. Published 2019 Oct 8. doi:10.3390/molecules24193626
  • O’Keefe MD, J. H., Bhatti MD, S. K., Bajwa MD, A., DiNicolantonio PharmD, J. J., & Lavie MD, C. J. (2014). Alcohol and Cardiovascular Health: The Dose Makes the Poison…or the Remedy. Mayo Clinic Proceedings89(3), 382–393.
  • O’Keefe, J. H., Bybee, K. A., & Lavie, C. J. (2007). Alcohol and cardiovascular health: the razor-sharp double-edged sword. Journal of the American College of Cardiology, 50(11), 1009-1014.
  • Haseeb, S., Alexander, B., Baranchuk, A., & Electrophysiology, C. (2017). Wine and Cardiovascular Health A Comprehensive Review IN DEPTH. Circulation136, 1434–1448. https://doi.org/10.1161/CIRCULATIONAHA.117.030387
  • Voskoboinik, A., Prabhu, S., Ling, L. han, Kalman, J. M., & Kistler, P. M. (2016, December 13). Alcohol and Atrial Fibrillation: A Sobering Review. Journal of the American College of Cardiology. Elsevier USA. https://doi.org/10.1016/j.jacc.2016.08.074
  • Kodama, S., Saito, K., Tanaka, S., Horikawa, C., Saito, A., Heianza, Y., … Sone, H. (2011). Alcohol consumption and risk of atrial fibrillation: A meta-analysis. Journal of the American College of Cardiology57(4), 427–436. https://doi.org/10.1016/j.jacc.2010.08.641
  • Ettinger, P. O., Wu, C. F., De La Cruz Jr, C., Weisse, A. B., Ahmed, S. S., & Regan, T. J. (1978). Arrhythmias and the “Holiday Heart”: alcoholassociated cardiac rhythm disorders. American heart journal, 95(5), 555-562.
  • Pautas alimentarias para estadounidenses 2015-2020 octava edición. (2016). Retrieved 23 September 2020, from https://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:5xd7u91C60gJ:https://health.gov/sites/default/files/2019-10/DGA_Executive-Summary-SP.pdf+&cd=1&hl=es&ct=clnk&gl=es&client=firefox-b-d

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.