Alzheimer Hastalığı Önlenebilir mi?

Alzheimer Hastalığı Önlenebilir mi?

Tarafından yazılmıştır Yamila Papa Pintor

Son Güncelleme: 25 Mayıs, 2022

Yapılan çalışmalar, Alzheimer hastalığı ortaya çıkmadan önlenebileceğini gösteriyor. B eslenme düzeninizde veya günlük aktivitelerinizde yapacağınız değişikliklerle Alzheimer hastalığını önlemek mümkün.

Neler yapabileceğinizi öğrenmek için okumaya devam edin.

Alzheimer Hastalığı nedir?

Alzheimer hastalığı ve nasıl önlenebileceğinden bahsetmeden önce, dünya çapında milyonlarca kişiyi etkileyen bu hastalığın ne olduğundan biraz bahsedelim.  Bu, “senil demans” olarak da adlandırılan,  nöro-dejeneratif bir hastalık.

Hastaların ani hafıza kaybı ve zihinsel kapasitelerinde düşüş ile kendini gösterir. Bunun nedeni bir miktar beyin hücresinin ölmesi ve beynin çeşitli bölgelerinin körelmesidir.

Bazı hastalar, Alzheimer teşhisi konduktan sonra, hastalıkla beraber 10 yıl daha yaşayabiliyor ama bu süreçte, hastalığın belirtileri kötüleşmeye devam ediyor.

Tedavisi olmayan ve ölümcül olan bu hastalık esas olarak 65 yaş ve üstündeki kişilerde ortaya çıkıyor. Geçtiğimiz yüzyılın başlarında iki psikiyatrist tarafından keşfedilen başlangıç belirtileri, bilgiyi akılda tutamama veya söylenenleri hatırlamama şeklindeydi.

alzheimer hastalığı

Alzheimer hastalığı ilerledikçe zihinsel karışıklık, saldırganlık, sinirlilik, ruh hali değişiklikleri, uzun süreli hafıza kaybı, izolasyon ve konuşma bozuklukları gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Bu hastalığın neden ortaya çıktığı hala bilinmiyor ve tıbbi tedaviler sadece kısmi olarak işe yarıyor, tamamen iyileşmek mümkün olmuyor.

Alzheimer hastalığı ve önlemek için alışkanlıklar

Daha önce de söylediğimiz gibi, Alzheimer’ın tedavisi veya bu hastalığı yavaşlatıp, önleyebilecek bir tedavi veya ilaç yok. Bu nedenle bilim adamları hastalığın ortaya çıkmasını önlemek veya belirtilerinin etkisini azaltmak için sağlıklı bir beslenme düzeni ve fiziksel alışkanlıkları öneriyorlar.

Bu nedenle aşağıdakileri aklınızda tutsanız iyi edersiniz:

  • Trans ve doymuş yağ tüketimini azaltın: Bunlar beslenme düzenimizdeki “kötü adamlar” çünkü kolesterolü yükseltip, Alzheimer hastalığının bir karakteristiği olan beyindeki zararlı tabaka oluşumunu tetikliyorlar.
yaşlı kadın
  • Daha fazla sebze, bakliyat, tahıl ve meyve yiyin: Bu gıdaları günlük beslenme düzeninizden eksik etmemelisiniz çünkü mineral ve vitamin (özellikle B6 ve folik asit) açısından çok zenginler. Beyni koruyup bilişsel bozulmayı engelliyorlar. Ayrıca obezite, Tip 2 diyabet ve kolesterol gibi Alzheimer hastalığı ile bağdaştırılan diğer hastalıkların riskini azaltıyorlar.
  • Günlük E vitamini tüketimi: Günlük doz 5 mg şeklinde alındığında bu anti-oksidan beyin için çok yararlıdır. Peki hangi besinlerden bu vitamini alabilirsiniz? Yemişler, papaya, mango, avakado, domates, kırmızı biber, ıspanak, tahıllar ve ekmek.
  • B12 takviyesi alın: Bu vitamin hayvansal ve zenginleştirilmiş ürünlerde bulunur. Bilişsel bozulma ile bağdaştırılan amino asit seviyelerini düşürmeye yarar. B vitamini almak, hafızayı güçlendirir ve beyin körelmesini azaltır. Bu nedenle 50 yaşının üstündeki kişiler için sebzeler üzerine kurulmuş bir beslenme düzeni ideal olacaktır.
sebze çeşitleri

Başka neler yapabiliriz?

  • Diyabet kontrolü: yapılan çalışmalar, Tip 2 diyabetin, beyni de etkileyen yüksek kan şekeri seviyeleri nedeniyle, Alzheimer hastalığı riskini arttırdığını göstermektedir.
  • Sebze yağı tüketin: Omega-3 açısından zengin Keten veya Kenevir yağı tüketin. Başka bir seçenek de balık yağı; ama hangi yöntemlerle elde edildiğini ve içine ne katıldığını kontrol edin. Çünkü pek çok balık civa içerir ve civa da Alzheimer hastalığı ile ilişkilendirilmektedir.
  • Bakır ve demir içeren vitamin karışımlarından sakının: Bu besinleri, gereğinden fazla tüketmek beyinde sorunlara yol açabilir. Zaten gün içinde yediğimiz pek çok yiyecek içerisinde yeterli miktarda bulunmaktadırlar.
  • Yemek pişirirken alüminyum kullanmayı azaltın: Alüminyumdan yapılan tencere ve tavalar sağlığınız için iyi değildir. Aynı şey kepçe ve spatula gibi mutfak gereçleri için de geçerli. Alüminyum folyo üzerinde hala çalışmalar yapılmaya devam ediliyor ama onu da kullanmamaya çalışın.
  • Haftada üç defa yürüyüşe çıkın:  Her seferinde en az 40 dakika, hızlı tempo yürüyün. Bunun tek yararı sadece kilo vermeniz ve masa başı hayatınızı değiştirmeniz değil; yürüyüş bir yandan da demans riskinizi %50 azaltıyor.
parkta yürüyüş
Resimler Bev Sykes, Andrea Nardi, Vince Alongi, Smanatha Ing, ve Martin Cathrae’nin izinleriyle kullanılmıştır.

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.