Alzheimer'ın Belirtileri Nasıl Anlaşılır?
Bu hastalık genellikle yaşlı yetişkinleri etkilediği için, birtakım soruların varlığı doğaldır: Alzheimer’ın varlığını önceden tespit etmek mümkün mü? Alzheimer’ın belirtileri nelerdir? Ailemde bu riski taşıyan bir bireyi doktora götürmem gerektiğini nasıl anlarım?
Alzheimer hastalığına, beyin hücrelerinde meydana gelen bozulmalar ve beyin kütlesi kaybının neden olduğunu unutmayın. Bu durum hafıza kaybına neden olur ve sosyal etkileşimin yanı sıra davranış şeklini de etkiler. Alzheimer’ın tedavisi olmadığı halde, ilerlemesini yavaşlatabilen ve bazı semptomlarını hafifleten birtakım reçeteli ilaçlar vardır; bu da erken teşhisin önemli olmasını sağlar.
Alzheimer’ın belirtilerini tespit etmek mümkün müdür?
Devam eden araştırmalar, bu hastalığın başlangıcını erken bir aşamada keşfetmeyi amaçlamaktadır. Bununla birlikte, hala kesin bir yöntem yoktur. Bilinen tek şey başlangıçta ortaya çıkan bazı semptomların kesinliğidir.
Eğer bu semptomlar eş zamanlı ise – yani aynı zamanda ya da aynı dönemde meydana gelmişlerse – hemen bir uzmanı ziyaret etmeniz önerilir. Bir nörolog, hastada Alzheimer’ın var olup olmadığını, varsa nasıl kontrol edileceğini ya da hastalığın ilerleme sürecinin nasıl yavaşlatılacağını size anlatacaktır.
Ayrıca bu makaleyi de ziyaret ediniz: Bu İnanılmaz Keşif ile Uykusuzlukla Savaşabilirsiniz
İlerleyen bir hastalık
Ne yazık ki, Alzheimer hastalığı zamanla ilerleyen bir hastalıktır. İlerleme sürecinin tanımlanabilir, belirli aşamaları vardır. Başlangıçta hastalık hafif bir haldedir. Bu süre boyunca hasta biraz daha yavaş bir hale gelir.
Hastalar genellikle dil yeteneklerini kaybetmeye başlar. Ayrıca, bir konuşma içerisinde kaybolabilir, kendilerine ve başkalarına ait düşünce zincirlerini takip etmekte zorluk çekebilirler. Enerjilerini kaybedebilir ve bitkin hissedebilirler. Yeni kavramlar öğrenmeye ya da yeni görevler yerine getirmeye çalışırken zorlanabilirler.
Bununla birlikte, bu belirtiler fark edilmeyebilir ve yaşlanma sürecinin normal semptomlarıyla karıştırılabilir.
Bu belirtiler neler?
Hastalığın orta aşamalarında Alzheimer’a ait karakteristik özellikleri daha fazla taşıyan ve bu nedenle tanımlanması daha kolay olan ek belirtiler vardır.
Kısa süreli hafıza kaybı
Alzheimer’lı kişilerde sık sık ortaya çıkan bir semptom olarak kısa süreli hafıza kaybı öne çıkar. Hastalar birkaç dakika önce ne dediklerini hatırlamayabilir ya da tekrar tekrar aynı şeyi sorabilirler. Ayrıca belirli nesneleri nerede bıraktıklarını unutma eğilimi de gösterirler. Diğer taraftan Alzheimer’lı hastalar, çok daha önceden meydana gelen olayları hatırlayabilir.
Bu yazıyı da okumanızı tavsiye ediyoruz: Hafızanızı Güçlendirmek İçin Yemeniz Gerekenler ve Beyni Uyarmak İçin İpuçları
Uzay ve zaman duygusunun kaybı
Hastalar tarafından bazı tarihler unutulur ve yılın mevsimleri gibi diğer referans noktaları da kaybedilebilir. Bu nedenle, Alzheimer’lı hastaların belirli bir noktaya nasıl geldiklerini ya da takip ettikleri rotayı unutup kaybolmaları çok kolaydır.
Akıl yürütmede zorluk çekmek
Akıl yürütme ya da sayılarla birlikte düşünme açısından sorunlar ortaya çıkar ve hastalar için bir gündem yaratmak imkansız hale gelir. Sıralı rasyonel düşünceleri değişmiştir. Bu durumda bir hesabı kapatmak ya da yemek pişirmek gibi adımlar içeren aktiviteleri yerine getirmekte zorluk çekerler.
Sıradan günlük faaliyetleri yürütmede sınırlar
Hastalar için banyo yapmak ya da duş almak, eve gitmek, iş aktivitelerini gerçekleştirmek ve daha fazlasını yapmak zorlaşabilir.
Kötü ruh halleri
Bazı depresif bozukluklar ve sadece kendisiyle ilgilenme halinin yanı sıra, anksiyete ve sinirlilik yaygındır. Genel olarak, Alzheimer’a sahip bireyin kişiliği değişir.
Görüntü ve nesnelerde karışıklık
Görme yetisinde meydana gelen değişiklikler de yaygındır. Okuma, nesneler arasındaki mesafeyi yargılama ya da renk algısı ile ilgili komplikasyonlar meydana gelebilir.
Dil kullanımında yeterlilik kaybı
Alzheimer hastaları, söylemeye çalıştıkları şeyleri tutarlı bir şekilde ifade etmede zorluk yaşayacaktır ve bu süreçte karışıklıklar ortaya çıkabilir. Yaygın bir davranış özelliği, hastanın bir şeyin adını hatırlamaya çalışırken bir konuşmayı durdurmasıdır. Her ne kadar gayret gösterseler de eylem bir sonuç vermeyebilir.
Alzheimer’lı bir hasta, belirli bir şey için doğru kelimeyi bulamadığı zaman yeni kelimeler üretebilir.
Sağduyu ortadan kalkar
Alzheimer’dan muzdarip bir kişi, aile üyelerine ya da yabancılara sebepsiz yere para verebilir veya başka bir durumda gereğinden fazla ödeme yapabilir. Para üstünü beklemeden kasadan uzaklaşabilirler.
Hastalığın daha ileri aşamalarında, bireyin karar vermesi neredeyse imkansız bir hal alır.
Alzheimer’ın belirtileri tespit edilmek için çok karmaşık olabilir. Bahsi geçen tüm bu semptomlar aynı zamanda ya da herkeste aynı şekilde ortaya çıkmaz.
Yapmanız gereken en iyi şey, Alzheimer’ın belirtileri gözlemlendiği anda bir uzmana gitmektir. İlk olarak, başka bir hastalığın var olma riskini eleyin. Ardından uygun bir tedaviye başlayın.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Gaugler, J., James, B., Johnson, T., Scholz, K., & Weuve, J. (2016). 2016 Alzheimer’s disease facts and figures. Alzheimer’s and Dementia. https://doi.org/10.1016/j.jalz.2016.03.001
- Alzheimer’s Disease International (ADI ), Wimo, A., Prince, M., & International, A. D. (2015). World Alzheimer Report 2015, The Global Impact of Dementia. Alzheimer’s Disease International (ADI ). https://doi.org/10.1111/j.0963-7214.2004.00293.x
- Nussbaum, R. L., & Ellis, C. E. (2003). Alzheimer’s Disease and Parkinson’s Disease. New England Journal of Medicine. https://doi.org/10.1056/NEJM2003ra020003