Arterlerinizin Sağlığını Nasıl Korursunuz

Fiziksel açıdan aktif olmak ve daha fazla omega 3 yağ asidi tüketmek, arterleri, bozulma ve hastalıklardan korumanın iki yoludur.
Arterlerinizin Sağlığını Nasıl Korursunuz

Tarafından yazılmıştır Daniela Echeverri Castro

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Arterlerinizin sağlığını korumak son derece önemlidir.

Birtakım sağlıklı alışkanlıklar edinmek sadece iyi bir fikir değil aynı zamanda arterlerinizin kesinlikle ihtiyaç duyduğu bir şeydir. Çoğu birey hala bu konudan bihaber olsa da, günümüzde karşımıza çıkan kardiyovasküler sorunların büyük bir kısmı kolesterol ve toksinlerin arterlerde neden olduğu hasarın bir sonucudur.

En endişe verici kısım, yerleşik bir yaşam tarzı ve kötü beslenme alışkanlıklarının bu konuda ciddi tetikleyiciler olmasıdır. İlk başlarda semptomlar belirgin olmasa bile, daha sonraları kalp ve dolaşım sistemi sorunlarına neden olurlar.

Ciddi bir hastalık geliştirmeden önce, yaşam tarzınızı iyi yönde nasıl değiştireceğinizi bu yazıda öğrenin. Aşağıda, arterlerinizin sağlığını korumak için uygulayabileceğiniz çok önemli 6 öneriyi sizinle paylaştık.

Uygulamaya bugünden başlayın!

Arterlerinizin sağlığını nasıl korursunuz

1. Omega 3 yağ asitlerini tüketin

omega 3 içeren besinler

Büyün yağlar arterleriniz için zararlıdır diye bir şey yoktur. Örneğin, omega 3 yağ asitlerini içeren gıdalar onlara çok faydalıdır.

Bu yağ türü, kötü kolesterol (LDL) ve trigliseridleri vücudunuzdan uzaklaştırmaya yardımcı olurken iyi kolesterolü (HDL) artırır.

Düzenli olarak omega 3 yağ astileri tüketmek, takviyeler aracılığıyla olsa bile, arteryoskleroz, hipertansiyon ve kalp krizi riskini azaltacaktır. Buna ek olarak, omega 3 anti-enflamatuvar bir bileşendir, yani dolaşım sistemi ve beyin açısından çok faydalıdır.

Bu besinlerde omega 3 yağ asitlerini bulabilirsiniz:

  • Yağlı balık (sardalya, somon, uskumru, ton balığı, ringa balığı)
  • Kuru yemiş ve tohumlar
  • Avokado
  • Zeytinyağı
  • Soya fasulyesi

2. Egzersiz yapın

Düzenli egzersiz, arterlerinizin sağlığını korumak istiyorsanız en çok tavsiye edilen alışkanlıklardan bir tanesidir. Aktif bir vücut iyi bir kan dolaşımına ve sağlıklı bir kardiyo-solunum sistemine sahiptir.

Bu nedenle, her türlü fiziksel aktivite, yüksek kolesterol, yüksek tansiyon ve kilo problemlerini önlemek ve iyileştirmek için mükemmeldir. Aslında, günde sadece 30 dakika egzersiz yaparak kalp krizi ve felç riskini düşürebilirsiniz.

3. Dengeli beslenin

arterlerinizin sağlığını korumak için sebze

Dengeli beslenmek, vücudunuz için her açıdan iyidir. Arterlerinizin sağlığını ve sağlıklı bir vücut ağırlığını korumanın yanı sıra başka birçok faydası vardır. Çeşitli ve besleyici gıdalardan oluşan bir diyet, kilo vermenin ve kolesterol seviyelerini kontrol altına almanın en iyi yoludur.

Burada, kısıtlayıcı diyetlerden ve bütün bir gıda grubunu gözardı etmekten bahsetmiyoruz. Bunun yerine, doğru yaklaşım “her şeyden biraz” ama doğru miktarlarda tüketmek.

Bununla birlikte, bu yaklaşım şeker ve tuzu sınırlamayı içerir, çünkü bu bileşenler arterlerinizin sağlığı için negatif etki yaratırlar.

Dengeli bir diyetin içerisinde yer alanlar:

  • Taze meyve ve sebzeler
  • Kepekli tahıllar ve baklagiller
  • Kuru yemiş ve tohumlar
  • Yağsız et ve balık

4. Stresi kontrol altına alın

Vücudunuz sürekli veya uzun süreli olarak stres altında kalırsa, bazı kimyasal reaksiyonlar gerçekleşir. Bu reaksiyonlar arterlerinizde sorunlara neden olabilir. Kalp atış hızınız artar, kan basıncınız yükselir ve genellikle dolaşım sisteminiz olumsuz etkilenir.

Ruhsal dengesizlikler direkt olarak kötü arter sağlığından kaynaklanmasa da, üzerinde olumsuz bir etkisi vardır. Bu nedenle, gevşeme ve nefes egzersizleri çok önemlidir; stresi kanalize etmeyi öğrenmeniz gerekir.

5. Kolesterol içeren gıdalar tüketmeyin

işlenmiş gıdalar

Vücudunuz belirli işlemleri gerçekleştirmek için az miktarda kolesterol kullanır. Bununla birlikte, arterlerinizde çok fazla kolesterol olması birçok farklı kalp hastalığını tetikleyen bir faktördür.

Karaciğeriniz, vücudunuzdaki lipidin büyük bir bölümünü salgılar, ancak onu içeren yiyecekleri yiyerek de lipidi elde edebilirsiniz. Hedefiniz arterlerinizin sağlığını korumaksa eğer kolesterolden uzak durun.

Kolesterolü içeren gıdalar arasında:

  • Kırmızı et ve sakatat
  • Tam yağlı süt ürünleri ve tereyağı
  • Füme et, salam, sucuk, sosis, vb.
  • Kızarmış yiyecekler ve patates cipsi
  • Hamur işi gıdalar ve ekmek

6. Alkol ve sigara tüketimini sınırlayın

Günde bir bardak kırmızı şarap tüketerek, aslında kalp için yararlı olan güçlü antioksidanları vücudunuza temin edebilirsiniz. Ancak çok fazla alkol tüketirseniz bu durum tam tersidir.

Ve sigara, bünyesindeki zehirli bileşenler nedeniyle arterlerinize zarar verir. Sigara içmek de iyi kolesterolü düşürür ve hiperkolesterolemi geliştirme riskinizi arttırır.

Son olarak, arterlerinizin sağlığını korumak istiyorsanız eğer, düzenli olarak yapılan doktor kontrolleri de çok fazla önem taşır. Bu şekilde, belirtiler ortaya çıkmadan önce bile mevcut hastalıklar teşhis edilebilir.

Bugünden itibaren kendinize iyi bakmaya başlayın!


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Espinosa González, L. (2004). Cambios del modo y estilo de vida; su influencia en el proceso salud-enfermedad. Revista Cubana de Estomatología41(3), 0-0.
  • Restrepo, S. L., Morales, R. M., Ramírez, M. C., López, M. V., & Varela, L. E. (2006). Los hábitos alimentarios en el adulto mayor y su relación con los procesos protectores y deteriorantes en salud. Revista chilena de nutrición33(3), 500-510.
  • Vinaccia, S., Margarita Quiceno, J., Gómez Lina, Á., & Montoya, M. (2007). Calidad de vida relacionada con la salud en pacientes con diagnóstico de hipertensión arterial leve. Diversitas3(2), 203-211.
  • Weschenfelder Magrini, D., & Gue Martini, J. (2012). Hipertensión arterial: principales factores de riesgo modificables en la estrategia salud de la familia. Enfermería Global11(26), 344-353.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.