Aşırı Tüylenme İçin Doğal Tedavi

Aşırı Tüylenme İçin Doğal Tedavi
Karla Henríquez

tarafından incelendi ve onaylandı. Doktor Karla Henríquez.

Tarafından yazılmıştır Ekhiñe Graell

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Kadınların yüz ve vücudunda aşırı tüylenme hirsutizm olarak adlandırılır. Bu tüyler genelde koyu renkli ve kalındır. Göğüs, yüz ve sırt gibi kadınlarda sık rastlanmayan bölgelerde çıkarlar.

Bedeninizde veya suratınızda birazcık tüy olması normaldir. Tüy miktarı kadından kadına değişir.

Hirsutizmli kadınların yarısından çoğunun androjen olarak adlandırılan erkeklik hormonu seviyeleri yüksektir. Bu yazımızda size aşırı tüylenme karşıtı doğal tedavi yollarından bahsedeceğiz.

Belirtiler

Hirsutizmin ilk belirtileri göğüs, karın ve dudak üstü bölgelerinde tüylenme olmasıdır. Eğer hirsutizm yüksek seviyedeki erkeklik hormonları yüzünden ortaya çıktıysa belirtiler arasında aşağıdakiler de görülebilir:

  • Adet kanamasında düzensizlik
  • Sivilce
  • Bedenin kadınsı formunu kaybetmesi, omuzların genişlemesi
  • Ses kalınlaşması
  • Klitorisin büyümesi
  • Aşırı saç dökülmesi

Hirsutizm, Cushing hastalığı yüzünden ortaya çıktıysa belirtileri:

Nedenleri

Hirsutizm olan kadınların yaklaşık yarısında androjen denen eril cinsiyet hormon seviyeleri çok yüksektir. Bu yükselme aşağıdaki nedenlerle olabilir:

  • Polikistik over sendromu. Bu durum ayrıca kısırlığa da neden olabilir.
  • Böbrek üstü bezlerde ve yumurtalıklarda tümörler.
  • Cushing hastalığı.
  • Tüy çıkmasına/uzamasına neden olan ilaçlar.
  • Anabolik steroidler (kasları geliştirip kuvvetlendirmeye yarayan bir tür hormon).
  • Endometriyoz tedavisinde kullanılan Danazol.

Bazen hirsutizm hastası olan kadınların maskülen hormon seviyeleri normaldir. Bu durumda, doktorlar hirsutizmin neden ortaya çıktığını henüz tespit edemiyorlar.

Risk faktörleri

Aşağıdaki durumlar hirsutizm riskini arttırır:

  • Genetik. Hirsutizme neden olan bazı durumlar genetik olarak geçmiş olabilir.
  • Etnik köken. Avrupa, Orta Doğu ve Güney Asya kökenli kadınlar hirsutizme daha yatkınlardır.

 Aşırı tüylenme için doğal tedavi

tüylenme önleyici beslenme

Beslenme düzeni

Bu beslenme önerileri kadınların ideal kilolarını korumalarına ve daha düşük bir androjen seviyesine sahip olmalarına yardımcı olur:

  • Meyve (kiraz, böğürtlen, domates vb.) ve sebze (balkabağı, biber vb.) gibi antioksidan içeren yiyecekler tüketin.
  • Beyaz ekmek, makarna, beyaz şeker gibi rafine edilmiş ürünlerden uzak durun.
  • Daha az kırmızı et yiyin ve protein için daha çok yağsız et, soğuk su balığı, tofu (soyaya alerjik değilseniz) ve bakliyat tüketin.
  • Zeytinyağı veya bitki yağları gibi sağlıklı yağlar kullanın.
  • Kurabiye, kraker, kek, patates kızarması, soğan halkası, donut, işlenmiş yiyecekler ve bazı margarinler gibi hazır ürünlerden uzak durarak trans yağ tüketiminizi azaltın veya tamamen sonlandırın.
  • Tütün ve alkol kullanmayın.
  • Günde 6 ila 8 bardak su için.
  • Haftada 5 gün, günde en az 30 dakika egzersiz yapın.

Bitkiler

Bitkiler bedeninizi güçlendirip çalışmasını dengeleyebilirler. Diğer tüm ev tedavileri gibi, bu tedavilere de başlamadan önce doktorunuza danışmalısınız. Bitki tozları (kapsüller, tozlar ve çaylar), gliserin özleri veya tentür kullanabilirsiniz.

Başka şekilde tarif edilmediği sürece, bir bardak sıcak suya bir çay kaşığı bitkiyi ekleyip, çiçek ve yapraklar için 10-15 dakika, kökler için ise 10-20 dakika deminin çıkmasını bekleyin.

Bu bitkiler hirsutizm tedavisi için önerilmektedir ancak çoğunun etkisi daha bilimsel olarak kanıtlanmamıştır. Hormon seviyelerinizi etkileyebilecek bir bitki kullanmadan mutlaka doktorunuza danışın.

Hamileyseniz veya emzirme dönemindeyseniz bu tarz tedarikler kullanmayın, aynı şey hamile kalmayı planlıyorsanız da geçerli.

Meme, rahim veya yumurtalık kanseri geçmişi olan veya başka hormonlarla alakalı bir sorunu olan kadınlar, bu takviyeleri doktorlarının kontrolü altında kullanmalılar.

Cüce palmiye (Serenoa repens)

Anti-androjen etkisi vardır yani vücuttaki maskülen hormon seviyelerini düşürür. Genelde polikistik over sendromunun tedavisi için önerilir ancak işe yarayıp yaramadığı daha kanıtlanmamıştır.

Cüce palmiye kanama riskini arttırabilir. Eğer kan sulandırıcı kullanıyorsanız, cüce palmiye tüketmeden önce doktorunuza danışmalısınız. Ayrıca herhangi bir hormon ilacı kullanıyorsanız da doktorunuza danışın.

Hayıt ağacı (Vitex agnus castus)

Anti-androjen etkisi vardır. Hayıt ağacının çeşitli antipsikotik ilaçlar ve Parkinson hastalığı ilaçlarıyla beraber kullanılması sakıncalı olabilir.

Karayılan otu (Actea racemosa)

Anti-androjen etkisi olan bir başka bitkidir. Herhangi bir karaciğer sorununuz varsa karayılan otu kullanmayın. Ayrıca karayılan otu kanın pıhtılaşma riskini arttırdığı için herhangi bir pıhtılaşma sorununuz varsa da kullanmamalısınız.

Yeşil nane çayı (Mentha spicata)

Günde iki sefer birer fincan içilmelidir. Yapılan bir araştırma, yeşil nane çayı içen hirsutizmli kadınların kanlarındaki testosteron seviyelerinin daha düşük olduğunu göstermektedir.

Araştırmacılar bu çayın hafif hirsutizm belirtilerini azaltabileceğini düşünüyorlar. Başka bir araştırma da yeşil nane çayının polikistik over sendromu olan kadınların androjen seviyelerini düşürdüğünü göstermektedir.

Akupunktur

akupunktur tedavisi

Hirsutizmli kadınlarda yapılan bir araştırma, akupunkturun hem tüy yoğunluğunu hem de tüy uzunluğunu azalttığını göstermektedir. Ayrıca erkeklik hormonu olan testosteron seviyelerini de düşürmektedir.

Ancak akupunkturun hirsutizmi tedavi edip edemediği konusunda kesin bir şey söyleyebilmek için daha çok araştırma yapılması gerekiyor.

Farklı hirsutizm tedavileri belirtilere iyi gelebilir. Uzun bir süre içerisinde, meditasyon tüylerin uzamasını azaltabiliyor ancak yüzde ve bedende zaten var olan tüyler üzerinde bir etkisi yok.

İstenmeyen tüylerden kurtulmak için lazer epilasyon veya ağda gibi kozmetik yöntemleri de tercih edebilirsiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Tiwari, S. (2008). Plants: A rich source of herbal medicine. Journal of Natural Products.
  • Patel, S., Dixit, V. K., Chauhan, N., Sharma, V., & Thakur, M. (2015). Hair Growth: Focus on Herbal Therapeutic Agent. Current Drug Discovery Technologies. https://doi.org/10.2174/1570163812666150610115055
  • Prendergast, P. M., & Shiffman, M. A. (2012). Aesthetic medicine: Art and techniques. Aesthetic Medicine: Art and Techniques. https://doi.org/10.1007/978-3-642-20113-4
  • Kole, P. L., Jadhav, H. R., Thakurdesai, P., & Nagappa, A. N. (2005). Cosmetics potential of herbal extracts. Natural Product Radiance.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.