Atopik Dermatit için Protopic Merhem
Protopic merhem topikal olarak uyguladığınız bir ilaçtır ve etken maddesi takrolimustur. Bu madde bir immünomodülatör ajandır.
Bu merhem yetişkinlerde orta ila şiddetli atopik dermatiti tedavi eder. Özellikle, genel tedavilere iyi yanıt vermeyen veya bu durumu tedavi eden diğer ilaçlara karşı toleransı olmayan kişilerde kullanılır.
Protopik merhem nedir?
Bu ilaç, hem yetişkinlerde hem de 2 yaşından büyük çocuklarda atopik dermatitte atakları hem tedavi edebilir hem de önleyebilir.
Protopic’i idame tedavisi olarak kullanmak, yılda dört veya daha fazla atak yaşayan hastalara yardımcı olabilir. Bu durumlarda, altı haftaya kadar günde iki kez kullanılmalıdır.
Alabileceğiniz iki farklı konsantrasyon türü vardır:
- Takrolimus %0.03: 2 yaşından büyük tüm hastalarda kullanılabilir.
- Takrolimus %0.1: sadece 16 yaşından büyük yetişkinlerde kullanılır.
Takrolimus nasıl çalışır?
Araştırmacılar tam olarak nasıl çalıştığını bilmiyorlar. Ancak, Protopic’teki aktif madde bir immünomodülatördür, yani bağışıklık sistemi üzerinde etkilidir.
Birisi atopik dermatite sahip olduğunda, bağışıklık sistemi tepki vererek bu durumun karakteristik semptomlarına neden olur. Örneğin, bu işaretlerden bazıları şunlardır:
- Ciltte yanma
- Kızarıklık
- Kuruluk
- Kaşıntı
Takrolimus, yanma ve kaşıntıyı hafifletmeye yardımcı olan bağışıklık sisteminin aktivitesini azaltır.
En yaygın yan etkiler, uyguladığınız yerde yanma hissi ve kaşıntıdır. Bu etken maddeye karşı aşırı duyarlılığınız varsa uygulamanız önerilmez.
Ayrıca okuyun: Bebeklerde Atopik Dermatit İçin Temel Bakım
Protopic merhem araştırması
Atopik dermatit etkilerini tedavi etmek için Protopic kullanımını inceleyen altı ana çalışma bulunmaktadır. 16 yaş üstü 1202 hasta ve 2-16 yaş arası 1535 hasta ile gerçekleştirilmiştir. Tüm vakalarda hastalar, yaklaşık altı hafta süren birincil Protopic tedavisine yanıt vermişti.
Bu çalışmalarda Protopic’i bir plasebo veya hidrokortizon ile karşılaştırdılar. Esas olarak, 3 veya 12 hafta sonra çalışmaların sonunda egzama iyileşmesine dayalı olarak Protopic’in etkinliğini değerlendirdiler. Çalışmaların odaklandığı bir diğer nokta, hastaların bu ilacı veya plaseboyu kullanırken bir yıl boyunca yaşadığı atakların sayısıydı.
Çalışmalara göre takrolimusun faydaları
Atakların tedavisinde Protopic, hidrokortizondan daha etkiliydi. Ayrıca, idame tedavisinde, yıllık atak sayısını azaltmada plasebodan daha yardımcı oldu.
Araştırmada, takrolimus kullanan hastalar yılda ortalama bir atak yaşadı. Bununla birlikte, plasebo kullananlarda yılda üç atak görüldü.
Protopic merhem nasıl uygulanır
Bu ilacı uygulamak için, tedavi ettiğiniz bölgelere merhemi ince bir tabaka halinde yaymanız gerekir. Yüz ve boyun dahil vücudunuzun hemen hemen her bölgesine uygulayabilirsiniz. Ek olarak, dirsek ve dizlerinizde de kullanabilirsiniz.
Ancak burun içi, ağız veya göz bölgelerine uygulamamalısınız. Ayrıca tedavi ettiğiniz bölgeyi bandaj veya pansuman ile kapatmamaya da dikkat etmelisiniz. Banyodan sonra uygulayacaksanız, cildinizin tamamen kuru olduğundan emin olun.
İlginizi çekebilir: Perioral Dermatit: Belirtiler ve Tedaviler
Çocuklarda uygulama
Bahsettiğimiz gibi 2 yaşından büyük çocuklarda kullanabilirsiniz. Bu durumda, %0.03 merhem en fazla üç hafta boyunca günde iki kez kullanılabilir. Bu süreden sonra, egzama kaybolana kadar etkilenen cilt bölgesine günde bir kez uygulayın.
Yetişkinler
16 yaşın üzerindekiler yetişkin olarak kabul edilir ve bu hastalar için iki tür konsantrasyondan birini kullanabilirsiniz.
Genellikle,tedaviye PROTOPIC %0.1 ile egzama kaybolana kadar günde iki kez kullanılarak başlanır. Bununla birlikte, genellikle tedavinin ilk haftasından sonra bir iyileşme görmeye başlanır.
Sonuç
Protopic, tekrarlayan veya şiddetli atopik dermatit ataklarının tedavisine yardımcı olabilir. Ancak, bunları önlemek için de kullanabilirsiniz.
Reçetesiz asla kullanmamalısınız. Ayrıca kullanırken herhangi bir yan etki yaşarsanız hemen doktorunuzla konuşun.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
-
Lazarus, M. C., & Kerdel, F. A. (2002). Topical tacrolimus Protopic®. Drugs of Today. https://doi.org/10.1358/dot.2002.38.1.677132
-
Kapp, A., Allen, B. R., & Reitamo, S. (2003). Atopic dermatitis management with tacrolimus ointment (Protopic®). In Journal of Dermatological Treatment. https://doi.org/10.1080/1361241031002375
-
Wong, W. R., Tsai, H. J., & Hong, H. S. (2003). Efficacy and safety of topically applied tacrolimus ointment in patients with moderate to severe atopic dermatitis. Chang Gung Medical Journal.