Atriyal Çarpıntı: Belirtileri ve Nedenleri

Kalp Çarpıntısı (Atriyal çarpıntı) zaafiyet, baş dönmesi ve ritim bozukluğuna neden olabilir. Bu yazımızda daha fazla bilgi bulabilirsiniz.
Atriyal Çarpıntı: Belirtileri ve Nedenleri

Tarafından yazılmıştır Carmen Martín

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Atriyal çarpıntı bir aritmi, yani kalp ritmi bozukluğudur. Atriyumda anormal ve hızlı elektrik deşarjlarının üretiminden oluşur. Bu deşarjlar atriyumun daha hızlı kasılmasına neden olur. Bu nedenle, bu elektriksel uyarıların sadece bir kısmı ventriküllere ulaşır. Bu, normalden daha düzensiz, daha hızlı ve daha az etkili olmalarını sağlar.

Atriyal çarpıntı atriyal fibrilasyona benzer. Bununla birlikte ritim, çarpıntı sırasında fibrilize edilenden daha organize olur. Nispeten sık görülen bir hastalıktır. Aslında, en yüksek insidansı orta yaşlı erkeklerde gözlenmiştir (60 yaş). Bugünkü yazımızda, atriyal çarpıntıların belirtilerini nedenleri ile birlikte açıklayacağız.

Atriyal çarpıntı nasıl oluşur?

Normal koşullar altında, kalp boşlukları (atriyumlar ve ventriküller) elektriksel bir dürtü ile ritmik ve eş zamanlı olarak büzülür. Bu dürtü atriyumdan başlar ve daha sonra ventriküle gider – bir kalp atışı. Normal frekansı dakikada 50 ila 100 vuruş arasındadır. Bununla birlikte, mekanizma bir aritmi sırasında değişir. Kalp düzenli olarak kasılmayı bırakır. Ritim dakikada 100 vuruştan fazlaysa, o zaman taşi-aritmi olarak adlandırırız.

Atriyumun aktivitesi atriyal çarpıntı söz konusu olduğunda koordine kalmaya devam eder. Sorun, atriyal kontratın dakikada 250 defadan fazla olmasıdır. Bu nedenle, impulslar ventriküllere düzgün bir şekilde ulaşamaz. Aslında, ventriküller iki atımdan sadece birinde kasılır. Bu, dakikada yaklaşık 150 atımlık bir kalp atış hızına neden olur. Tıbbi terimlerle, atriyal çarpıntı bir makro-reentri devresi tarafından üretilen bir taşi-aritmidir.

Atriyal çarpıntıya ne sebep olur?

Atriyal çarpıntı, temel kalp problemi olan hastalarda sık görülen bir aritmi türüdür. Örneğin, hipertansiyon, iskemik kalp hastalığı veya kardiyomiyopatisi olan kişilerde daha yaygındır. Bununla birlikte, sağlıklı bir kalbi olan insanlarda da ortaya çıkabilir.

Bu bozukluğun nedenlerinden bazıları şunlardır:

  • Yukarıda belirttiğimiz gibi, öncül kalp hastalıkları. Bunlar kalp kapakçıklarının hastalıkları ve koroner arter patolojilerini içerir. Benzer şekilde, kalp kasının değişmesi demek olan kardiyomiyopatilerin de bir etkisi olabilir.
  • Arteriyel hipertansiyon.
  • Alkol alımı. Atriyal çarpıntı özellikle kısa sürede aşırı alkol tüketimi ile bağlantılıdır.
  • Akciğer bozuklukları veya hipertiroidizm gibi diğer hastalıklar.
  • Daha önce miyokard enfarktüsü geçirmiş olmak. Ayrıca koroner arterlerin revaskülarizasyonu olan insanlarda da ortaya çıkabilir.
  • Bazı ilaçlar.
  • Perikardit.

Atriyal çarpıntı belirtileri

Semptomlar ventriküllerin kasılma hızına bağlı olacaktır. Kalbin kan pompalama becerisini kısıtlar. Aslında, belirtiler aniden başlayabilir veya durabilir.

En tipik belirtiler baş dönmesi ve solunum sıkıntısıdır. Diğer belirtiler:

  • Zaafiyet
  • Göğüs ağrısı, özellikle daha önce kalp problemleri olanlarda.
  • Düzensiz ve hızlı nabız, zonklama
  • Çarpıntı
  • Kafa karışıklığı veya bayılma
  • Egzersiz kapasitesinde düşüş

Ayrıca, atriyumda kan pıhtıları meydana gelirse, atriyal çarpıntı karmaşıklaşabilir. Bunun nedeni atriyumun boş olmaması ve beklemiş kanın hızlı bir şekilde pompalanması sonucu pıhtı oluşturmasıdır. Pıhtı parçaları kırılabilir ve kan dolaşımında hareket edebilir. Bu fragmanlar bir arteri tıkarsa, vücudun diğer bölgelerinde pulmoner tromboembolizm veya felç gibi iskemik sorunlara yol açabilirler.

Doktorlar nasıl teşhis eder?

Atriyal Çarpıntı halk arasında kalp çarpıntısı olarak bilinir.

Doktor önce kalp atışlarını dinleyecek ve atım hızını ölçecektir. Klap atım sıklığı, belirtiler ve elektrokardiyogramlar tanının temelini oluşturur.

Bununla birlikte, atriyal çarpıntı aralıklı olabilir. Bu nedenle, diğer yöntemler kalp atışlarını daha uzun süre kaydedebilir. Özellikleri:

  • Etkinlik monitörü (3 ila 4 hafta)
  • Holter monitörü (24 saatlik gözlem)
  • Vücuda yerleştirilebilir deri altı kaydedici (kapsamlı izleme)

Ayrıca, yukarıda belirttiğimiz gibi, atriyal çarpıntı genellikle temel kalp hastalığı olan insanları etkiler. Bu nedenle, doktorlar genellikle ekokardiyografi ve anjiyografi gibi testler yaparlar. Benzer şekilde, bir doktorun tiroid aktivitesini de değerlendirdiği kan testleri de yaparlar.

Sonuç olarak

Atriyal çarpıntı nispeten sık görülen bir kalp ritim bozukluğudur. Bu nedenle, şüpheli bir şey fark ederseniz belirtileri takip etmeli ve bir doktora görünmelisiniz. Bu, olası kalp problemlerini önlemenin en iyi yoludur.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.