Avokado Çekirdeği: Atmamak için 7 Sebep
Avokado çok lezzetli ve çok yönlü bir meyvedir ve çeşitli diyetlere dahil edilebilir. Senelerce özelliklerinden şüphe edilmiştir; çünkü yüksek kalori ve yağ içeriğinden dolayı kilo aldırdığı düşünülmüştür. Fakat avokado çekirdeği de, meyvesi kadar faydalıdır. Detaylar için okumaya devam edin!
Avokadonun zamanla en yüksek kalitede besin değerlerine sahip olduğu ve sağlıklı yağlar içerdiği görülmüştür. Şu anda, genellikle insanların çöpe attığı avokado çekirdeğinin sağlığa çok iyi gelen önemli bir kaynak olduğunu kanıtlamaya çalışıyoruz.
Örneğin, avokado çekirdeği önemli derecede lif, aminoasit ve antioksidan kaynağıdır. Tüketildiği zaman vücuttaki birçok organın optimal düzeyde çalışmasını destekler.
Birçok insan hala avokado çekirdeğinin sağladığı faydaların farkında değildir; bu yüzden bugün bu yazımızda sizinle avokado çekirdeklerini bir daha çöpe atmamak için 7 sebebi konuşmak istiyoruz.
1. Avokado çekirdeği kolesterolü düşürür
Avokado çekirdeklerinde yaklaşık %70 oranında ihtiyacımız olan aminoasitlerin bulunduğu hesaplanmıştır. Çekirdekteki yağı çıkarıp kullanarak yüksek kolesterol seviyelerini kontrol edebilir ve kardiyovasküler hastalıkların oluşma riskini önleyebiliriz.
2. Avokado çekirdeği lif içerir
Avokadonun bu kısmının herhangi bir gıdadan daha fazla oranda life sahip olduğuna inanılmaktadır. Lif sindirim fonksiyonlarını destekleyen bir besindir, diğer besinlerin absorbe edilme yeteneğini artırır ve bağırsak hareketlerine yardımcı olur. Lif tüketmek ishal gibi problemleri kontrol edebilir ve hatta kabızlığı da önler.
3. Enflamasyonla savaşır
- Vücudun yangısal yanıt sistemini kontrol etmeye yardım eder, gastrointestinal enflamasyonu önleyerek etkili olur.
- Avokado çekirdekleri, Güney Afrika’nın çeşitli bölgelerinde mide enfeksiyonları ve enflamasyonla ilgili problemlerle savaşmada bir tedavi olarak kullanılmaktadır.
- Artrit, osteoartrit gibi diğer hastalıklara da pozitif bir etkisi vardır.
Bu yazı da ilginizi çekebilir: Avokadolu Tarifler: 6 Harika Doğal Reçete
4. Bağışıklık sistemini güçlendirir
Eğer nezle ve soğuk algınlığı semptomları yaşıyor iseniz, gün boyunca bir miktar avokado çekirdeği kullanmak savunma mekanizmanızı ayakta tutmak için iyi bir fikirdir. Çekirdeklerin fenolik içeriği sebebiyle, bağışıklık sistemini güçlendirerek viral ve bakteriyel enfeksiyonları durdurabilir.
5. Erken yaşlanmayı durdurur
- Avokadodaki antioksidanların %50’si, çekirdeğinde bulunmaktadır. Antioksidanlar vücut için çok temeldir ve erken yaşlanmanın ilk sebeplerinden biri olan serbest radikaller ile savaşır.
- Kolajen üretimini destekler; böylelikle cildi gergin tutar ve kırışıklıkların oluşmasını geciktirir.
6. Güçlü ve parlak saçlara sahip olmanızı sağlar
Avokado çekirdeğinin yağını saçınıza uygulamak saçınızı besleyecek ve harika bir ışıltı verecektir. Aslında kepek, bit ve sirke gibi sorunların en iyi tedavilerinden birisi olduğuna da inanılır.
7. Kilo vermenize yardım eder
- Avokadonun yumuşak kısmı bu amaç için harika iken, çekirdeği de çok faydalı olabilir; çünkü avokado çekirdeği kan şekeri seviyesini kontrol eder.
- Yüksek şeker indeksi, metabolik fonksiyonu değiştirebilir ve kilo kaybını yavaşlatabilir.
- Avokado çekirdeği kan şekeri seviyesini kontrol etmeye yardımcı olur; böylelikle vücudu tok tutar, gün boyunca aşırı kalori almanızı önler.
Avokado çekirdekleri nasıl tüketilmelidir?
Avokado çekirdeklerini beslenmenize çeşitli şekillerde dahil edebilirsiniz: Kurutabilir, rendeleyebilir, kızartıp yiyebilirsiniz. Ayrıca şunların içinde de iyi gider:
- Salatalar
- Meyve suları
- Smoothie’ler
- Çaylar
- Çorbalar
Tatları birazcık acıdır, bu yüzden her şeye çok fazla miktarda dahil etmeyi önermiyoruz. Avokado doğanın sağlığa yararlı olduğunun en mucizevi örneklerden bir tanesidir. Besin değerleri sadece avokadonun yumuşak kısmında değil; aynı zamanda çekirdeğinde de yoğundur.
Eğer bu kadar sağlıklıysa, avokado çekirdeklerini neden çöpe atıyoruz? Tatları harika olmasa da, beslenme düzeninize dahil etmeye başlamak vücudunuzu sağlıklı tutmak ve hastalıklardan korunmak için faydalı olacaktır. Hadi o zaman avokadonun çekirdeklerini de kullanmaya başlayalım!
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Mejía, E. (2011). Aguacate. Monografìa de Cultivos.
- Campos, E. (2011). El aguacate. AGROPRODUCTIVIDAD.
- Muñoz, M. A., & Barrón, A. R. (2009). Efectos médicos del aguacate. Medicina Interna de Mexico.
- Alcázar, M. P. (2003). Artritis y artrosis: clínica y tratamiento. Farmacia profesional, 17(11), 50-54. https://www.elsevier.es/es-revista-farmacia-profesional-3-articulo-artritis-artrosis-13056238
- Mahmassani, H. A., Avendano, E. E., Raman, G., & Johnson, E. J. (2018). Avocado consumption and risk factors for heart disease: a systematic review and meta-analysis. The American journal of clinical nutrition, 107(4), 523-536. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29635493
- Tremocoldi, M. A., Rosalen, P. L., Franchin, M., Massarioli, A. P., Denny, C., Daiuto, E. R., … & de Alencar, S. M. (2018). Exploration of avocado by-products as natural sources of bioactive compounds. PLoS One, 13(2). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5812635/
- Duarte, P. F., Chaves, M. A., Borges, C. D., & Mendonça, C. R. B. (2016). Avocado: characteristics, health benefits and uses. Ciência Rural, 46(4), 747-754. http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782016000400747
- Segovia, F. J., Hidalgo, G. I., Villasante, J., Ramis, X., & Almajano, M. P. (2018). Avocado seed: A comparative study of antioxidant content and capacity in protecting oil models from oxidation. Molecules, 23(10), 2421. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6222478/