Ayak Mantarını Önlemek ve Tedavi Etmek İçin Yöntemler

Ayak Mantarını Önlemek ve Tedavi Etmek İçin Yöntemler

Tarafından yazılmıştır Daniela Echeverri Castro

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Mantar vücudunuzun herhangi bir bölümünde kendini gösterebilir, ama en sık olarak görüldüğü yerlerden biri ayaklardır. Ayak mantarını önlemek için ayaklarınızın da sağlıklı olması ve özel bir bakım gerekir. Ancak çoğu insan sadece bir sorun ortaya çıktığında ayaklarıyla ilgilenmeye başlar.

Mikozun olarak da bilinen mantar enfeksiyonları çok rahatsız edici bir kaşıntıya neden olur. Ayakları etkilemesinin yanı sıra ayak tırnaklarını da etkiler ve hatta tırnakların tamamen yok olmasına bile neden olabilir.

Ayakta ve ayak tırnaklarında mantar oluşumunu önlemek için ayaklarınıza iyi bakmak sağlamak çok önemlidir. En önemlisi, onlara her gün hak ettikleri hijyeni sağlamalısınız. Unutmayın ki bu sorunun başlıca kaynağı havuz, spor salonları gibi mekanlar ve ayakkabılardır.

Ayak Mantarını Önlemek İçin Ne Yapabiliriz?

Ayak mantarını önlemek için özellikle ayakkabı giydiğiniz zamanlar günlük hijyene çok önem vermelisiniz.

  • Umumi duşlarda dikkatli olun: Spor kulüpleri, spor salonları, havuzlar, kamp alanları vs. gibi mekanlarda herkesin kullanabileceği duşlar vardır. Bu gibi alanlarda yüksek nem nedeniyle ayaklarınız ve ayak tırnaklarınızın mantar kapma riski daha yüksektir. Bu nedenle duş ayakkabısı giymeniz ve eve vardığınızda ayaklarınızı iyice yıkamanız önemlidir.
  • Ayaklarınızı her zaman iyi kurutun: Nem ve ısı ayak ve ayak tırnağı mantarı riskini arttıran iki unsurdur. Ayağınızı yıkadıktan sonra çok iyi kurulamanız (özellikle parmak aralarını iyice kurutmanız) çok önemlidir. Ayrıca özellikle aşırı terleme durumunda ayaklarınızı daha sık kurulamanız önerilir.
  • Bol su için:  Yazın ayaklarımızda daha fazla sorun ortaya çıkar. Ayağınızda çatlakların oluşumunu önlemek için her gün bol su içmeniz ve ayaklarınıza nemlendirici ayak kremi sürmeniz gerekir.
  • Talk pudrası: Ayak tırnağı mantarını önlemek için ayağınızın yanı sıra ayakkabınızın içerisine de talk pudrası uygulayabilirsiniz. Aşırı terleme sorunu olan kişilerin terlemeyi önleyici bir pudra seçmeleri önemlidir.
  • Ayakkabılar: Mantar oluşumunu önlemek için ayakkabılarınızın yeterli havalandırmaya sahip olması gerekir. Böylece ayaklarınızın nefes almasına izin verirsiniz.
  • Ayaklarınız için ayrı bir havlu kullanın: Bu, ayaklarınızın günlük temizliği açısından oldukça önemlidir. Sadece sizin kullandığınız ayrı bir havlunun olması gerekir. Bunu kullandıktan sonra ayaklarınızın havayla kurumasına izin verirseniz üzerinde mantarların yayılmasına de engel olmuş olursunuz.

Ayak Mantarını Yok Etmek için Tedaviler

Genelde mantar ayaklarınızı ve ayak tırnaklarınızı aynı anda etkiler. Neyse ki sizin bu sorunu azaltmanıza ve ortadan kaldırmanıza yardımcı olacak ve sağlıklı ayaklara sahip olmanızı sağlayacak bazı doğal tedaviler var.

Beyaz Sirke

Bu maddenin atlet ayağı, kabarcıklar, tırnak mantarı ve ayaktaki diğer bulaşıcı sorunların tedavisinde oldukça olumlu sonuçlar sağladığı görülmüştür. Beyaz sirkeyi eşit miktarda suyla karıştırın ve ayaklarınızı 15 dakika süreliğine bu karışıma daldırın.

Çay Ağacı Yağı

çay ağacı yağı

Çay ağacı yağı ayak mantarlarını gözle görülür bir şekilde azaltmaya yardımcı olur. Tek yapmanız gereken, bundan her gün birkaç damla ayağınıza uygulamak veya suyla karıştırdıktan sonra ayaklarınızı 10 dakikalığına bu karışımın içinde bekletmek.

Sarımsak

Sarımsak antiseptik, antibiyotik ve dezenfektan özellikleriyle bilinir ve ayak mantarını önlemek için etkilidir.

Az miktarda sarımsağı ezdikten sonra mantardan etkilenen alana sürün. Ardından ayağınızı bezle sarın ve gece boyunca ayağınızda kalmasına izin verin. Bir diğer seçenek de enfeksiyonun olduğu bölgeye günde birkaç kez sarımsak yağı uygulamaktır.

Limon

ayak mantarını önlemek için limon

Limon, antiseptik ve dezenfektan özelliğe sahiptir ve mantarla savaşabilir.

Tek yapmanız gereken enfeksiyonun olduğu bölgeye limon sürmektir. 10 dakika beklettikten sonra bir miktar suyla durulayabilirsiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.