Bacak Krampları Neden Oluşur?

Aynı pozisyonda çok uzun süre kalırsanız, elektrolit problemleri nedeniyle veya diğer nedenlerin yanı sıra nörolojik hastalıklardan dolayı bacak krampları yaşayabilirsiniz. Bu makalede, en yaygın nedenleri ve bunlardan nasıl kaçınılacağını açıklayacağız.
Bacak Krampları Neden Oluşur?

Son Güncelleme: 14 Nisan, 2020

Muhtemelen hayatınız boyunca birçok kez kol veya bacak krampları yaşamışsınızdır. Peki kramplar neden oluşur?

Kramplar, ağrıya neden olan istemsiz ve ani kas kasılmalarıdır. Nüfusun neredeyse yarısının onlardan muzdarip olduğu tahmin edilmektedir.

Normalde, kramplar geçicidir ve iyi huyludur. Bununla birlikte, etkilenen kasın bir süre hareket etmesini bile önleyebilirler. Çoğu kendi başına kaybolsa da, bazen bir şeylerin ters gittiğine dair bir işaret olabilir.

Bacak krampları en yaygın olanlarıdır. Genellikle geceleri ortaya çıkarlar ve kişiyi acı yüzünden aniden uyandırırlar. Sebepler çeşitlilik gösterse de, insidanslarının yaşla birlikte arttığı ve kadınları erkeklerden daha fazla etkileme eğiliminde oldukları bilinmektedir.

Birçok insan onlardan muzdarip olduğundan, bacak kramplarının neden olduğu ana nedenleri ve bunları önlemek için neler yapabileceğinizi açıklamaya karar verdik.

Bacak krampları neden oluşur?

Bacak kramplarının birçok olası nedeni olabilir. Aslında, bilim adamları hala onlara neden olan mekanizmayı ve onları tetikleyen durumları keşfetmeye çalışıyorlar.

Bununla birlikte, özellikle bacak krampları ile ilgili bazı durumlar bilinmektedir. Her şeyden önce, araştırmacılar egzersiz sonrası yorgunluk ve kas yorgunluğu epizodlarının sıklıkla meydana geldiğini öne sürüyorlar.

bacak krampları yaşayan adam

Bir başka yaygın neden, uzanmak veya belirli pozisyonlarda bacak kaslarını uzun süreler kasmaktır. Bu, birçok vakanın sabahın erken saatlerinde ortaya çıkmasını açıklar.

Bacak krampları, kas hareketini uyarmaktan sorumlu motor nöronların aktivitesi ile de ilgilidir. Böylece, Parkinson hastalığı gibi bazı nörolojik hastalıklarla da ortaya çıkarlar. Benzer şekilde, uzmanlar bazı ilaçların bacak kramplarını artırdığını biliyorlar. Aslında, kanser tedavilerindeki önemli bir yan etkidir. Kanser tedavisi gören hastaların neredeyse %80’i bunlardan muzdariptir.

Bacak kramplarının en yaygın nedeninin ve aynı zamanda düzeltmesi en kolay olmasının nedeninin dehidrasyon veya kandaki belirli elektrolit konsantrasyonlarının değiştirilmesi olduğunu belirtmek önemlidir. Her iki durum da genellikle yakın ilişki içerisindedir.

Hemodiyalize giren hastalarda sıklıkla bacak krampları görülür. Bu tam olarak kandaki bu elektrolit dengesizliği ile ilgilidir. Örneğin, potasyum konusunda bu geçerlidir. Ayrıca, koroner arterlerin veya bacakların belirli damarlarının tıkanması gibi vasküler hastalıkların da bu kramplarla ilişkili olduğu görülmektedir.

bacak masajı

Bacak kramplarını önleme veya rahatlatma

Sebeplerine bağlı olarak bacak krampları önlenebilir veya rahatlatılabilir. Genellikle yaklaşık dokuz dakika sürer ve aynı zamanda günün aynı saatinde veya aynı gece tekrarlama eğilimindedirler. Bu nedenle, çok yaygın olduklarında, onlardan muzdarip insanlar uykusuzluk yaşayabilirler.

Onları önlemenin ilk adımı sık sık hareket etmeye çalışmak ve uzun süre aynı pozisyonda kalmaktan kaçınmaktır. Ayrıca, uzmanlar gün boyunca veya yatmadan hemen önce esneme egzersizleri yapmanızı önerir. Soğuk algınlığı da bacak kramplarına bağlanmıştır, yani sıcak bir ortamda kalmak en iyisidir. Bir defa ortaya çıktıklarında, etkilenen kaslara masaj yaparak bölgeyi rahatlatmayı deneyebilirsiniz.

Bununla birlikte, gerçek şu ki, onları önlemek için bir tıbbi tedavi yoktur. Bazı tıp uzmanları bazı vitamin takviyeleri veya sodyum veya magnezyum takviyeleri önermektedir. Ancak, henüz etkili oldukları kanıtlanmamıştır.

Sonuç

Bacak krampları çok yaygındır ve birçok farklı şeyden kaynaklanabilir. Uzmanlar neden ortaya çıktıklarını ve nasıl tedavi edileceğini tam olarak bilmiyorlar. İdeal olarak, devamlı ortaya çıkarlarsa, başka bir durumla ilişkili olduğunu belirlemek için bir doktora danışmalısınız.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.