Bacak Krampları İçin 5 İpucu

"Kas spazmı" olarak da adlandırılan kramplar, istemsiz kasılmalardır. Bacak krampları, ağrılara ve kaslarınızın sertleşmesine sebep olabilirler.
Bacak Krampları İçin 5 İpucu

Tarafından yazılmıştır Yamila Papa Pintor

Son Güncelleme: 25 Mayıs, 2022

Bacak krampları, genellikle sporcular ve yaşlı insanlarda görülür ama herkes bunu yaşayabilir. “Kas spazmı” olarak da adlandırılan kramplar istemsiz kasılmalardır.

Hem hafif şiddetli ağrılara, hem de yoğun ağrılara neden olabilirler. Ayrıca kaslarınızın sertleşmesine de sebep olabilirler. Bu nedenle, bu yazımızda bacak krampları ve başka türlü kramplardan nasıl kaçınacağınızı anlatacağız.

Bacak krampları neden olur?

bacak krampları

Gecenin bir yarısı, bacağında, baldırında veya basenlerinde şiddetli bir ağrı ile uyanan insanlar vardır. Bu çok rahatsız edici bir uyanma şeklidir. Genelde gece krampları sağlığınız için kötü değildir. Esneme hareketleri ve günlük alışkanlıklarınızdaki değişikliklerle azaltılabilir ve sonunda engellenebilir.

Eğer kas krampları düzenliyse ve gün boyunca görülüyorsa, doktorunuza danışmanızı öneririz. Krampın nedeninin ve bu sorunun nasıl çözüleceğini size anlatabilirler. Krampların birkaç nedeni vardır:

  • Hareket (veya az hareket)
  • Bazı besinlerden çok az veya çok fazla yemek

Mesele harekete geldiğinde, krampları iki gruba ayırabiliriz:

  • Çok fazla egzersiz veya efor nedeniyle ortaya çıkanlar: Örneğin, spordan önce esnememiş sporcularda olabilir veya bütün hafta sonu ağır ev işi ile uğraşan kişilerde görülebilir.
  • Sebep tam tersi de olabilir: Her gün saatlerce oturuyorsanız. Bu, ofis çalışanları veya hareketsizliğe alışmış olanlar için geçerlidir.

Besinler hakkında konuşurken, birkaç şeyi bilmek önemlidir. Örneğin, dehidrasyon bu soruna neden olabilir. Buna ek olarak, iyi miktarda magnezyum, kalsiyum veya potasyum almamak da kramplara neden olabilir.

Ancak dikkat edin. Bazı ilaçları kullanmanız durumunda da kramplar ortaya çıkabilir. Bunlara diüretikler, yüksek tansiyon ilaçları ve beta blokerler dahildir.

Kas krampları (hem gündüz hem gece görülenler) için diğer sebepler arasında bazı hastalıklar ön plana çıkar. Bunlara diyabet ve tiroid sorunları dahildir. Bunun nedeni, metabolizmanızın her iki durumda da değişmesidir.

Krampı nasıl engelleyebilirsiniz?

Kramplar, birkaç saniye de sürebilir, birkaç dakikaya varan bir süreye kadar da uzayabilir. Rahatlamak için etkilenen kasa masaj yapmanız gerekir. Bu, kasın rahatlamasını ve esnemesini sağlayacaktır.

Kramp baldırda görüldüğünde, ayakta kalmanız daha etkili olacaktır. Esneme hareketleri, buz veya ısıtma pedlerinden kullanmak bunun için iyi tedavilerdir. Kramp sürekli görülüyorsa ve uyurken de tekrar ortaya çıkmasını istemiyorsanız, aşağıdaki önleyici yöntemlere dikkatinizi verin:

Vücudunuzdaki su dengeli kalmalıdır

su içen kadın

Günde en az 8 bardak su içmek çok önemlidir. Vücudunuz bu miktarla kendi su dengesini sağlar. Bu, hücrelerinizin ve organlarınızın gerektiği gibi çalışmasını sağlar. Aynı şey kaslarınız, tendonlarınız ve kanınız için de geçerlidir. Susuz kalmayı önlemek için bitki çayı ve doğal meyve sularından da içebilirsiniz.

Ama fiziksel bir faaliyette bulunuyorsanız veya yaz sıcağına maruz kalıyorsanız işler değişir. Bu durumlarda en az 12 bardak su içmelisiniz. Ayrıca su içeriği yüksek yiyecekler de yiyebilirsiniz. Bunlara domates, salatalık ve ıspanak dahildir.

Esneyin

bacak krampları için esneme hareketleri

Spor yapıp yapmamanız önemli değildir. Her zaman kaslarınızı esnetmelisiniz ve bunu günde en az bir kez yapmalısınız. Bu şekilde, gece kramplarını ve genel kas ağrılarını önleyebilirsiniz. Önerilen, uyumadan önce esnemektir. Her esnemenin vücudunuzda nasıl çalışacağını daima aklınızda tutmalısınız.

  • Yatağa oturun, bacaklarınızı uzatın ve göğsünüzü aşağı doğru indirin (eğilin). Hedef, ayaklarınıza ellerinizle dokunmaktır (veya ellerinizi olabildiğince ayaklarınıza yaklaştırmaktır).
  • İşinize yarayacak bir diğer egzersiz ise ayakta yapılır. Sağ bacağınızı yatağa yerleştirin ve gerin. Göğsünüz sağ ayağınıza yaklaşacak şekilde ileri doğru eğilin. Diğer bacak ile tekrarlayın.

Egzersiz yapın

koşu yapan kadın

Parkta kısa bir yürüyüş yapıyorsanız veya köpeğinizle yürüyor olsanız bile, bunlar krampları önlemek için yeterli olabilir. Bisiklete binmek, koşmak veya yoga yapmak da çok faydalı aktiviteler olabilirler.

Bu şekilde kaslarınız daha güçlü ve hareketli olacaktır. Egzersiz bittikten sonra esnemeyi unutmayın. Ek olarak, elinizden geldiğince etkinliğin zorluğunu artırdığınızdan emin olun

Dengeli beslenin

salata ile sağlıklı beslenme

Beslenme sağlığınızın temelidir. Düzgün beslenirseniz kas spazmlarınızdan daha az muzdarip olursunuz. Potasyum (örneğin muz) ve magnezyum (tohumlar bu besinin iyi bir kaynağıdır) açısından zengin gıdalar seçin.

Bunlar, geceleri bu ağrıyı yaşamanızı önlemeye yardımcı olacaktır. Ayrıca sağlıklı yiyecekler yemeniz gerekir: meyveler, sebzeler ve kuruyemişler. Ayrıca, rafine edilmiş un, şeker ve kızarmış gıdaları yemeyi bırakın.

İyi ayakkabılar giyin

Çoğu zaman kramp yanlış yürüdüğünüz için olur. Örneğin, topuklu ayakkabı giyerek çok fazla saat geçiren veya egzersiz için iyi ayakkabıları olmayan kişiler genellikle kas spazmlarından daha fazla etkilenir.

Ayağınızı destekleyen ayakkabıları seçmeye çalışın. Alt bacak kaslarınız ayaklarınızı kaldırmak için aşırı çaba göstermemelidir. Platformlu, ağır veya tabanı küçük olan ayakkabılar giymeyin.

Kapalı ayakkabılar daha iyi olacaktır. Fakat en azından yürürken hareket etmemeleri yeterli olacaktır. Çoraplarınıza da dikkat edin. Eğer çok sıkılarsa kan akışını engeller. Kaslarınızı fazlaca sıkar ve kramplara karşı daha savunmasız hale getirir.

Ana görsel referans: © wikiHow.com

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.