Bademleri Neden Suda Bekletmeniz Gerektiğini Keşfedin
Bir avuç dolusu suda bekletilmiş bademleri yemek Hindistan gibi bir çok ülkede gelenekler arasındadır. Bu gelenek garip gözükebilir fakat aslında sağlığa önemli faydaları vardır. Sindirim bozukluğu ya da yüksek kan basıncı gibi problemlerin tedavisinde yardımcı olur.
Eğer kahvaltınızın bir parçası olarak her gün 5 adet suda bekletilmiş bademleri yemeyi alışkanlık haline getirirseniz vücudunuza kilo vermek konusunda da mükemmel bir destek olacaktır. Aşağıda, bu alışkanlığın sağlığınıza neden iyi geldiğini anlatacağız.
1. Daha besleyiciler
Badem oldukça sağlıklı bir kabuklu yemiş türüdür. Hatta günümüzde o kadar popülerdir ki birçok kişi her gün badem sütü içmektedir. Fakat, eğer gerçekten faydalarından yararlanmak istiyorsanız onları gece boyunca suda bekletmelisiniz. İşte nedenleri:
- İlk olarak, suda beklettiğinizde bademleri koruyan kahverengi kabuktan kurtulabilirsiniz. Bu kabuk aynı zamanda bademin kendi enzimleri için inhibitör, yani önleyici olarak görev alır.
- Ek olarak, suda bekletildikten sonra daha yumuşak oldukları için çiğnemesi ve sindirmesi daha kolay olacaktır.
- Günde sadece 5 adet suda bekletilmiş badem yiyerek hafızanızı geliştirebilirsiniz.
- Aynı zamanda E vitamini, çinko, kalsiyum, magnezyum ve esansiyel yağ asitlerinden omega-3 almış olursunuz.
2. Sindirim Sisteminizi Düzenlerler
Suda bekletilmiş badem, besinlerin daha iyi emilmesine yardımcı olan sindirim enzimlerinin salgılanmasını artırır. Bademi en az 8 saat suda bekletmek aynı zamanda lipaz enziminin salgılanmasına yardımcı olur. Bu enzim yağı sindirmenize yardımcı olan oldukça güçlü bir içeriktir.
3. Kilo kaybına yardımcı olurlar
Bademdeki tekli doymamış yağ ve omega-3 yağ asidi, konu kilo kaybına geldiğinde çok faydalıdırlar. İşte nedenleri:
- Tokluk hissi
- Kabızlığa engel olurlar.
- Yağı sindirmenize yardım ederler.
- Kas kütlenizi desteklerler ve sarkmalarını engellerler.
- Metabolik sendrom ile savaşırlar.
4. Kalbinizi desteklerler
Cevizin kalbe ne kadar iyi geldiğini hepimiz biliyoruz. Fakat bademinde aynı şekilde kalp dostu olduğu ortaya çıktı.
Badem düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL ya da “kötü” kolesterol) seviyesinin düşmesine yardımcı olur.
Her gün 5 adet suda bekletilmiş badem yediğinizde aldığınız mineral ve antioksidanlar atardamar ve toplardamarlarınızın iyileşmesinde kullanılır. Aynı zamanda kan dolaşımınızı düzenlerler ve atardamar duvarınınız sağlığını iyileştirir.
Daha fazlasını öğrenmek için:
5. Güçlü bir E vitamini kaynağıdırlar
Ek olarak, suda bekletilmiş badem iyi bir antioksidan kaynağıdır (özellikle E vitamini). Bu vitamin, özellikle kahverengi kabul soyulduğunda ortaya çıkar.
Artan su miktarı sayesinde ise bademi daha iyi çiğneyebilirsiniz. Bütün bunlar bademi çok daha güçlü bir E vitamini kaynağı haline getirir. E vitamini yaşlanmayı ve enflamasyonu engelleme gücüne sahiptir.
Ayrıca, bademdeki antioksidanlar kanser ile savaşmanıza da yardımcı olurlar.
6. Çocuklar için faydalıdırlar
Eğer çocuklarınız günde 4-6 arası suda bekletilmiş badem yemeye alışırsa beyin gelişimlerine katkıda bulunmuş olursunuz.
Badem folik asit ve esansiyel yağ asitlerince zengindir. Çocukların güçlü kemik ve kas gelişimlerine yardımcı olmanın yanı sıra hafızalarının keskinleşmesinde ve zekalarının gelişmesinde de etkilidir.
7. Cildiniz için mükemmeldirler
Son olarak, suda bekletilmiş badem cilt bakımınızda da mükemmel bir şekilde kullanılabilir. İşte nasıl olduğu:
- Gece suda beklettikten sonra pürüzsüz bir kıvama gelene kadar blenderdan geçirin.
- Daha sonra bunu doğal bir nemlendirici krem olarak kullanabilirsiniz.
- 20 dakikalığına uygulayın.
Bu doğal tedavi cilt tonunuzu güzelleştirip ve parlatırken aynı zamanda E vitamini sayesinde yeni cilt hücrelerin oluşumunu hızlandıracaktır.
Bademi nasıl yerseniz yiyin çok besleyici olduğu doğrudur. Fakat eğer maksimum faydayı almak istiyorsanız biz size tüketmeden önce en az 8 saat suda bekletmenizi tavsiye ediyoruz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
-
Nutrición. (2017). Archivos de Bronconeumologia. https://doi.org/10.1016/S0300-2896(17)30365-4.
-
Benítez Rubio, M. R., & Medranda De Lázaro, I. (2007). Minerales y vitaminas. Pediatria Integral. https://doi.org/10.1016/j.jhydrol.2017.02.036.
-
Carcamo, G. I., & Mena, C. P. (2006). Alimentación saludable. Horizontes Educacionales. https://doi.org/10.1002/14651858.CD000371.pub6.