Bağırsak Bakterileri: Obezite Tedavileri İçin Olası Bir Temel
Vücudumuzda, sindirim gibi sayısız işlevi yerine getirmemize yardımcı olan muazzam miktarda bakteri vardır. Bazıları da bizi hastalığa neden olabilecek diğer bakterilerden korur. Bunlar arasında bağırsak bakterileri vardır. Bugün bağırsak bakterileri ve obezite tedavileri arasındaki olası ilişkiye daha yakından bakmak istiyoruz.
Bağırsak bakterileri bağırsak mikrobiyotasını oluşturur. Bu, sindirim sistemimizde kalıcı olarak yaşayan bir dizi mikroorganizmadır. Çoğunlukla bakterilerden oluşur, ancak virüsleri ve mantarları da içerebilir.
Bu bağırsak mikrobiyotası, ağırlığımızın neredeyse 1.5 kilosunu oluşturur. Bilim insanlarına göre, bu bakteriler çok sayıda işlevi yerine getiriyor. Bunun nedeni, yaşamak için ihtiyaç duyduğumuz metabolik reaksiyonların bir kısmını kolaylaştırmalarıdır. Aynı zamanda bağışıklık sistemini de uyarırlar.
Obezite gibi açılardan bu bağırsak bakterilerinin rolü şu anda araştırılmaktadır. Bu yazımızda bu konudaki son gelişmeleri ve obezite tedavilerinde neden etken olabileceklerini anlatacağız.
İlginizi çekebilir: Çocukluk Çağında Obezite: Büyük Bir Sorun
Bağırsak bakterilerinin rolü nedir?
Daha önce de belirttiğimiz gibi, bağırsak bakterileri sindirim sistemimizde bulunan mikroorganizmalardır. Farklı türlerden oluşurlar ve ayrıca her insanda farklı bir bağırsak mikrobiyotası vardır.
Bilim insanları, bu bakterilerin vücudumuzda hangi işlevleri yerine getirdiğini göstermek için insanlar arasındaki bu farklılıkları incelediler. Sağlıklı bir mikrobiyotaya sahip olmanın vücuttaki dengeyi korumaya katkıda bulunduğunu keşfettiler.
Bağırsak bakterileri aynı zamanda metabolizmada da belirleyiciler. Görünüşe göre iştah ve kilonun yanı sıra obezite ile ilişkili inflamatuar süreci düzenlemeye yardımcı oluyorlar. Hatta stres kontrolünde bile önemli bir rol oynayabilirler.
Örneğin, sağlığı yerinde olan kişilerde Clostridium cinsine ait birçok bakterinin bulunduğu görülmüştür. Ancak bağışıklık sisteminde sorun yaşayanlarda bu bakterilerin sayısı çok daha azdır.
İlginizi çekebilir: Hücresel İltihaplanma ve Obezite
Hastalıklarda Rolü
Son zamanlarda yapılan araştırmalar, bu bağırsak bakterilerinin bazı hastalıklarda önemli bir rol oynayabileceğine işaret ediyor. Örneğin, glikoz metabolizmasına katıldıkları için diyabetle ilgili olabilirler.
Hatta farklı kardiyovasküler hastalıklarla da ilgili olabilirler. Konuyla ilgili en ilginç verilerden biri, obez kişilerde bağırsak florasında tespit edilen varyasyonlardır.
Bu, mevcut popülasyondaki yüksek obezite insidansı nedeniyle en alakalı araştırma cephelerinden birini temsil ediyor. Tahminlere göre dünya genelinde yaklaşık 650 milyon kişi obez.
Bağırsak bakterileri obezite tedavisinde nasıl kullanılabilir?
Bağırsak bakterilerinin miktarında bir dengesizlik olduğunda, farklı değişiklikler meydana gelebilir. İlk olarak, birçok obez insanın belirli gıdalarda bulunan enerjinin çok daha fazlasını kullanabilen bakterilere sahip olduğu görülmektedir.
Yani, bu bakteriler diğerlerinden daha fazla besin emerler. Bu nedenle, sonuçta, kalori alımı, bu besinleri kullanamayan zayıf insanlara göre daha yüksektir. Obez bireyde bulunan bağırsak bakterilerine göre değişen diğer değişiklikler ise şunlardır:
- Anti-inflamatuar moleküllerin üretiminde azalma
- İştah veya bağırsak alışkanlıklarının iyi düzenlenmemesi
- Daha fazla yağ birikimi
Tüm bu varyasyonlar hala araştırma aşamasındadır. Ancak, araştırma için büyük bir açık alanı temsil ediyorlar. Bunun nedeni, eğer kilo yönetiminde gerçekten bir rol oynuyorlarsa, gelecekteki obezite tedavilerinin temeli olabilecek olmalarıdır.
Bu nedenle, tedavi bağırsak bakterilerinin oranını değiştirmekten oluşacaktır. Bu sayede sağlıklı ve zayıf insanların dengesinin bulunması amaçlanmış olacaktır. Bu, belirli probiyotikler aracılığıyla veya hatta dışkı nakli ile yapılabilir.
Kulağa garip gelse de, dışkı nakli bazı enfeksiyonları tedavi etmek için zaten kullanılıyor. Bağırsaklarda bulunan bakteri florasının yerini almaya yardımcı olurlar.
Sonuç olarak, tüm bunlar hala araştırılıyor, ancak bu, tıp için önemli bir ilerleme.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Serena, C., Ceperuelo-Mallafré, V., Keiran, N., Queipo-Ortuño, M. I., Bernal, R., Gomez-Huelgas, R., … Fernández-Veledo, S. (2018). Elevated circulating levels of succinate in human obesity are linked to specific gut microbiota. ISME Journal, 12(7), 1642–1657. https://doi.org/10.1038/s41396-018-0068-2
- Ottosson, F., Brunkwall, L., Ericson, U., Nilsson, P. M., Almgren, P., Fernandez, C., … Orho-Melander, M. (2018). Connection between BMI-Related Plasma Metabolite Profile and Gut Microbiota. Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, 103(4), 1491–1501. https://doi.org/10.1210/jc.2017-02114
- Descubren una relación entre las bacterias intestinales y la obesidad. (n.d.). Retrieved February 6, 2020, from https://www.muyinteresante.es/ciencia/articulo/descubren-una-relacion-entre-las-bacterias-intestinales-y-la-obesidad-771519648433
- Bacterias intestinales para combatir la obesidad y el estrés / Noticias / SINC. (n.d.). Retrieved February 6, 2020, from https://www.agenciasinc.es/Noticias/Bacterias-intestinales-para-combatir-la-obesidad-y-el-estres