Bağırsak ve Boğaz Ağrıları Arasındaki İlişki

Boğazınızı rahatlatmak için ayaklarınızı 20 dakika sıcak suya koyun, vücut ısısını geri kazanacaktır.
Bağırsak ve Boğaz Ağrıları Arasındaki İlişki

Son Güncelleme: 06 Aralık, 2018

Bu makalenin başlığı sizi şaşırtabilir, ama vücudun bazı farklı bölümleri arasındaki bağ kanıtlanmış durumda. Geleneksel Çin Tıbbi bunu refleksoloj ve iridoloji olarak tanımlar. Bu makalede sizlere bademcik iltihabı, faranjit, ses yitimi gibi durumlarda bağırsak ile nasıl ilgileneceğinizden bahsedeceğiz. 

Eski tedaviler

İnsanların ilaç bilgisi çok eskilere dayanır ve günlük problemlerle başa çıkmak için her zaman çevrelerindeki malzemelerle basit tedavi yöntemleri bulmuşlardır. Çocukların yaşadığı boğaz şişliği durumlarında lavman kullanmak konusunda çekinmemişlerdir. 

Bağırsağın bir çok hastalığa yol açabileceği düşünüldüğü için lavman her zaman kullanılan bir çözüm olmuştur. Çünkü lavman her zaman anında çözüm olur. Lavman plastik bir tübün yardımıyla kullanılır. Eczanelerde bulmak mümkündür ve kullanımı çok kolaydır.

  1. 1. Tübü ılık suyla doldurun. Asla çeşme suyu kullanmayın. Ucuna kayganlaştırıcı krem koyun ve sol tarafınıza yatarak anüse yerleştirin.
  2. 2. Alabildiğiniz kadar suyu sıkın ve tübü çıkarın.
  3. 3. Boğazınız şiştiğinde günde bir kaç kez lavman yapabilirsiniz.
lavman uygulaması

Bağırsaklarınızı kontrol edin

Sık sık tedavisi zor boğaz problemleri yaşıyorsanız bağırsaklarınızı kontrol ettirin. Bazı durumlardan kurtulmanız mümkün:

  • Huzursuz bağırsak sendromu: Bu durum ağrıya, ishale veya kabızlığa yol açabilir.
  • Kabızlık: Gün içinde yaşanabilecek rahatsızlık veren bir durumdur. Özellikle zayıf beslenme, aşırı işlenmiş yiyecekler ve fiziksel aktivite yetersizliğinden yaşanır.
  • Bağırsak paraziti: Parazit yaygın bir durumdur ve pek de anlaşılmaz. En bilineni candidiadistir ve bir çok durumda kolayca teşhis edilemez. Yorgunluk, iştahsızlık, zayıf sindirim ve kaşıntılı burun veya anüse yol açabilir.
  • Divertikülit: Kolon duvarlarında sertleşen noktalar yaratır.

Bağırsak florası

Boğazınızla ilgilenmek istiyorsanız bağırsaklarınıza dikkar etmelisiniz. Başlamak için en iyi yer bağırsak florası. Bu, bağırsak problemlerinden, zayıf beslenmeden ve ilaç almaktan kolayca etkilenebilir. Bu konuda iki yöntem var:

  • Bunu geliştiren yiyecekler tüketin, genelde kefir veya yoğurt gibi özellikle evde hazırlananları ve yapay olarak üretilmeyenlerini yiyin.
  • Bağırsak florası üreten belirli takviyeler alın. Özellikle ilaç aldığınız zaman.
bir miktar kefir

Yiyecek hassasiyeti

Bağırsak sorunları yaşıyorsanız önemli bir soru var: belli yiyeceklere hassasiyet duyup duymadığınızı değerlendirin, çünkü bunlar uzun sürede gelişen sorunlara yol açabilir. 

Alerjiniz olduğunu hemen anlayabilirsiniz ama yiyecek hassasiyeti kendini hemen göstermez. Bunun teşhisi zor ve etkileri yavaş ve artan şekilde gerçekleşir.

Bazı yiyeceklere hassasiyetiniz olabilir ve bunu teşhis etmek için laboratuar testi yapılmalıdır. En yaygını gluten ve laktoz hassasiyetidir. Bazı meyve, fındık ve katkı maddelerine hassasiyetiniz olabilir.

ekmek dilimleri

Sıcak ayak banyosu

Bu tedavi problemi tamamen çözmese de sıcak ayak banyosu şişkin boğazı rahatlatabilir. Çünkü vücudun aşağı bölgesi aşırı ısıya maruz kaldığında yukarısı da ısınır. Ayaklarınızı 20 dakika sıcak suda tutun ve su soğudukça sıcak su ekleyin. Sonrasında ayaklarınızı örtün.

Fotoğraflar: Pavel Fiskovich, mfcorwin, ve didriks.

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Macpherson, A. J., & Harris, N. L. (2004). Interactions between commensal intestinal bacteria and the immune system. Nature Reviews Immunology. https://doi.org/10.1038/nri1373
  • Parvez, S., Malik, K. A., Ah Kang, S., & Kim, H. Y. (2006). Probiotics and their fermented food products are beneficial for health. Journal of Applied Microbiology. https://doi.org/10.1111/j.1365-2672.2006.02963.x
  • Biesiekierski, J. R., Newnham, E. D., Irving, P. M., Barrett, J. S., Haines, M., Doecke, J. D., … Gibson, P. R. (2011). Gluten Causes gastrointestinal symptoms in subjects without celiac disease: A double-blind randomized placebo-controlled trial. American Journal of Gastroenterology. https://doi.org/10.1038/ajg.2010.487

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.