Topuk dikeni olarak da bilinen ayakların tabanındaki ağrılar, daha spesifik olarak topukların alt kısmında yaşanır. Ancak bunun başka bir noktada gerçekleşmesi veya ayağın tamamına yayılması da mümkündür.
Topuk dikeni, ayağa uygulanan aşırı basınçtan kaynaklanır. Bu baskı sonucunda bağlar yırtılabilir ve topukta yoğun bir ağrı ve sertlik söz konusu olabilir.
Topuk Dikeni Neden Ortaya Çıkar?
Topuk dikeninin başlıca nedenleri aşağıdakilerdir:
Düztaban olmak veya çok yüksek kemerlere sahip olmak
Topuk Dikeninin Belirtileri Nelerdir?
Bu durumun neden olduğu belirtiler başlıca aşağıdakilerdir:
Ağrı
Topuğun aşağısında veya ayağın tümünde yanma
Sertlik
Bu sorun genelde tek bir ayakta görülse de, her iki ayağı birden etkilediği durumlar da görülebilir. Topuk dikeni, uzun bir gecenin ardından, sabah ilk adımlarınızı attığınız zaman kendini daha şiddetli bir şekilde gösterir.
Benzer bir şekilde uzun bir süre oturduktan veya dinlendikten sonra da görülebilir. Ayrıca gün boyunca egzersiz yaptıysanız veya uzun bir süre ayakta kalmanızı gerektiren bir başka aktivite ile meşgul olduysanız da topuk dikeni ağrısı yaşayabilirsiniz.
Topuk Dikeni Tedavisi
Ayak ağrısı için önerilen tedavi temelde iltihaplanmayı azaltmaya yöneliktir.
Doğal Tedavi Yöntemleri
Yapmanız gereken ilk şey mümkün olduğunca uzun bir süre yalın ayak olmak ve her biri 20 dakika sürecek şekilde günde en az dört kere ayaklarınıza buz uygulamaktır. Bu etkilenen alandaki iltihaplanmayı azaltır.
Ağrıyı azaltmak için ayakkabılarınızın içerisine ayak kemerini destekleyen bir tabanlık yerleştirmeniz önerilir. Günde en az 20 dakika esneme egzersizleri yapın.
İltihaplanma önleyici bazı ilaçlar alabilirsiniz. Bu ibuprofen olabilir. Bu ilaç, bu konuda müthiş bir yardım sağlar; ancak herhangi bir ilaç kullanmadan önce doktorunuza mutlaka danışın.
Tıbbi tedaviler
İltihap önleyicilerin umduğunuz etkiyi sağlayamaması durumunda, kortikosteroidenjeksiyonu gibi çok daha etkili bir tedavi deneyebilirsiniz. Bunlar doğrudan etkilenmiş alana, yani topuğun içerisine veya ayağın kemerine enjekte edilir.
Bunun ardından steroidin cilde ve kasa nüfuz etmesini sağlamak için acıtmayan bir elektrik akımı uygulanır. Doktorunuz, plantar fasya ve aşil tendolarını gerdiğiniz fiziksel bir aktiviteyi de önerebilir.
Benzer bir şekilde, inferior bacak kaslarınızı güçlendirmeye yönelik egzersizler gerçekleştirmenizi de önerebilirler. Bazı durumlarda baldırı ve ayağın kemerini germek için gece splinti kullanmanız zorunlu olabilir.
Bunlar ayağı ensek tutarlar, plantar fasyayı ve aşil tendonlarını gerer ve böylece sabahları görülen ağrıyı ve sertliği azaltır. Ayrıca ayakkabınızda basıncı dağıtmaya yarayan ortopedikler de kullanabilirsiniz. Bunlar plantar fasyaya daha büyük zararın gelmesini önler.
Unutmayın…
Gördüğünüz her belirtiyi daha yakından incelemek önemlidir. Eğer bu ev tedavilerini uyguladıktan sonra herhangi bir iyileşme görmezseniz, en iyisi bir doktora görünmek ve onun önereceği tedaviyi uygulamaktır.
Kolesistit, genellikle safra taşı nedeniyle safra kesesi iltihabı oluştuğundaki duruma verilen addır. Daha ciddi diğer nedenler tümörler veya bazı enfeksiyonlar olabilir. Bu nedenle, bu sorunlardan herhangi biriyle karşı karşıya olduğunuzu düşünüyorsanız veya bundan eminseniz, tıbbi müdahale kesinlikle gereklidir. Ancak safra…
Bu yazıyı okuyorsanız, büyük ihtimalle diz ağrınızla savaşmak için doğal bir çözüm arayışındasınızdır. Düzgün bir tedavi ve anti-enflamatuvar ve ağrı kesici özellikleri olan birkaç baharat çeşidinin yardımıyla ağrınızla savaşmaya başarabilirsiniz. Zerdeçal, zencefil, tarçın, karanfil ve kırmızı biberin diz ağrınızla savaşmanız…
Daha önce büyük ihtimalle hazımsızlık sorununu doğal yollarla iyileştirmeye çalışmışsınızdır. Bunun sebebi çok yemeniz, bazı yiyeceklerin sizi hasta etmesi veya zayıf bir sindirim sistemine sahip olmanız olabilir. Bu yazıda hazımsızlığı doğal bir şekilde iyileştirmek için başvurabileceğiniz en iyi 4 iyileştirici…
Her kadın göğüslerinin hayatları boyunca sıkı ve fit kalmasını ister ancak ne yazık ki bu mümkün değildir. Yıllar geçtikçe ve vücudunuz bir dizi değişiklikten geçtikçe, bu feminen bölge sıkılığını ve esnekliğini kaybederek sarkar. Çoğu zaman bu 40’lı yaşlarınızdayken olmaya başlar,…
Şüphesiz, yazın baş ağrısı çekmek herkesi bir noktada rahatsız eder. Yaz sezonu çoğu kişi için baş ağrılarıyla beraber gelir ve migren ataklarını iyice alevlendirir. Farklı ülkelerde yapılan araştırmalara göre, insanların %85’i yılda en az bir defa bu tür ağrılardan muzdarip…
Saçlarımız kuruluğa, güçsüzlüğe ve aşırı saç dökülmesine neden olabilecek çok sayıda travmaya maruz kalmaktadır. Saçlarımızı temiz ve parlak tutmaya özen gösteririz. Bununla birlikte, sürekli güneş ışığına maruz kalma, ısı cihazlarının ve bazı kimyasal ürünlerin kullanılması saçlarımız için ciddi hasara neden…