Bağışıklık Sistemini Güçlendirmek İçin 6 Alışkanlık

Bağışıklık sistemini güçlendirme yöntemlerinin yaklaşık %75'i yaşam kalitesiyle ilgilidir. Sağlıklı alışkanlıklar benimsemek, vücudunuz doğal savunmasını güçlendirebilir.
Bağışıklık Sistemini Güçlendirmek İçin 6 Alışkanlık
Leidy Mora Molina

tarafından incelendi ve onaylandı. hemşire Leidy Mora Molina.

Tarafından yazılmıştır Equipo Editorial

Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek ve soğuk aylarda hastalanmaktan kaçınmak için yapabileceğiniz birkaç şey vardır. Bağışıklık sisteminiz, sizi hastalıklardan ve enfeksiyonlardan korur. Bu yüzden o zayıf olduğunda daha kolay hastalanırsınız.

Bugünlerde çoğumuz stresle yakından ilişkili, hızlı tempolu bir yaşam tarzına sahibiz. İç mekanlarda ve başka insanların arasında çalışmak da bizi kirliliğe, virüslere ve zararlı bakterilere maruz bırakıyor. Stresle birleşen bu maruz kalma durumu, bağışıklık sistemimizi zayıflatabilir. Bu da bizi hastalanma riskiyle karşı karşıya bırakır.

Bir enfeksiyonun kurbanı olmaktan kaçınmanıza yardımcı olmak üzere bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için edinebileceğiniz sağlıklı alışkanlıklardan oluşan bir liste hazırladık. Bu alışkanlıkların neler olduğundan bahsetmeden önce doğal savunma sistemimizin nasıl çalıştığını anlamamız gerekiyor.

Bağışıklık sistemi nedir ve nasıl çalışır?

İmmünite, korunmak demektir. Bununla birlikte, vücudun, hastalıkla mücadele etme şekline bağışıklık sistemi denmesi mantıklıdır. Hücre, doku ve organlardan oluşan bir ağ, vücudu korumak için birlikte çalışarak bu sistemi oluşturur.

Beyaz kan hücreleri, sağlıklı bir bağışıklık sisteminin önemli bir parçasıdır. Mikropla savaşan bu güç merkezlerinin iki temel tipi vardır:

  • Fagositler: Bu hücreler zararlı mikroorganizmaları yutar.
  • Lenfositler: Bu hücreler hafıza hücreleridir ve patojen tekrar tespit edildiğinde hızlı bir şekilde yanıt vermek için daha önce tanımladıkları invazif patojenleri “hatırlarlar”. Lenfosit tipleri B ve T olarak ayrılır.

Antijen olarak bilinen yabancı moleküler madde, vücuda girdiğinde, bir yığın farklı hücre onu tanımlamak ve onunla savaşmak için birlikte çalışır. Bu hücreler, lenfosit B hücrelerinde antikor üretimini başlatabilir.

mikroplar bağışıklık
Bağışıklık sistemi, vücudu, zararlı mikroplara karşı korumaktan sorumludur.

Antikorlar ve bağışıklık sistemi

Antikorlar, spesifik antijenlere bağlanan proteinlerdir. Lenfosit B hücreleri bir antijenin yerini saptadıktan sonra onu “hatırlarlar” ve antikorlar oluştururlar. Böylece antijen vücuda bir daha tanıtıldığı zaman, beyaz kan hücreleri onunla kolayca savaşabilirler. Bu nedenle örneğin suçiçeği hastalığına bir kez yakalandığınızda muhtemelen onunla bir daha karşılaşmayacaksınız.

“Katil hücreler” veya “k hücreleri” olarak da bilinen lenfosit T hücrelerine gelince, bu hücreler, antikorlar yardım almadan antijenleri yenemediklerinde, onlarla savaşmak için harekete geçerler.

Bağışıklık sisteminde yer alan başka birçok mekanizma ve hücre vardır. Ancak aşağıdaki alışkanlıkların, sağlığınızı neden gerçekten geliştirebileceğini daha iyi anlamak için bağışıklık sistemleriniz hakkında, temel anlamda fikir sahibi olmanız önemlidir.

Bağışıklık sistemini güçlendirmek için 6 alışkanlık

Bağışıklık sisteminizin işlevini güçlendirme yöntemlerinin yaklaşık %75’i yaşam kalitesi ile ilgilidir. Bununla birlikte, sağlıklı alışkanlıkları benimsemek vücudunuzun doğal savunmasını güçlendirebilir.

1. Çinko alımınızı artırmak

çinko içeren yiyecekler
Çinko, tat duyusunu düzenlemekten kan basıncını sürdürmeye, vücutta farklı şekillerde işlev gösterir.

Çok sayıda savunma fonksiyonunda rol alan bu güçlü oyuncu, bağışıklık sisteminizdeki hücre üretimini düzenlemeye de yardımcı olur. Çinko, DNA üretiminde esastır; hatta beyaz kan hücrelerinin oluşturulmasında önemli bir rol oynar.

2. Yeterli miktarda kalori aldığınızdan emin olmak

Yeterli miktarda kalori tüketmiyorsanız vücudunuz, enerji açığıyla çalışıyor demektir. Bu, vücudunuzun, var olan tüm enerjiyi, bağışıklık sistemini desteklemek yerine, beyin ve kalp gibi hayati organları sürdürmek için kullandığı anlamına gelir.

3. Bağışıklık sistemini güçlendirmek için yeterince dinlenmek

Yaş grubunuz için önerildiği kadar uyumuyorsanız bağışıklık sisteminiz, sonunda tehlikeye girecektir. Bu durumda sizi, soğuk algınlığı, solunum yolu enfeksiyonları ve diğer hastalıklara karşı savunmasız bırakır. Uyku ile ilgili sorunlar, bağışıklık hücrelerinizde önemli miktarda azalma olmasına yol açabilir.

4. Cinsel ilişkiye girmek

Bazıları, sağlıklı bir yaşam tarzını sürdürmenin yanı sıra, düzenli olarak cinsel ilişkiye girmenin vücudun savunmasını artırabileceğini düşünür. 2013’te yapılan bir araştırmaya göre, oral seks, sizi veya eşinizi endometriozis gibi hastalıklardan korumaya yardımcı olabilir.

ayaklar seks bağışıklığı güçlendirmek
İlginç ama cinsel ilişki, bağışıklık sisteminizi uyarmak için faydalıdır.

5. Bağışıklık sistemini güçlendirmek için düzenli olarak egzersiz yapmak

Genel olarak, yüzme veya bisiklete binme gibi vücudunuzun farklı bölgelerini aynı anda hareket ettirmenizi teşvik eden bir tür aerobik egzersizi yapmalısınız. Orta derecede egzersiz yapmak en iyisidir. Kendinizi aşırı yormaktan kaçınmaya çalışmalısınız.

Egzersiz yapmaya alışkın değilseniz yavaş yavaş başlayın. Vücudunuza, yeni rutine alışması için şans verin. Egzersiz yoğunluğunu azar azar artırabilirsiniz.

6. Bağışıklığı destekleyen vitaminler

Bağışıklık sistemini güçlendirmek için en iyi besinlerden bazıları şunlardır:

  • A vitamini: Vücudunuzun doğal savunmasını sürdürmeye yardımcı olur.
  • B grubu vitaminler: Beyin sağlığını artırır.
  • C vitamini: Soğuk algınlığı ve gribin süresini ve şiddetini azaltır.
  • E vitamini: Bağışıklık yanıtını artırır.

Gördüğünüz gibi, birkaç basit alışkanlıkla bağışıklık sisteminizi güçlendirebilir ve sağlıklı olmanın keyfini çıkarabilirsiniz. Bu alışkanlıklar, hastalanmanızı engellemese de, hastalanma riskinizi büyük ölçüde azaltmaya yardımcı olabilir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Vega Robledo, G. B. (2008). La respuesta Inmune. Medigraphic.
  • Martín, D. D., Martín, A. P., Sanz, J. M., Luengo, M. Á. S., & Soto, M. Á. M. (2009). Sistema inmune y cáncer. Medicine. https://doi.org/10.1016/S0304-5412(09)70601-8
  • Monserrat Sanz, J., Gómez Lahoz, A. M., Sosa Reina, M. D., & Prieto Martín, A. (2017). Introducción al sistema inmune. Componentes celulares del sistema inmune innato. Medicine (Spain). https://doi.org/10.1016/j.med.2016.12.006
  • Abascal, R. V. Alimentación y sistema inmune. EPIGENÉTICA Y ENFERMERÍA:“CUIDANDO DESDE UN ENFOQUE INTEGRAL”, 75.
  • Ollila, J., & Vihinen, M. (2005). B cells. The international journal of biochemistry & cell biology, 37(3), 518-523.
  • Yan, M., Song, Y., Wong, C. P., Hardin, K., & Ho, E. (2008). Zinc deficiency alters DNA damage response genes in normal human prostate epithelial cells. The Journal of nutrition, 138(4), 667-673.
  • Sanz, J. M., Lahoz, A. G., Reina, M. S., & Martín, A. P. (2017). Introducción al sistema inmune. Componentes celulares del sistema inmune innato. Medicine-Programa de Formación Médica Continuada Acreditado, 12(24), 1369-1378.
  • Pittrof, R., Sully, E., Bass, D. C., Kelsey, S. F., Ness, R. B., & Haggerty, C. L. (2012). Stimulating an immune response? Oral sex is associated with less endometritis. International journal of STD & AIDS, 23(11), 775-780.
  • Respuesta inmunitaria: MedlinePlus enciclopedia médica. (2019). Retrieved 9 July 2020, from https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/000821.htm
  • Respuesta inmunitaria: MedlinePlus enciclopedia médica. (2020). Retrieved 9 July 2020, from https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/000821.htm

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.