Bağışıklık Sisteminizi Güçlendiren 3 Kahvaltı

Sağlıklı bir kahvaltı, güne yüksek miktarda enerjiyle başlamanıza yardım etmesi için bolca vitamin, mineral ve antioksidan içermelidir.
Bağışıklık Sisteminizi Güçlendiren 3 Kahvaltı

Son Güncelleme: 23 Şubat, 2022

Vücudun doğal savunma sisteminin normal zamanlardan daha zayıf olduğu dönemler vardır. Kış mevsimi, stresli dönemler, hastalıklar ve ameliyat sonrası toparlanma dönemleri gibi çeşitli durumlar bağışıklık sisteminizi daha zayıf ve kırılgan hale getirir. Hal böyleyken, güne neden bağışıklığınızı güçlendiren bu kahvaltılardan biriyle başlamayasınız ki?

Seçenek 1: Bağışıklık sistemi için sağlıklı bir kahvaltı

omlet
  • Bir yemek kaşığı bal ve taze sıkılmış limon suyu
  • Ceviz ve üzüm ile birlikte bir tabak yulaf ezmesi
  • Sarımsaklı omlet

Sağlıklı olmasının sebebi nedir?

Bu kahvaltıya bayılacaksınız ve şüphesiz, vücudunuzun doğal savunması için gerekli her şeyi depolayacaksınız. Ama nasıl? Oldukça basit. Güne taze sıkılmış limon suyu ve balla başlayarak vücudunuza vitamin ve mineral hazinesi vermiş oluyorsunuz. Kimse bunun tersini iddia edemez. Öğün, baştan sona vitamin ve antioksidanlarla dolu olduğu için vücudun arınmasına ve hastalıklara karşı direncinin artmasına yardımcı oluyor.

Bal, bağışıklık sistemini güçlendiren doğal tedavi edici etkiye sahiptir. Sağlığınıza dikkat etmek için tüketebileceğiniz temel besinlerden biridir. Balı mümkün olduğunca doğal ve şeker ilave edilmemiş şekilde bulmaya çalışın.

Peki ya yulaf ezmesi? Yulafın zaten süper bir yiyecek olduğunu biliyorsunuz. Aslında virüslerle ve bakterilerle  savaşıp sizi koruyan şey hücrelerinizdir. Yulaf ise, hücre fonksiyonlarının  gelişiminin anahtarı olan B vitamini yönünden oldukça zengindir. Şunu aklınızdan çıkarmayın: yulaf ezmesi kahvaltı için mükemmel bir seçimdir.

Sarımsakla hazırlanmış omlet, lezzetli ve sağlıklı bir diğer seçenektir. Sadece bir yumurta ve iki diş sarımsak kullanın. Yumurtanın güne güçlü başlamanızı sağlayacak enerjiyi veren bol miktarda ham protein içerdiğini unutmayın. Bunu sarımsakla birleştirdiğinizde savunma sisteminizi desteklemiş oluyorsunuz. Sarımsak; enfeksiyon, bakteri ve virüslerle savaşan doğal bir antibiyotiktir. Bu basit kahvaltıyı deneyin ve lezzetin keyfini çıkartın!

Seçenek 2: Bağışıklık sistemini güçlendirmek için kahvaltı

meyveli yoğurt
  • Okaliptüs çayı ve bal
  • Yulaf, böğürtlen, çilek, fındık, fıstık gibi yiyecekler ve bir kase yoğurt
  • Greyfurt suyu

Sağlıklı olmasının sebebi nedir?

Güne neden okaliptüs çayıyla başlamalısınız? Çünkü, bu ağacın yaprakları grip ya da soğuk algınlığına karşı vücudun doğal direncini güçlendiren birçok madde içerir. Mevsim değişimlerinde veya kendinizi normalden biraz daha güçsüz hissettiğiniz zamanlarda mükemmel bir seçenektir. Balla karıştırdığınızda, sabah erken kalkıp işe gitmek zorunda olduğunuz günler için ideal bir çay elde edersiniz.

Yoğurdun faydalı olduğu diğer konulara daha önceki yazılarımızda değinmiştik. Yoğurt çok düşük laktoz seviyesine sahiptir, ancak bir bardak sütten daha fazla kalsiyum içerir. Mayalı süt ürünleri bağırsaklarınızda gelişen faydalı bakterilerin oluşmasına katkı sağlamalarının yanında ayrıca, bağışıklık sisteminiz için de oldukça faydalıdırlar. Yoğurt, sıradan süt ürünlerinin neden olduğu kabızlığa karşı da korunmanızı sağlar ve sindiriminize katkıda bulunur.

İçine fındık, fıstık, ceviz gibi kabuklu yemişler; böğürtlen ve ahududu gibi meyveler ve yulaf ekleyerek daha fazla vitamin ve antioksidan alabilirsiniz. Ceviz ve badem ise size, bağışıklık sistemi fonksiyonlarınızı geliştirecek olan çinko ve magnezyum verir.

Peki ya greyfurt suyu? Vücudunuzun direncini güçlendiren ve enfeksiyonları önleyen mükemmel bir doğal ilaçtır. Aslında greyfurt suyu çoğu zaman vajinal enfeksiyonları tedavi etmek için ilaç elde etmede kullanılır.

Bu meyve ile ilgili bir sır daha öğrenmek ister misiniz? Greyfurt alırken daha koyu renkli olanları seçtiğinizde aslında kansere karşı savaşta önemli yeri olan ve vücudunuzun doğal savunmasını güçlendiren antioksidanı daha fazla almış oluyorsunuz. Bu nedenle öğünlerinizi eklemek için tereddüt etmeyin.

Seçenek 3: Bağışıklık sistemini desteklemek için güçlü bir kahvaltı

pancar suyu
  • Yeşil elma ve pancar suyu
  • Ispanaklı omlet

Sağlıklı olmasının  sebebi nedir?

Zaten tahmin ettiğiniz gibi bu kahvaltı yüksek miktarda enerji içeriyor. Peki bu yiyeceklerden beklentimiz ne? Demir, B vitamini ve C vitaminini daha fazla alacaksınız. Buna ek olarak da çok sağlıklı ve lezzetli bir kahvaltı yapacaksınız. Bu besleyici karışım direncinizi ciddi şekilde artıracak ve bağışıklık sisteminizi güçlendiren demir ve proteini bolca verecek.

Eğer meyve ve sebze suyu hazırlamak için güzel bir blendırınız ya da meyve sıkacağınız varsa hazırlaması çok kolay ve hızlıdır. Pektin sağlığa yararlı olduğu için elmayı soymanıza gerek yoktur. İçimini kolaylaştırmak için karışımınıza bir bardak su ekleyin. Böylece içeceğiniz hem sağlıklı hem de lezzetli olacaktır.

Güne yumurta ve ıspanakla başladığınızda ne kadar enerjik olduğunuzu fark edeceksiniz. İdeal miktarda demir; kansızlığa, güçsüzlüğe ve sabah uyandığınızda oluşan klasik baş ağrılarına karşı mücadeleye yardım eder. Bu enfes kahvaltıları hazırlamak için biraz erken kalkmaktan korkmayın. Direncinizin arttığını fark edeceksiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Chambial, S., Dwivedi, S., Shukla, K. K., John, P. J., & Sharma, P. (2013). Vitamin C in disease prevention and cure: An overview. In Indian Journal of Clinical Biochemistry. https://doi.org/10.1007/s12291-013-0375-3
  • Cohen, H. A., Rozen, J., Kristal, H., Laks, Y., Berkovitch, M., Uziel, Y., Kozer, E., Pomeranz, A., & Efrat, H. (2012). Effect of honey on nocturnal cough and sleep quality: A double-blind, randomized, placebo-controlled study. Pediatrics. https://doi.org/10.1542/peds.2011-3075
  • Miranda, J. M., Anton, X., Redondo-Valbuena, C., Roca-Saavedra, P., Rodriguez, J. A., Lamas, A., Franco, C. M., & Cepeda, A. (2015). Egg and egg-derived foods: Effects on human health and use as functional foods. In Nutrients. https://doi.org/10.3390/nu7010706
  • Seol, G. H., & Kim, K. Y. (2016). Eucalyptol and its role in chronic diseases. In Advances in Experimental Medicine and Biology. https://doi.org/10.1007/978-3-319-41342-6_18
  • Eales, J., Lenoir-Wijnkoop, I., King, S., Wood, H., Kok, F. J., Shamir, R., Prentice, A., Edwards, M., Glanville, J., & Atkinson, R. L. (2016). Is consuming yoghurt associated with weight management outcomes? Results from a systematic review. In International Journal of Obesity. https://doi.org/10.1038/ijo.2015.202
  • Dow, C. A., Going, S. B., Chow, H. H. S., Patil, B. S., & Thomson, C. A. (2012). The effects of daily consumption of grapefruit on body weight, lipids, and blood pressure in healthy, overweight adults. Metabolism: Clinical and Experimental. https://doi.org/10.1016/j.metabol.2011.12.004
  • Clifford, T., Howatson, G., West, D. J., & Stevenson, E. J. (2015). The potential benefits of red beetroot supplementation in health and disease. In Nutrients. https://doi.org/10.3390/nu7042801
  • Roberts, J. L., & Moreau, R. (2016). Functional properties of spinach (Spinacia oleracea L.) phytochemicals and bioactives. In Food and Function. https://doi.org/10.1039/c6fo00051g

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.