Bahçe İşlerinde Tarçın Kullanımı
Tarçın, Sri Lanka’dan gelen bir baharat çeşididir. Bilim, bu baharatın sağlık ve güzellik için harika özelliklere sahip olduğunu kanıtlamıştır. Bahçe işlerinde tarçın nasıl kullanılır? Okumaya devam edin.
Tarçının tat ve aroması sevildiği için yiyecek ve tatlılarda kullanımı bilinmektedir. Tarçın, kolesterol ve diyabet gibi hastalıklar söz konusu olduğunda da büyük etkiye sahiptir.
Ama bugün, bahçe işlerinde tarçın kullanımına odaklanacağız. Aynı adlı ağacından alınan bu baharatın çok yönlülüğü, bitkileri daha güzel yapmak için mükemmel bir dost olabilir.
Bahçe İşlerinde Tarçın Nasıl Kullanılır?
Toz tarçın, çeşitli bahçe problemlerini ortadan kaldırmak için kullanılabilir. Bitkilerinize tarçın döktüğünüzde şaşırtıcı sonuçlar elde edebilirsiniz.
Tarçın doğal bir mantar ilacı olduğu için, bitkilerinizde kullanırsanız, mantarları ve böcekleri ortadan kaldırabilir, fidanları koruyabilir ve bitkilerinizdeki küçük yaraları iyileştirmeye yardımcı olabilirsiniz.
Buna ek olarak, bahçe işlerinde tarçın kullanmak doğal, sağlıklı ve ekonomik bir seçenektir. Bu da tarçını bahçelerinizde kullanmak için mükemmel bir ürün yapar.
Ayrıca okuyunuz: Tarçın ve Gizli Faydaları
1. Tarçın bitkileri böceklerden korur
Tarçın, insanlar için mükemmel olmasına rağmen böcekler için değildir. Ektiğiniz fideyi rahatsız eden karıncalar ya da sivrisinekler varsa, umutsuzluğa kapılmayın. Bu baharatın birazını kullanarak onlardan kurtulabilirsiniz.
Bu hayvanları kontrol altında tutmak için tarçının bir kısmını bitki çevresine ya da bu istenmeyen böcekleri ortadan kaldırmak istediğiniz yere yaymanız yeterlidir.
2. Bahçe işlerinde tarçın kullanımı mantarı ortadan kaldırır
Mantarlar sağlıklı bitkilerin diğer düşmanlarıdır. Bitkilerinizde küf ve mantar izleri gördüğünüzde, mantarın veya küfün büyümesini ve çoğalmasını önlemek için birazcık toz tarçın ekleyin.
Problem çok yayılmış ise mantarları bitkiden çıkarmanız gerekir. Mantarlar topraktaysa, toprağı ve bitkinin bulunduğu saksıyı değiştirebilirsiniz. Bununla birlikte, mantarlar bitkide bulunuyorsa, bu sorunun ortaya çıkmasını önlemek için biraz toz tarçın koyun.
Benzer şekilde, mantar toprakta görülürse, üzerine biraz tarçın ekleyin. Bunun bitkilerinizin sağlığını iyileştirmek için yeterli olduğunu göreceksiniz.
3. Hastalıkları ortadan kaldırır
Meyve veya sebze yetiştirdiğimizde görmek istediğimiz son şey; fidelerde sağlıklı ve güzel sebze ve meyvelerin filizlenmesini engelleyen hastalıklardır.
Tohum veya fide, farklı mantar türlerinden ya da zayıf toprak koşullarından kaynaklanabilen mantarsı solgunluk hastalığından etkilenebilir. Bu hastalığın korkunç sonuçlarını önlemek için, bitkilerin bulunduğu gübreye ya da toprağa toz tarçın katmanız yeterlidir.
4. Fideler için tarçın
Fide ekerken kök hormonlarını uyarmak için kimyasallar kullanmayın. Fide ektiğinizde köklenmesini istiyorsanız fidenin dallarına toz tarçın koyun. Böylece tasarruf da etmiş olursunuz.
Bitkilerinizi tohumları için üretiyorsanız ve iyi sonuç almanızı engelleyen bahçe problemleri varsa, bunu durdurmanın bir yolu vardır. Aşağıda ana bileşen olarak tarçın içeren güçlü bir mantar ilacı tarifi veriyoruz.
İçindekiler
- ½ litre su
- 2 aspirin (toz haline getirilmiş)
- 1 çorba kaşığı tarçın tozu (10 g)
Hazırlanışı
- Tüm malzemeleri bir kaseye koyun.
- 12 saat bekletin.
- 12 saat geçtikten sonra karışımı süzün ve suyu başka bir kaba koyun.
- Elde edilen sıvıyı bitkilerinizde 2 saat bekletin.
- Ekimlerinizi her zamanki gibi yapın.
Aspirin, köklendirme hızlandırıcısı ve tarçın ise mantar ilacı gibi davranır. Bu sıvıdan artakalanı atın; çünkü kullandıktan sonra muhafaza edilemez.
Ayrıca okuyunuz: Evde Biberiye, Maydanoz ve Nane Yetiştirmek
5. Bitkileri iyileştirir
Eğer aşırı budama yaptıysanız ya da yabancı otları çıkarırken bitkinize zarar verdiyseniz, bu kısımlara toz tarçın koyarak iyileşmesine yardımcı olabilirsiniz.
Bu yöntem hastalığı ya da bitkinin daha fazla zarar görmesini önleyecek ve bitkinin iyileşme sürecini hızlandıracaktır. Bütün bu ipuçları bahçenizde uygulamanız için harikadır. Ayrıca, tarçın harika kokan doğal bir seçenektir.
Tarçını bitkileriniz üzerinde kullanmakta tereddüt etmeyin; çünkü çok daha sağlıklı ve güçlü büyüdüklerini fark edeceksiniz. Bahçe sorunlarınızın çoğunu çözecek olan toz tarçını evinizde bulundurduğunuzdan emin olun.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Kowalska J, Tyburski J, Matysiak K, Jakubowska M, Łukaszyk J, Krzymińska J. Cinnamon as a Useful Preventive Substance for the Care of Human and Plant Health. Molecules. 2021 Aug 31;26(17):5299.
- Park IK, Lee HS, Lee SG, Park JD, Ahn YJ. Insecticidal and fumigant activities of Cinnamomum cassia bark-derived materials against Mechoris ursulus (Coleoptera: attelabidae). J Agric Food Chem. 2000 Jun;48(6):2528-31.
- Park, B., Lee, M. J., Lee, S. K., Lee, S. B., Jeong, I. H., Park, S. K., … & Lee, H. S. (2017). Insecticidal activity of coriander and cinnamon oils prepared by various methods against three species of agricultural pests (Myzus persicae, Teyranychus urticae and Plutella xylostella). Journal of Applied Biological Chemistry. 2017; 60(2), 137-140.
- Vasconcelos NG, Croda J, Simionatto S. Antibacterial mechanisms of cinnamon and its constituents: A review. Microb Pathog. 2018 Jul;120:198-203.