Bakteriyel Vajinoz: Önlemenin 5 Yolu
Bakteriyel vajinoz tedavisi için doktorunuz size hap ya da krem formunda antibiyotik reçete edebilir. Ancak, bakteriyel vajinozu tedavi etmek ve engellemek için diğer yollar da vardır. Bu durum ile nasıl başa çıkacağınızı öğrenmek için okumaya devam edin.
Bakteriyel vajinoz özel bölgenizde aşırı bakteri büyümesi dolayısıyla ortaya çıkan bir vajinal enfeksiyon türüdür. Doğal durumunda vajina kendisini zararlı mikroorganizmalara karşı koruyan bir bakteriyel floraya sahiptir. Ancak, pH’si değiştiğinde bakteriler büyür ve enfeksiyonlar ortaya çıkar.
Bunun bir sonucu olarak ağır ve yoğun akıntı, kötü koku ve özel bölgede kaşıntı gibi rahatsız edici semptomlar tetiklenir. Çoğu çalışma ilaçlı suların kullanımını, kokulu ürünlerin kullanımını, korunmasız cinsel ilişkiye girilmesini ve belirli ilaçların kullanımını suçlar. Peki, bakteriyel vajinoz ile başa çıkmak ya da bu durumu engellemek için ne yapabilirsiniz?
Bakteriyel Vajinoz: Bakım ve Önleme Yolları
Hafif bakteriyel vajinoz vakaları asemptomatik bir şekilde geçer ve tedaviye gerek kalmadan kaybolur. Ancak bu durum rahatsızlık ve semptomlara neden olduğunda doktorunuz topikal kullanım için metronidazol, tinidazol ya da klindamisin gibi antibiyotik ilaçlar önerebilir.
İlaçlara ek olarak, bakteriyel vajinoz tedavisi için evde uygulayabileceğiniz bazı roller de vardır. Bunlar zararlı bakteri gelişimini bloklamanıza yardımcı olan, vajinal pH’yi koruyan basit stratejilerdir.
Bu yazımızı da beğenebilirsiniz: Neden Vajinal Ağrı Hissediyorsunuz?
1. Bakteriyel Vajinozu Engellemek İçin Sade Yoğurt Tüketin
Probiyotik içeren sade yoğurt bakteriyel vajinoz tedavisi için çok yararlıdır. Yoğurttaki canlı kültürler normal vajinal floranın geri kazanılmasına yardımcı olur. Bu bağışıklık sisteminin fonksiyonlarını güçlendirir ve patojenlere karşı verilen yanıtları geliştirir.
Bu avantajlardan yararlanmak için günde en az bir porsiyon yoğurt yemelisiniz. Ayrıca, isterseniz vajinanın dışına az miktarda yoğurt da uygulayabilirsiniz.
2. Probiyotik Alın
Sade yoğurt önemli bir probiyotik kaynağıdır. Ancak, bakteriyel vajinoz tedavisinde kullanılabilecek diğer pek çok uygun seçenek de vardır. 2014’te yapılan çalışmalara göre günlük bir şekilde probiyotik takviyeler almak vajinal enfeksiyonlarla başa çıkabilir.
Probiyotikler çok çeşitli ürünler ile satın alınabilir. Alman usulü lahana turşusu, kefir ya da kombucha gibi fermente ürünlerden gelen doğal olarak üretilmiş probiyotikler içeren doğal ürünler dahi vardır.
Bu yazımızı da beğenebilirsiniz: Kahverengi Vajinal Akıntı: Ne Anlama Geliyor?
3. Nefes Alabilen Pamuklu Kıyafetler Kullanın
Pamuk kadar nefes alabilir olmayan materyallerden yapılan bazı iç çamaşırları da vardır. Spandex iç çamaşırları ve diğer sentetik kumaşlar nemi hapsedebilir ve bakterilerin büyümesi için ideal bir ortam yaratabilir.
Bundan dolayı, bakteriyel vajinozun iyileşmesini hızlandırmak ve gelecekteki olası enfeksiyonları engellemek için en iyisi nefes alabilen pamuklu iç çamaşırları giydiğinizden emin olmaktır. Ayrıca, çok dar olan pantolonlar giymekten kaçınmak da önemlidir.
4. Hijyeninize Dikkat Edin
Bakteriyel vajinozu engellemek ve tedavi etmek söz konusu olduğunda özel bölgeniz ile ilgili hijyen alışkanlıklarınıza dikkat etmek önemlidir.
Pek çok insan bunu görmezden gelse de, anal ve vajinal bölgeler birbirlerine çok yakındır. Bundan dolayı, rektumdan gelen bakteriler sıklıkla vajinaya geçer. Bundan dolayı bakteriyel vajinozu tedavi etmek ya da önlemek için aşağıdaki ipuçlarına uymak önemlidir:
- Tuvaleti kullandıktan sonra temizliğinizi daima önden arkaya yapmalısınız.
- Ayrıca menstrüel periyot sırasında tamponlarınızı ve pedlerinizi günde birkaç kere değiştirmeye dikkat etmelisiniz.
- Eğer cinsel oyuncaklar kullanıyorsanız, bunları kullanmadan önce ve sonra sıcak su ve sabunla iyice temizlemelisiniz.
- Cinsel ilişki sırasında prezervatif kullanmak da en iyisidir.
5. Özel Bölgenize Dokunmadan Önce Ellerinizi Yıkayın
Sürekli el yıkamak iyi hijyen alışkanlıklarının bir parçası olsa da, bunu özellikle belirtmek önemlidir. Neden? Çoğu kadın özel bölgelerine temas etmeden önce ellerini yıkamazlar. Ancak, temas sonrasında neredeyse her seferinde yıkarlar.
Durum ne olursa olsun, vajinanızla herhangi bir şekilde temas etmeden önce ve temastan sonra ellerinizi iyice yıkamak önemlidir. Eller pek çok yüzey ve bakteri ile temas eder. Bundan dolayı özel bölgelerinize ellerinizi yıkamadan dokunmak bakteriyel vajinozun oluşmasına ya da kötüleşmesine neden olabilir.
- Tuvalete gitmeden ya da özel bölgenize herhangi bir şekilde temas etmeden önce ellerinizi iyice yıkadığınızdan emin olun. Daha da güvenli olmak için ellerinizi antibakteriyel sabun ile yıkamaya çalışın.
Vajinal akıntınızda anormallikler mi fark ediyorsunuz? Özel bölgenizde nahoş bir koku mu fark ettiniz? Bakteriyel vajinoz yaşıyor olabilirsiniz. Tedavinizin etkinliğini arttırmak için yukarıdaki ipuçlarını uygulayın.
Eğer kısa bir süre sonra bir iyileşme görmezseniz doktorunuza ya da jinekoloğunuza görünün.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Rosca, A., & Cerca, N. (2018). Bacterial vaginosis. In Diagnostics to Pathogenomics of Sexually Transmitted Infections. https://doi.org/10.1002/9781119380924
- Senok, A. C., Verstraelen, H., Temmerman, M., & Botta, G. A. (2009). Probiotics for the treatment of bacterial vaginosis. Cochrane Database of Systematic Reviews. https://doi.org/10.1002/14651858.CD006289.pub2
- Neri, A., Sabah, G., & Samra, Z. (1993). Bacterial vaginosis in pregnancy treated with yoghurt. Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica. https://doi.org/10.3109/00016349309013342
- Homayouni, A., Bastani, P., Ziyadi, S., Mohammad-Alizadeh-Charandabi, S., Ghalibaf, M., Mortazavian, A. M., & Mehrabany, E. V. (2014). Effects of probiotics on the recurrence of bacterial vaginosis: A review. Journal of Lower Genital Tract Disease. https://doi.org/10.1097/LGT.0b013e31829156ec
- Wilson, J. (2004). Managing recurrent bacterial vaginosis. Sexually Transmitted Infections. https://doi.org/10.1136/sti.2002.002733