Fermente Gıdalar Yemenin Faydaları Nelerdir?

Güncel bir araştırma alanı fermente gıdaların faydalarını anlamaya odaklanmıştır. Bu probiyotikler size besin değeri yüksek maddeler sağlar ve bağışıklık sisteminizi koruyabilir.
Fermente Gıdalar Yemenin Faydaları Nelerdir?
Eliana Delgado Villanueva

Yazan ve doğrulayan beslenme uzmanı Eliana Delgado Villanueva.

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

An itibariyle, fermente gıdalar dünyanın her yanındaki beslenme düzenlerinde giderek daha yaygın hale geliyorlar, ve insanların beslenme düzeninin %5 ila %40 arasındaki bir kısmını oluşturuyorlar.

Birçok bölge yoğurt, peynirler, crème fraîche ya da soya sosu gibi kendi geleneksel fermente gıdalarına sahip. Ayrıca; kefir (fermente süt), kombucha (fermente çay), bira ve şarap gibi pek çok içecek de var. Diğer örnekler Japonya’dan miso (fermente soya fasulyesi) Güney Kore’den kimchi (fermente acılı lahana) ve Almanya’dan sauerkraut (fermente lahana). Ve bunlar birçok örnekten sadece birkaç tanesi!

Dünya genelinde insanlar yüzyıllardır fermente gıdalar tüketiyorlar. Ancak, son zamanlarda bu çok daha popüler hale gelmiş durumda, belki de bilinen sindirimsel faydaları dolayısıyla. Peki, fermente gıdalar yemenin faydaları nelerdir?

Bu yazımızda size bunu anlatacağız.

Fermente Gıdalar Yemenin Faydaları

Sindirim sisteminin bir illüstrasyonu.
Fermente gıdalar bazen yiyeceklerden alınması zor olabilen vitamin ve mineralleri sağlamaya yardımcı olurlar.

Genel olarak, beslenmenize farklı türlerde fermente gıdalar eklemenin bunlar da içerisinde olmak üzere birçok olası faydası vardır:

  • Daha besleyici ve sindirimi kolay gıdalar. Bakteriler yediğimiz yiyeceklerin sindiriminin bir kısmını halihazırda yapmış olduklarından, bu tip gıdaları sindirmek daha kolay hale gelir.
  • Fermentasyon K vitamini gibi önemli vitaminlerin sayısını arttırır, ki bu vitamin fermente olmayan gıdalarda bulunması zor bir vitamindir.K vitamini koroner sağlık ve kemik sağlığı için anahtar bir vitamin olmasının yanında belirli kanser türlerinin engellenmesi için de önemlidir.
  • Bağışıklık sisteminizi desteklemeye yardım ederler. Savunma mekanizmalarınızın %70’inin bağırsaklarınızda olduğunu hatırlayın. Buradaki mikrobiyomunuzun zayıf olması birçok hastalığın riskini arttırabilir.
  • Farklı fermente gıdalar farklı bakteriler sağlar, bu da bağırsaklarınızdaki biyolojik çeşitliliği arttırır. Mikrobiyomunuzda daha fazla çeşitlilik olması daha az sağlık riski yaşamanız ile ilişkilendirilir.

Fermente Gıdalar Yemenin Ek Faydaları

Bir kase yoğurt.
Fermente gıdalar bazı bağırsak hastalıkları sırasında sindirime yardımcı olur.

Fermente gıdaların sadece temel besin değeri var olmakla kalmaz, diğer birçok sağlık yararına da sahiptirler. Bilim insanları bu gıdaların vücudumuzu ve sağlığımızı tam olarak nasıl etkilediğini araştırmaya devam etmektedir. Ancak, şu ana kadar keşfetmiş oldukları faydalardan bazıları şunlardır:

  • Fermente süt ürünleri kardiyovasküler hastalık riskinin azalmasına yardımcı olabilir.
  • Yoğurt yemek sağlıklı bir vücut ağırlığı ve tip 2 diyabetten korunmak ile ilişkilendirilir.
  • Fermentasyon proteinlerin kalitesini ve sindirimini iyileştirebilir, ve gıdalardaki B ve C vitamini içeriğini arttırabilir. Ayrıca, demir ve çinko gibi farklı minerallerin emilimine de yardımcı olabilir.
  • Bunlara ek olarak, bazı insanlar için fermente gıdaları sindirmek daha kolaydır. Örneğin, bunun içerisinde irritabl bağırsak sendromu (IBS) ve laktoz intoleransı olan insanlar vardır. Yoğurt yapımı için kullanılan bakteri laktozun sindirimini kolaylaştırır.
  • Bazı fermente gıdalarda canlı mikroorganizmalar bulunur, bunlardan bazıları probiyotiktir ve bağırsak sağlığınızı destekleyebilir. Bağırsaklardaki mikroorganizmaların sayısı fermente gıdalar yediğinizde artar. Bundan dolayı, bunu yapmak bağırsak sağlığınıza faydalı olabilir.

Sağlığım İçin Fermente Gıdalar Yemeli Miyim?

kaselerde çeşitli fermente gıdalar
Zengin bir beslenme düzenine fermente gıdaları da eklemek birçok sağlık faydası sağlayabilir.

Genel olarak, fermente gıdalar yüzyıllardır insanların beslenme düzeninin bir parçası olmuştur. Birçok sağlık uzmanı bu gıdaların sağlığınızı birçok pozitif şekilde etkilediğini söylemektedir. Dahası, giderek daha da fazla gıda rehberi bu gıdaları düzenli olarak yemenizi önerir.

Eğer hiç fermente gıda denemediyseniz; smoothie’lere yoğurt koyarak, öğle yemeğinde bir kase miso çorbası yiyerek, akşam yemeğinizin yanında lahana turşusu tüketerek, peynir ile birlikte biraz ekşi mayalı ekmek yiyerek ya da biraz ferahlatıcı kefir içerek bunu yapmaya başlayabilirsiniz. Fermente gıdaların beslenme düzeninize farklı ve ilginç tatlar ve dokular katabileceğini unutmayın.

Sonuç olarak, fermente gıdalar yemek sağlığınıza yararlı olabilir, ancak bu konuda hala daha fazla araştırma yapılması gerekmektedir. Ne olursa olsun, uygun bir dengeyi koruyabilmek için her zaman sağlıklı ve iyi dengelenmiş bir şekilde beslenmeye çalışmalısınız.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Parra Huertas Ricardo Adolfo. Yogur en la salud humana. Rev. Lasallista Investig.  [Internet]. 2012  Dec [cited  2019  Feb  03] ;  9( 2 ): 162-177. Available from: http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1794-44492012000200017&lng=en.
  • CALDERÓN, O.; et al. Evaluación del efecto del cultivo probiótico Lactobacillus rhamnosus adicionado a yogur natural y con probióticos comerciales sobre poblaciones de Staphylo-coccus aureusEscherichia coli O157:H7, Listeria monocytogenes Salmonella enteritidis. EnArchivos Latinoamericanos de Nutrición. 2007.Vol. 57, p. 51-55.
  • UYENO, Y.; SEKIGUCHI, Y. & KAMAGATA, Y. Impact of consumption of probiotic lactobacilli-containing yogur on microbial composition in human feces. En: International. Journal of Food Microbiology. 2008. Vol. 122, p.16-22.
  • Hutkins RW (2008). Microbiology and technology of fermented foods. Wiley-Blackwell.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.