Bir Bebeğe Yedirmemeniz Gereken 8 Zararlı Yiyecek

Bir ebeveynin en büyük endişelerinden biri çocuğunu nasıl doğru bir şekilde besleyebileceğidir. Bazı besinlerin bir bebek için çok zararlı olabileceğini unutmayın. Bu yazıda o yiyeceklerin neler olduğunu öğrenebilirsiniz.
Bir Bebeğe Yedirmemeniz Gereken 8 Zararlı Yiyecek

Son Güncelleme: 24 Şubat, 2022

Yeni ebeveyn olmuş insanlar için bir bebeğe yedirmemeniz gereken 8 zararlı yiyecek listesini okumak anlamsız olabilir.

Çocuğunuz büyürken doğal olarak ona bakar ve onu korursunuz. Çocuğunuza verebileceğiniz en eksiksiz ve besleyici yiyecek anne sütüdür.

Ancak beslenme programlarına belli bazı yiyecekleri dahil etmeniz de gerekir. Bu yiyeceklerin neler olduğuna çocuğun gelişim durumuna göre karar verilir.

Tamamlayıcı beslenmeye başlamak için ideal dönem bebek 6 aylıkken başlar. Bebeğiniz artık oturabilmeye başlar ve diğer yiyecekleri de düzgün bir şekilde sindirebilir.

Genel olarak bir bebeğin beslenme programında meyve ve sebze püresi gibi basit ve hafif yiyecekler bulunur. Ayrıca biricik bebeğinize vermemeniz gereken yiyecekleri de unutmamalısınız. Çünkü bu tür yiyecekler onun sağlığı açısından zararlı olabilirler.

1 yaşın altındaki bir bebeğe vermemeniz gereken 8 zararlı yiyecek

İçinde bir bebeğe vermemeniz gereken 8 zararlı yiyecek bulunan listemizi sizinle paylaşacağız. Bebeğinizin ne yiyeceğini planlarken bu listeden faydalanabilirsiniz.

1. Şeker

dondurma yiyen çocuk zararlı yiyecek

Çok fazla şeker tüketmenin zararlı etkileri çok iyi biliniyor. Biberonuna veya içtiği içeceklere şeker eklemekten kaçının. Şeker tüketmesine izin verirseniz onu sadece tatlı şeyler yemeye alıştırmış olursunuz.

Bir bebeğin damak tadı henüz tam anlamıyla gelişmemiştir. Bu yüzden şekerli ve şekersiz yiyecekler arasında ayrım yapamazlar.

  • Yine de bebeklerinizin öğünlerine tat katmak istiyorsanız erkenden şeker bağımlısı olmamaları için ezilmiş muz veya biraz anne sütünden faydalanabilirsiniz.

2. Bal

bir kase bal

Bebeğinizin yiyeceklerine tat katabilecek doğal bir seçenek gibi görünse de şekerin yerine bal kullanmak iyi bir fikir değildir.

Bir yaşından küçük bebeklerin bal tüketmeleri Botulizm (kabızlığa neden olan ve emzirmeyi zorlaştırma ihtimali olan bir bağırsak hastalığı) ile ilişkilendirilir.

3. Tuz

doğal tuz

Bahsettiğimiz diğer iki zararlı yiyecek gibi tuz da gıdaların tadını artırmak için kullanılır ve en az 1 yaşını doldurana kadar çocuklarınıza tuz yedirmek kötü bir fikirdir. Çünkü tuz, böbreklerinin sağlığını ciddi anlamda tehdit edebilir.

Bir bebeğin böbrekleri yüksek miktarda sodyumla başa çıkabilecek derecede büyük değildir. Bebeğiniz bir yaşına girdikten sonra ölçülü bir şekilde yiyeceklerine tuz ekleyebilirsiniz.

4. Balık ve Deniz Ürünleri

buzda çeşitli balıklar

Balık çok sağlıklı bir protein kaynağı olarak görülse de, bebekler için tavsiye edilmez. Bazı balık türlerinde civa oranı yüksektir. Bu da çocuğun sinir sistemini şiddetli bir şekilde etkileyebilir.

Ayrıca çocukları büyük karides, küçük karides ve diğer kabuklu hayvanlarla tanıştırmak da iyi bir fikir değildir. İçerdikleri kadmiyum isimli madde çocukların böbrek gelişimini ve fonksiyonunu olumsuz biçimde etkileyebilir.

5. Az Yağlı Süt Ürünleri

süt ürünleri

Sıradan sütler hiçbir zaman anne sütünün yerine geçemeyecek olsa da çocuğunuza içinde bir miktar hayvansal yağ bulunan sağlıklı kaynaklar sağlamanız iyi bir fikirdir. Bu kaynaklardan bazıları ölçülü bir şekilde verilen yoğurt ve peynir olabilir.

Bebeğinize yağsız süt ürünleri vermekten kaçınmalısınız. Bu ürünler, yağlarının yok edilebilmesi için çeşitli işlemlerden geçirilirler. Bu yağ vitamin ve kalorileri barındıran temel kaynaktır.

6. Bazı Sebze Çeşitleri

bir kase çiğ ıspanak

Çocuğunuzun ihtiyaç duyduğu sebzeleri ve vitaminleri alabilmesi için sebze yemesi gerektiği doğrudur. Ancak bebeğinize yedirmemeniz gereken bazı sebze çeşitleri vardır:

Bu sebzelerde yüksek yoğunlukta nitrat bulunur. Bu madde, methemoglobinemi denen, ciltte mavimsi renk bozulmalarına yol açan bir duruma sebep olabilir. Mukoza zarlarını etkiler ve kan akışındaki oksijen miktarını azaltır.

7. Kafeinli İçecekler

kafeinli içecek kahve buz

Bazı ebeveynler bir bebeğe kafeinli içecekler vermenin ne kadar zararlı olabileceğinin farkında değillerdir. Bu yüzden bir bebeğe vermemeniz gereken 8 zararlı yiyecek arasında onlardan da bahsetmeye karar verdik.

Kahve, soda ve çayda büyük miktarda kafein ve diğer katkı maddeleri bulunur. Bu bileşenler demir ve kalsiyumun emilimini baskı altına alır. Ayrıca bebeğin sinir sisteminin aşırı derecede uyarılmasından da doğrudan sorumludurlar.

8. Kuru Yemiş Ve Paketlenmiş Atıştırmalıklar

bademler

Bir yaşın altındaki bir bebeğe hiçbir zaman kuru yemiş vermemelisiniz çünkü kuru yemişler onlar için boğulma tehlikesi yaratabilirler. Bu ürünler 5 yaşını geçtikten sonra çocuğunuzun beslenme programına eklenebilir ve gözlem altındayken yedirilebilirler.

Ayrıca patates cipsi, fırınlanmış gıdalar ve diğer ticari ürünleri yemelerine izin vermek de iyi bir fikir değildir. Bu ürünlerde genelde yüksek miktarda şeker, tuz ve diğer katkı maddeleri bulunur. Bu maddeler bebeğinizin sağlığına zarar verebilirler.

Çok küçük yaştan itibaren çocuklarınıza verdiğiniz yiyeceklere dikkat etmeniz önemlidir. Beslenme programlarına katı yiyecekleri eklemeye başladığınızda, bu yiyeceklerin onların sağlığı üzerinde yaratabilecekleri etkilerin farkında olmalısınız.

Bir şüpheniz, endişeniz varsa önce bir uzmanla konuşun. Bu yazıda bahsettiğimiz tavsiyeleri de unutmayın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Mis NF., Braegger C., Bronsky J., Campoy C., et al., Sugar in infants, children and adolescents: a position paper of the european society for paediatric gastroenterology, hepatology and nutrition committee on nutrition. J Pediatr Gastroenterol Nutr, 2017. 65 (6): 681-696.
  • Wikstrom S., Holst E., Infant botulism- why honey should be avoided for children up to one year. Lakartidningen, 2017.
  • Johnson RJ., Sánchez Lozada LG., Andrews P., Lanaspa MA., Perspective: a historical and scientific perspective of sugar and its relation with obesity and diabetes. Adv Nutr, 2017. 8 (3): 412-422.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.