Bebek Bezi İsiliği Türleri: Semptomları ve Tedavisi
Bebek bezi isiliği, küçük bebeklerde en sık görülen deri hastalığıdır. Bebek bezi isiliğinin farklı türleri vardır. Genellikle minimal düzeyde müdahale gerektiren hafif, kendi kendini sınırlayan bir durumdur.
Çoğu durumda, popoda ve genital bölgede oluşur. Ancak tahriş edicilerle temas nedeniyle aynı zamanda karnın alt kısmında ve uyluğun üst kısmında görünebilir.
Pediatrik Dermatoloji alanındaki bilgilere göre bu durum, sürtünme, cildin aşırı hidrasyonu ve ciltteki pH değişiklikleri gibi sebepler nedeniyle oluşur. Bunun yanında bebeğin yaşamının ilk yılında daha yaygın olarak görülür.
Peki, bebek bezi isiliği türleri nelerdir? Belirtileri nelerdir? Nasıl tedavi edebilirsiniz?
Bebek bezi isiliği semptomları
Bebek bezi isiliği, bezin olduğu alanın etrafında cildin enflamatuvar reaksiyon vermesidir. Bebeklerin daha ince bir cilde sahip olduğunu unutmayın. Bu nedenle daha az salgı üretir ve onları enfeksiyona veya tahrişe karşı daha hassas hale getirir. Yine de bu durumdaki en önemli faktör, cildin, bez tarafından kapatılmasıdır.
Semptomatoloji dermatitin ciddiyetine ve gelişme süresine bağlıdır. ‘Spanish Society of Outpatient Pediatrics and Primary Care’ tarafından derlenen bilgilere göre klinik belirtilerden bazıları şunlardır:
- Değişken yoğunlukta kaşıntı
- Hafif vakalarda hemen göze çarpmayan kızarıklık
- Yoğun enflamasyon (ciddi vakalarda kanama bile olabilir)
- Bebek bezinin etrafındaki bölgenin önemli ölçüde tahriş olması nedeniyle bebekte ruh hali değişiklikleri
Nedenleri nelerdir?
Bebek bezi isiliği, birden fazla faktörün bir araya gelmesi sonucu oluşur. Nem artışı, idrarla veya dışkıyla uzun süreli temas ve deterjanlar gibi diğer tahriş edici ajanlar bu faktörlerden bazılarıdır.
Bebek bezi dermatitinde en sık rastlanan ikinci neden enfeksiyondur. Spesifik olmak gerekirse, mantar enfeksiyonu, özellikle de Candida albicans, en yaygın enfeksiyöz nedendir. Benzer şekilde, diğer mantarlar bebek bezi dermatiti ile ilişkili olabilir. Bunlardan bazıları şöyledir:
- Dermatofitoz enfeksiyonu
- Malassezia seboreik dermatitinin şiddetlenmesi
- Eritrazma gibi psödomikoz koşullar
Bebek bezi isiliği türleri
Bebek bezi isiliği, bebek bezi ile temas eden bölgede meydana gelen bir cilt durumudur. Buna karşılık, bu iltihap çeşitli faktörlerin sonucu ortaya çıkabilir. Bu bağlamda, bu faktörleri aşağıdaki gibi kategorize edebiliriz:
İrritatif kontakt dermatit
Tahriş edici kontakt dermatit, bebek bezi dermatitinin en sık görülen türüdür. Ortaya çıkışı, bebek bezinde biriken dışkının ve idrarın ciltle teması ile ilişkilidir. Ancak kasık bölgesindeki kıvrımlar genellikle sağlıklıdır. Tahriş edici ajanlar ile daha az temas halinde olduğu için o kısımlar değişmeden kalır.
AEPED tarafından yapılan çalışmalarda, bu durumun ortaya çıkmasını önlemek için bölgenin her zaman temiz ve kuru tutulması önerilmiştir. Ayrıca gün boyunca çocuğunuzun bezini sık sık değiştirmelisiniz.
Bebek bezi kandidiyazisi
Bebek bezi isiliği, normalde sindirim mikrobiyotasında yaşayan bir mantar türünün aşırı gelişmesi nedeniyle meydana gelen bir mantar enfeksiyonudur. Onu karakterize eden işaretler şunlardır:
- Yoğun kırmızı renkli lekeler
- Parlak yaralı cilt
- Belirgin lezyonlar
- Yaralar
- Risk altındaki kasık kıvrımları
Bakterilerden kaynaklanan dermatit
Az sayıda vakada, ‘impetigo’ olarak da bilinen bakteriyel dermatit gözlenir. Ancak stafilokok ve streptokok genellikle bebek bezi isiliğine veya halihazırda var olan bebek bezi isiliğinin kötüleşmesine neden olur.
Streptokok enfeksiyonunun karakteristik bir belirtisi anüs çevresindeki derinin parlak kırmızı renkte olmasıdır.
Alerjik dermatit
Hassas bir cilde sahip olan bebekler, bebek bezlerindeki veya kremlerdeki belli bir bileşene karşı bir tür alerjik reaksiyon geliştirebilirler. En yaygın alerjenlerden bazıları şunlardır:
- Bebek bezindeki lastikler veya boyalar
- Parfümler
- Hijyen ürünlerindeki koruyucular
Bunu da okuyun: İlk Yıldan Sonra Bebekler İçin En Doğru Süt
Bebek bezi isiliğini önlemek mümkün mü?
Bebek bezi isiliği tedavisinde iki ana amaç vardır. Birincisi, hasarlı cildi iyileştirmek, ikincisi ise isiliğin nüksetmesini önlemek. Bunu göz önünde bulundurarak, aşağıda bu hedeflere ulaşmak için faydalı olabilecek bazı stratejilerden bahsettik:
- İyi hijyen, cildin bütünlüğünü korumak ve daha da kötüye gitmesini önlemek için esastır. Bezi sık sık değiştirerek ve cildin aşırı hidrasyonunu azaltmaya yardımcı olan süper emici bezler kullanarak, bebeğin idrar ve dışkı gibi tahriş edici maddelere maruz kalma süresini azaltabilirsiniz.
- Ayrıca bebek bezinin bulunduğu bölgeyi, her zaman sabun içermeyen temizleyici ve su ile yıkayıp temizlediğinizden emin olun.
- Son olarak pek çok insanın düşündüğünün aksine, Pediatrik Dermatoloji çalışmaları bebek mendillerinin cilde herhangi bir zararı olmadığını göstermektedir. Bunun yanı sıra, bu ürünün pH tamponları içeren yeni formülasyonları, idrarın alkalin pH’ını dengelemeye ve cilt hasarını önlemeye yardımcı olur.
Bebek bezi isiliğinin tedavisi
Unutmayın, bebek bezinin bulunduğu bölgedeki enfeksiyon türü ne olursa olsun, bir çocuk doktoru veya dermatolog tarafından tanı konması ve tedavi edilmesi gerekir. Bir doktor çocuğunuzu etkileyen bebek bezi isiliği türünü ve onun dağılımını belirledikten sonra durumun nedeninin ne olduğuna karar verecek ve tedavi seçeneklerini sunacaktır.
Tahriş edici kontakt dermatit durumunda, düzgün bir şekilde hijyen kurallarını uygulamalı ve aynı zamanda sonraki birkaç dakika için çocuğunuzun bezsiz kalmasına izin vermelisiniz. Son olarak, bebek bezi değişimini tamamlamadan önce bölgeye ‘lasser paste’ bazlı formülü uygulayın.
Bir mantar enfeksiyonu ile uğraşıyorsanız, o zaman ‘imidazolics’ içeren bir topikal (yüzeysel) merhem uygulamanız gerekecek.
Not: Bebek bezinin bulunduğu bölgede kortikoid kremlerin kullanılması tamamen kontrendikedir.
Ne zaman bir doktora danışılmalı?
Bebekteki bebek bezi isiliği, yukarıda bahsettiğimiz önlemlerle yok olmazsa bir doktora danışmalısınız ki o sizin için doğru ilacı reçete edebilsin. Ayrıca iltihap, yara, ateş veya başka bir komplikasyonun klinik tezahürü olması durumunda hemen bir doktora görünmelisiniz.
Çoğu durumda, bu tür dermatolojik sorunlar, tahriş edici maddeleri kullanmaktan kaçınmak ve iyi hijyen koşullarını sağlamak gibi temel bakım kuralları sayesinde iyiye gider. Durum böyle bile olsa en iyisi, çocuk doktorunuzu semptomlar hakkında bilgilendirmenizdir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Carr AN, DeWitt T, Cork MJ, et al. Diaper dermatitis prevalence and severity: Global perspective on the impact of caregiver behavior. Pediatr Dermatol. 2020;37(1):130-136. doi:10.1111/pde.14047
- Ravanfar P, Wallace JS, Pace NC. Diaper dermatitis: a review and update. Curr Opin Pediatr. 2012 Aug;24(4):472-9. doi: 10.1097/MOP.0b013e32835585f2. PMID: 22790100.
- Blume-Peytavi U, Kanti V. Prevention and treatment of diaper dermatitis. Pediatr Dermatol. 2018 Mar;35 Suppl 1:s19-s23. doi: 10.1111/pde.13495. PMID: 29596731.
- Kellen PE. Diaper dermatitis: differential diagnosis and management. Can Fam Physician. 1990;36:1569-1572.
- (2016). Dermatitis del pañal y trastornos relacionados. PediatríaIntegral, 151. https://www.pediatriaintegral.es/wp-content/uploads/2016/05/Pediatria-Integral-XX-03_WEB.pdf#page=7
- (2012). Trastornos cutáneos más frecuentes del recién nacido y del lactante. Dermatitis del pañal. PediatríaIntegral, 195. https://www.pediatriaintegral.es/wp-content/uploads/2012/06/Pediatria-Integral-XVI-3.pdf#page=7
- Bonifaz A, Rojas R, Tirado-Sánchez A, et al. Superficial Mycoses Associated with Diaper Dermatitis. Mycopathologia. 2016;181(9-10):671-679. doi:10.1007/s11046-016-0020-9