İlk Yıldan Sonra Bebekler İçin En Doğru Süt

İlk yaşlarına geldikten sonra bebekler için en doğru süt nedir? Besleyicilik noktasından baktığınızda aklınızda tutmaya ihtiyacınız olanlar nelerdir? Bilmeniz gereken her şeyi anlatacağız.
İlk Yıldan Sonra Bebekler İçin En Doğru Süt
Saúl Sánchez Arias

Yazan ve doğrulayan beslenme uzmanı Saúl Sánchez Arias.

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Ebeveynler, ilk yaşlarına gelen bebekler için en doğru süt nasıl seçeceklerini bilmeye ihtiyaçları vardır. Çünkü yanlış sütün seçimi, ufaklıkların özellikle metabolik ve otoimmun (bağışıklık) rahatsızlıklarına meyilli olanlarda hastalanma riskini arttırabilir.

Anne sütü, bebekler için en iyi besindir. Ancak, ilk yıldan sonra, enerji ihtiyacı artar. Bu sebeple, anne sütü tek besin kaynağı olmaktan çıkar. Bunu aklınızda bulundurarak, ebeveynler bebekleri için besin ihtiyaçlarını karşılayacak doğru kalitede ürünlerini nasıl seçeceklerini bilmelidirler.

Bu yüzden, hangi süt en iyisidir? İlk yılını dolduran bebekler için doğru sütü seçerken nelere bakmalısınız? Bu yazıda, bilmeniz gereken her şeyi anlayacağız.

Bir yaşından büyük bebekler için doğru süt seçimi: şeker ilave edilen sütler

Bebekler için sütlerin birçok çeşidinde problem ilave şeker içermesidir. Şeker, bebeklerde veya yetişkinlerde hastalıkların oluşma riskini arttırarak metabolik sağlığın kötüye gitmesine neden olur.

Avrupa Pediatri Derneği (European Pediatric Society,) basit şekerlerin tüketimi hakkında bir çalışma yürütmektedir. Bu çalışmaya göre, diyabet vb. metabolik problemleri önlemeye yardımcı olur.

Bu yüzden, sütteki ilave şeker miktarına önemsenmemesi, onların sağlığı için negatif etkiye sebep olabilir.  Dahası, bu tür ürünlerin kullanımı kişinin lipid profilinin değişmesi ile bağlantılıdır.

çocuklar için toz mama
Bebekler için doğru sütün seçiminde, şeker miktarınca düşük olanları tercih edildiğinden emin olmak önemlidir.

Bebekler için sütlerde Omega 3 varlığının önemi

Muhtemelen, beslenmenize eklediği, doğal antienflamatuvar olan bir yağ asidi olan Omega 3’ün faydalarını duymuşsunuzdur.

Düzenli olarak Omega 3 tüketimi, diğer şeylerin dışında, kardiyovasküler riski düşürmektedir.

Bu konu,  Pharmacology & Therapeutics dergisinde yayınlanan bir çalışmada sunulmuştur.

Dahası, bu lipitler özellikle çocukların gelişiminde çok önem taşımaktadır. Bu besinlerin sık sık tüketimi otoimmun süreçlerin meydana gelmesi olasılığını erken safhalarda azaltma yeteneğine sahiptir.  Buna dayanarak, 2017’de yapılan bir araştırmaya göre, bebeklik döneminde düzenli olarak Omega 3 ağ asidi alımı astıma gelişme riskini düşürmektedir.

Bu sebeple, bir yaşından büyük bebekler için süt seçerken Omega 3 önemini dikkate alınız. Diğer bir deyişle, seçtiğiniz ürünün içeriğinde bu yağ asitlerini bulundurduğundan emin olunuz.

D vitamini içeren sütler

D vitamini eksikliği nüfusun genelinde rastlanılan bir problemdir. Bir çalışmaya göre 97 hamle kadın ve 90 bebekte D vitamini seviyelerine bakılmış ve bu mikro nütrientin önerilen seviyenin altında olduğu sonucuna varılmıştır.

Düşük D vitamini alımı, yetişkinlik döneminde kişinin kemik sağlığını etkiler.

Bu sebeple, kişinin osteoporoz olma riskini arttırır. Bu durum menopoz sonrası kadınlarda sıklıkla görülür ve sağlık ve sıhhati için risk oluşturur.

Dahası, bu vitaminin düşük seviyelerde olması kas gücü ve kompleks hastalıkların gelişimi ile ilişkilidir. D vitamini besini, beslenme ile birlikte sağlanması zor bir besindir. Aslında, D vitamini sağlamanın en garanti yolu sağlıklı bir zaman diliminde güneş ışığı almaktır. Vitamin D eksikliğini minimize etmek için, bu mikro nutrient yeterli miktarda içeren bir süt tercih edilmelidir.

vitamin D süt
Mümkünse, bir yaşından büyük bebekler için sütler D vitaminince zenginleştirilmiş olmalıdır.

Bir yaşından büyük bebekler için doğru sütü seçmek kolay bir iş değildir.

Gördüğünüz üzere, bir yaşından büyük bebekler için doğru sütün seçiminde üç ana parametreyi aklınızda tutmalısınız. Tabi ki, düşünmeniz gereken diğer beklentiler de bulunmaktadır. Örneğin, markanın verdiği güven, kimyasal koruyucuların varlığı vb.

Doğru seçeneği seçmek için besin etiketini incelemelisiniz. Bu bilgiye önem vermeyi ihmal etmeniz durumunda düşük kaliteli bir ürün seçebilirsiniz. Veya aynı zamanda çok miktarda basit şeker içermesine ihmal edebilirsiniz.

Unutmayın ki, bebekler ve çocuklar hala gelişmeye devam etmektedir. Bu sebeple, zararlı içeriklerin fazla miktarlarda tüketilmesi, yetişkinliklerinde muhtemel kompleks hastalıklar yaşama olasılığını tetikleyecektir. Bu sebeple, ebeveynler çocuklarının beslenmesine doğdukları andan itibaren özel ilgi göstermelidir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Fidler Mis N., Braegger C., Bronsky J., Campoy C., et al., Sugar in infants, children and adolescents: a position paper of the european society for paediatric gastroenterology, hepatology and nutrition committee on nutrition. J Pediatr Gastroenterol Nutr, 2017. 65 (6): 681-696.
  • Mendonça MA, Araújo WMC, Borgo LA, Alencar EdR (2017) Lipid profile of different infant formulas for infants. PLoS ONE 12(6): e0177812. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0177812
  • Schunck WH., Konkel A., Fischer R., Weylandt KH., Therapeutic potential of omega 3 fatty acid derived epoxyeicosanoids in cardiovascular and inflammatory diseases. Pharmacol Ther, 2018. 183: 177-204.
  • Miles EA., Calder PC., Can early omega 3 fatty acid exposure reduce risk of childhood allergic disease? Nutrients, 2017.
  • Avar Ozdemir A., Ercan Gundemir Y., Kuçuk M., Yildiran Saric D., et al., Vitamin D deficiency in pregnant women and their infants. J Clin Res Pediatr Endocrinol, 2018. 10 (1): 44-50.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.