Vitamin Eksikliğinin Riskleri

Bir vitamin eksikliğinizin olması, zaman içerisinde ciddileşip, kronikleşmeye dönüşen birçok farklı hastalığa yakalanmanıza neden olur. Bugünkü yazımızda, bazı önemli vitaminlerden ve eksikliklerinde ortaya çıkabilecek durumlardan bahsedeceğiz.
Vitamin Eksikliğinin Riskleri
Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu

Yazan ve doğrulayan doktor Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu.

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Dengeli bir beslenme sistemi, hastalıklardan korunmak için temel besinlere ek olarak, vücudun ihtiyacı olan günlük enerji miktarını da sağlar. 

Yine de, günlük beslenme programınızın bir parçası haline gelmesi gereken, vitamin eksikliği ile ilgili ilişkili birçok risk faktörü vardır.

Sağlıklı bir beslenme programı hem temel hem de temel olmayan besinleri içermelidir.

Vitaminleri bu programdan çıkaramazsınız.

‘Vitamin’ kelimesi, Latince vücut için hayati olan ‘vita’ ve ‘amina’ kelimelerinden gelmektedir.

Vitamin eksikliği ile ilgili olan genel risk, hastalıkların ve rahatsızlıkların ortaya çıkma ihtimalidir. Bunlar, vücudunuzun ihtiyacı olan bir şeyi üretemediği zaman meydana gelir. Bu hastalıklardan bazıları kronik ve ciddi olabilir.

Bu nedenle, vitamin eksikliği gibi durumlardan olabildiğince kaçınmanız lazım.

B Vitamini Riskleri

B vitamini grubunda sekiz vitamin bulunur. Tümü metabolizmanızı etkiler ve sinir sisteminize yardımcı olur. Sizin de tahmin edebileceğiniz üzere, bu eksiklik bazı durumlarda çok tehlikeli olabilir.

nöronlar birbirine bağlı

Aşağıda B vitamin gurubu eksikliklerinde ortaya çıkan durumları açıkladık.

  • B1 vitamini ya da Thiamine: Bu eksiklik, ‘Beri-Beri’ dediğimiz sinirsel bir hastalığa yol açar. Bu durumda akabinde kalp hastalığına dönüşebilir.
  • B2 vitamini ya da Riboflavin: Bu vitamin eksikliği, kuru gözler, dil iltihaplanması, sürekli göz yaşı oluşumu ve benzeri durumlar gibi mukus yapısında sorunlar oluşturur.
  • B3 vitamini ya da Niacin: Yeteri kadar Niacin almazsanız, bir tür deri hastalığı olan pellagraya yakalanabilirsiniz.
  • B5 vitamini ya da pantothenic asit: Bu eksiklik, sinirsel, dermatolojik ve gastro-bağırsak sorunlarına yol açar.
  • B6 vitamini ya da  pyridoxine: Bu vitaminin düşük seviyede kalması, sindirim ya da sinir sistemi sorunlarına yol açar.
  • B9 bitamini ya da folik asit: Megaloblastik anemi, folik asit seviyesinin düşmesinden kaynaklanabilir. Aynı zamanda zihinsel gelişimi ve büyümeyi de etkiler.
  • B8 vitamini ya da biotin : Bu vitaminden yeteri kadar almadığınız zaman, sinir sitemi ya da kas problemleri veyahut cilt iltihabı ve gastro-bağırsak sorunları ile karşı karşıya kalabilirsiniz.
  • B12 vitamini ya da Cobalamin: Bu vitamin eksikliği anemi ve sinir-kas problemlerine sebep olabilir.

C Vitamini Eksikliği

C vitamini eksikliği ise, iskorbüt hastalığı dediğimiz bir duruma neden olabilir. Bu hastalık, diş etlerinin zayıflayıp kanamasına ve dişlerin dökülmesine neden olur.

Ek olarak, anemiye ve saç ve deride değişikliklere neden olur.

Düşük seviyede C vitamini bulunan insanların kanayan yaraları ve bir hastalıktan kurtulmaları da normalden daha uzun sürer.

D Vitamini Eksikliği

insan kemik yapısı

D vitamini eksikliği kemik yumuşaması denilen bir hastalığa neden olur.Bu kemik hastalığı raşitizme benzerdir ve çok kırılgan bir kemik yapısına sebep olur.

Ek olarak bilim insanları, D vitamini eksikliğinin birçok kanser türünü de etkilediğini düşünmektedir. Ayrıca, D vitamini eksikliği ile yumurtalık, göğüs ve kolon kanser türleri arasında bir ilişki olduğunun kanıtı da vardır.

Düşük D vitamini olan insanlar, kronik yorgunluk ve otoimmun rahatsızlıklarından mustariptir. En bilinen türleri, tip 1 diyabet, çoklu sertleşim, affektif bozukluklar, eklem iltihabı ve daha birçoğudur.

Vitamin E Eksikliği

E vitamini eksikliği ile ilişkili olan riskler bir hayli fazladır. Bu eksiklik pek görülmese de sonuçları oldukça ciddidir.

E vitamini eksikliğinin meydana gelebileceği üç durum vardır:

  • Metabolik hastalıkları olan hastalar. Bu hastalar kistik fibrozis, çölyak hastalığı ve diğer benzeri hastalıklardan mustarip olabilir.
  • Erken doğan ya da çok zayıf doğan bebekler.
  • Genetik olarak anormallikleri bulunan insanlar

E vitamini eksikliği, sinirsel sorunlara yol açabilir. Anemiye ek olarak, yorgunluğa ve halsizliğe neden olabilir. Aslında bilim insanları, E vitamini eksikliği ile kısırlık arasına bir bağ olduğuna inanmaktadır.

K ve A Vitamini Eksiklikleri

kadının burnu kanıyor

Son olarak, bu iki vitamin de vücut için elzemdir.

K vitamini ayrıca ‘kanamayı durdurucu vitamin’ olarak bilinir. İsminden de anlaşıldığı üzere, eksikliği çok ciddi sonuçlara yol açabilen, kanamayı durdurucu ve kanın pıhtılaşmasını sağlayan etkileri vardır.

Bu vitaminden gereği kadar almamak, kemik gelişimini etkileyerek, bozulmalara neden olur. Damarlar duvarlarındaki çözülmemiş halde bulunan tuzların konsantrasyonlarını da etkiler.

Vitamin A eksikliği pek görülmez. Yine de meydana geldiği zaman, görme duyusunu etkiler hatta körlüğe kadar varan durumları vardır. Cilt problemlerini ve çocukların gelişim ve büyüme durumlarını da etkiler.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.