Bebek Hıçkırığı Nasıl Geçirilir?
Bebek hıçkırığı, özellikle hıçkırık tutması olayı tekrar tekrar meydana geliyorsa, ebeveynler için biraz endişe verici olabilir. Ancak, çoğu kişinin düşündüğünün aksine, bu hassas “hık” “hık” sesleri ciddi bir şey olmadığı gibi küçük bebeğiniz için de can sıkıcı bir şey değildir.
Çoğu yeni doğan bebek, bir gün bunu tecrübe eder, ancak bebek hıçkırığı zararsızdır ve spesifik bir tedavi gerektirmez. Aslına bakarsanız, semptom aniden ortaya çıktığı gibi, genellikle kısa sürede kendiliğinden geçer.
Bu durumun çocuklarını tekrar tekrar rahatsız etmesi bazı ebeveynleri çileden çıkarır. Hıçkırıkların ciddi bir sorun olmadığı doğru olsa da, kalıcı olmaması için neredeyse her zaman bir çözüm ararlar. Neyse ki, bebek hıçkırığını birkaç dakika içinde geçirmek için yıllar içinde çeşitli ipuçları paylaşılmıştır.
Hıçkırık nedir?
Singultus olarak da bilinen hıçkırık, diyaframın tekrar tekrar, istemsiz ve kaba bir şekilde kasılmasıyla ortaya çıkan bir semptomdur. Diyafram, ciğerleri karın bölgesinden ayırır ve nefes almada önemli bir rol oynar.
Hıçkırdığımız zaman, havayı içimize çekmek yerine, dışarı veririz. Ek olarak, ses tellerimiz de kapanır ve bu nedenle o karakteristik “hık” sesi ortaya çıkar. Genellikle hıçkırıklar hızla geçer. Tehlikeli değildir ve bebek normal nefes alıp verişini tekrar kazanır.
Bu yazıyı da okumak ister misiniz? Bebeklerin Cinsiyetini Belirlediği Düşünülen Yöntemler
Bebekler neden hıçkırır?
Bebeklerin hıçkırmasına neyin sebep olduğu henüz kesin olarak belirlenmemiştir. Ancak, yıllar boyunca birkaç teori öne sürülmüştür. En çok kabul edilenler yeni doğan bebeğin sinir ve sindirim sisteminin gelişmemiş olduğunu iddia ediyor.
Sinir Sisteminin Gelişmemiş Olması
Sinir sistemi, vücudun tüm kaslarını kontrol eden sistemdir. Frenik sinir ve vagus sinir tahriş olduğunda bu, diyaframdaki istemsiz hareketleri tetikler.
Bu bebeği nasıl etkiler?
Her şey, bu sistemin gelişmemiş olmasının bebeklerde hıçkırık oluşumunu etkilediğini gösteriyor. Bu anlamda, organları daha olgunlaşmamış prematüre bebekler, normal bebeklerden daha fazla hıçkırır. Ek olarak, semptomlar bebek altı aylık olmadan önce daha sık tekrar eder.
Sindirim Sisteminin Gelişmemiş Olması
Bebekler “gelişmemiş” bir sindirim sistemine sahiptir ve bunun sonucu olarak da bazı semptomlar ve rahatsızlık hissine karşı daha hassastırlar. Sindirim bozuklukları genellikle diyaframı aşırı uyardığından, hıçkırıkları açıklayan diğer nedenler şunlardır:
- Bebeğiniz süt emerken mideye hava girmesi ve midenin gerilmesi.
- Bebeğin meme ucunu yakalamada zorluk yaşaması ve bunun da havanın içeri kaçmasına neden olması.
- Bebeğin fizyolojisi için uygun olmayan şekillerde emzikler kullanmak.
- Çok büyük veya çok küçük delikli biberon ağızları.
- Bebeğin yemek yerken uygunsuz şekilde tutulması.
- Gastroözofageal reflü.
- Anksiyete veya duygusal stres.
- Mide ve vücut ısısındaki değişiklikler.
- Bebeğinizi en az bir kez ağzından gaz çıkarmış olduğundan emin olmadan, “erken” yatırmak.
- Uygunsuz yiyecekleri bebeğin diyetine eklemek.
Bu yazıya da bir göz atın: İlk Annelik Deneyiminde Yapılan, Kaçınılması Gereken Dört Hata
Bir bebeğin hıçkırmasını nasıl geçirirsiniz?
Hıçkırık genellikle bebeklerde sadece birkaç dakika sürer. Bu nedenle, genellikle onlarla mücadele etmeye çalışmak için büyük çaba harcamak gerekmez. Bununla birlikte, hıçkırığın bazı anne-babaları sıkıntıya soktuğunu düşünürsek, hıçkırıktan daha hızlı kurtulmayı sağlamak için bazı teknikleri bilmek faydalı olacaktır.
Şimdi şunu söyleyelim ki bu ipuçları, hıçkırıklardan anında kurtulmak için “mucizevi” bir formül değildir. Aslına bakarsanız, her durumda işe yaramazlar. Ancak, denemeye değerdir. Aşağıda, size en yaygın olanı göstereceğiz:
- Emzirmenin çalışma sistemi, yeni doğan bebeklerde hıçkırıkların ortaya çıkması ile çok ilgilidir. Bu nedenle, annenin bebeği, bebek sakinken ve çok aç değilken beslemesi önemlidir. Bu şekilde, bebeğiniz daha yavaş yiyecek ve çok fazla hava yutmayacaktır.
- Bebek yemek yediğinde hıçkırık tutarsa, ilk adım pozisyonunu değiştirmek ve ağzından gaz çıkarmasını sağlamak için kucağınıza almak ve onu rahatlatmaya çalışmak olacaktır. En iyisi, emzirmeye geri dönmeden önce hıçkırığın gitmesini beklemektir.
- Bebek çok hızlı yemek yediği zaman, birkaç dakika durup sonra yeniden başlamak en iyisidir. Amaç bebeğinizin yemek yerken hava yutmamasını sağlamaktır.
- Yemeğini bitirdikten sonra, fazla havadan kurtulmak için bebeğinizi dikey pozisyonda tutmanız tavsiye edilir.
- Sıcaklık değişimlerinin de hıçkırığa neden olabileceğini göz önünde bulundurarak, bebeğinizi sıcak tutmak ve daha az esintili bir ortama geçmek önemlidir.
Bebek hıçkırığı, bebeğinize acı vermeyen doğal bir olgudur. Çocuk doktorunuza sadece hıçkırığa yoğun bir ağlama eşlik ederse ya da hıçkırık saatlerce sürerse danışmalısınız.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Zaragozano, J. F. El hipo,¿ un signo inane en pediatría?. PediatríaIntegral, 361. https://www.pediatriaintegral.es/wp-content/uploads/2017/xxi05/08/n5-361-364_Int-Especial.pdf
- del Valle Llufrío, P., & Pachón, C. M. R. (2013). Hipo Persistente como forma de presentación de la enfermedad por reflujo gastroesofágico. Revista Médica Electrónica, 35(6), 614-621. http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1684-18242013000600006
- AAP. (n.d.). Why Babies Spit Up. American Academy of Pediatrics.
https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/feeding-nutrition/Pages/Why-Babies-Spit-Up.aspx