Bebeklerde Atopik Dermatit İçin Temel Bakım

Bebeklerde atopik dermatit, tipik olarak ebeveynleri endişelendiren bir durumdur. Neyse ki, doğru tedavi ile hızla iyileşebilir.
Bebeklerde Atopik Dermatit İçin Temel Bakım
María Cantos

Yazan ve doğrulayan Hemşire María Cantos.

Son Güncelleme: 09 Ağustos, 2022

Bebeklerde atopik dermatit, bebeğin yaşamının ilk aylarında ortaya çıkan en sık görülen cilt hastalıklarından biridir. Kronik bir hastalık olduğu göz önüne alındığında, önleyici tedavi, hastalıkla oluşan belirtilerin giderilmesinin yanı sıra ana yaklaşım olmalıdır. Bu dermatolojik durumun erken tespiti, aile üyelerinin semptomları ve rahatsızlıkları azaltma görevlerinde onlara yardımcı olacaktır.

Bebeklerde atopik dermatit nedir?

Atopik dermatit genellikle yaşamlarının üçüncü ve beşinci ayları arasında başlar. Bu aşamada cilt lezyonları tipik olarak daha sık görülür. Genellikle sadece altı hafta süren plaklar şeklinde görülürler, ancak daha ısrarlı da olabilirler.

Atopik dermatit, en önemli semptomlarından biri olan kuru cilt olarak ortaya çıkan inflamatuar bir cilt durumudur. Genellikle yoğun kaşıntı ile kendini gösterir.

Durum genellikle iki yaşının sonuna kadar aktif kalır ve daha sonra ya daha uzun bir süre daha ısrar eder ya da tamamen kaybolur. Bu, kalıtsal olarak aktarılan bir çocukluk hastalığıdır. Bu nedenle aile geçmişinizi göz önünde bulundurmalısınız.

Çocuk doktorunuza ne zaman danışmalısınız?

yanakları dermatitli bebek
Atopik dermatit, genetik aktarımlı bir hastalıktır.

Atopik dermatitin spesifik özellikleri yoktur. Bireyden bireye değişir. Bu nedenle, diğer dermatit formlarından ayırt etmek çok zordur. Sadece bir çocuk doktoru, bebeğinizin semptomlarını değerlendirdikten sonra atopik dermatiti teşhis edebilir.
Bu nedenle, bebeğinizde aşağıdakilerden herhangi birini gözlemlerseniz çocuk doktorunuza danışmak zorundasınız:

  • Özellikle yüz bölgelerinde ve eklem bölgelerinde spesifik olmayan döküntüler.
  • Bir süre kalan döküntüler.
  • Etkilenen bölgelerdeki kaşıntı rahatsızlığına bağlı olarak sık ağlama

Bebeklerde atopik dermatit nasıl tespit edilir?

Atopik dermatit farklı şekillerde ortaya çıkabilir. En yaygın olanlarından yazımızda bahsedeceğiz.

Döküntüler genellikle yanaklarda, alın, kulaklar ve kafa derisinde görülür. Daha sonra, yüz bölgesinden başlayarak vücudun geri kalanına yayılabilirler. Bunlar genellikle kaşıntılı egzamalar ve bazen de belirli bir derecede eksüdasyondur.

Ayrıca, atopik dermatit kendini yumurta akı protein alerjisi ile gösterebilir. Bu nedenle, bebeğe kesin tanı koyabilmek için alerji testleri yapılmalıdır.

Bebeğinizde atopik dermatiti nasıl önlersiniz?

yanaklarına krem sürülen bebek
Atopik dermatit oluşmadan önce önleyici tedavi uygulanmalıdır.

Atopik dermatitten korunmak için aile üyelerinin uygun sağlık eğitimine ihtiyacı vardır:

  • Bebeğinizin çamaşırlarını hafif deterjanlarla yıkayın ve yumuşatıcı kullanmaktan kaçının.
  • Isıdan, özellikle sıcak havadan kaçının. Bunu yapmak için, terleten kumaşları, döküntüleri destekleyen yünlü kumaşları, plastikleri ve bazı lifleri ortadan kaldırmalısınız. Bunun yerine, yalnızca pamuk kullanmaya devam edin.
  • Nem seviyelerinin çok düşük olduğu bölgelerde çevresel kuruluk için nemlendiriciler kullanın.
  • Haftada en fazla 2-3 kez kısa banyolar veya duşlar ile uygun bebek hijyenini sağlayın. Bunun nedeni, fazla su ve jele maruz kalmanın döküntülerin görünümünü arttırmasıdır. Doktorlar asidik pH jel veya yulaf ezmesi kullanmanızı önerir.
  • Bebekler için yapılan nemlendirici kremleri günde birkaç kez yumuşak bir masajla uygulayın, böylece cilde düzgün bir şekilde nüfuz eder.

Tıbbi tedavi

Bebeklerde atopik dermatit içeren semptomların, komplikasyonlarını önlemek için farmakolojik tedaviler ve bebeğin bir doktor tarafından takip edilmesini gerektirebilecek durumlar olabilir. Yaygın olduğunda topikal antienflamatuar tedavi şeklini belirlemek için bir çocuk doktoruna danışmak gerekir.

Ayrıca, önleme aşamasında kullandığınız yumuşatıcı losyonları da ortadan kaldırmalısınız.
Cilt enfeksiyonlarının ortaya çıkmasını önleyin. Bunlar genellikle kaşıntı başladıktan sonra kaşıma kaynaklı çizilme nedeniyle ortaya çıkar. Ayrıca, uygun hijyeni sağlamanız gerekir.

Çocuk doktoru bir enfeksiyon olabileceğini düşünüyorsa topikal veya sistemik antibiyotiklerin uygulanmasını reçete edebilir. Topikal kortikosteroidler, çocuk doktorları tarafından bu durum için en sık reçete edilen ilaçlardan bazılarıdır. Doğru kullandığınız sürece bunları kullanmaktan korkmamalısınız. Dermatitli bebekler için birçok fayda sağlarlar.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.