Bebeklerde Doğuştan Kalça Çıkığı
Doğuştan kalça çıkığı, kalça ekleminin anormal olduğu bir durumdur. Gelişimsel kalça displazisi olarak da bilinir. Bazı bebekler, uyluk kemiğinin başının ekleme tam olarak oturmamasını içeren bu anomali ile doğarlar. Bu daha sonra aksama ve ağrıya neden olabilir.
En ağır vakalarda, bu durum, sahip olan kişiyi sakat bırakabilir.
Doğuştan kalça çıkığı 1000 bebekten 1’ini etkiler ve 3 çocuktan 1’i kalça ekleminde hafif bir dengesizlik yaşar. Kızların bu anormalliği geliştirme olasılığı daha yüksektir.
Doğuştan kalça çıkığının nedenleri
Uzmanlar, doğuştan kalça çıkığını “çok faktörlü kalıtım” durumu olarak görüyorlar. Başka bir deyişle, birçok faktör bu doğum kusuruna neden olabilir ve bunlar genellikle genetik ve çevreseldir.
Uzmanların kalça displazisine katkıda bulunduğuna inandıkları çevresel etkilerden biri, bebeğin hamilelik sırasında annenin hormonlarına verdiği tepkidir. Fetal harekete izin vermeyen dar bir rahim veya makat doğum da kronik kalça çıkığına neden olabilir.
Genel olarak, bu durumun fetüsün rahim içindeki konumu nedeniyle sağ kalçayı etkileme olasılığı daha yüksektir.
Aynı zamanda, ilk doğan bebeklerde bu eklemin çıkma riski daha yüksektir. Bunun nedeni, anne rahminin ilk hamilelikte daha küçük olması ve bebeğin hareket edebileceği alanın daha sınırlı olmasıdır, bu da kalça gelişimini etkiler.
Diğer risk faktörleri şunlar olabilir:
- Ailede kalça veya çok esnek bağların gelişimsel displazisi öyküsü.
- Bebeğin rahim içindeki pozisyonu, özellikle de ters olması durumunda.
- Metatarsus adductus, çarpık ayak malformasyonu, doğumsal bozukluklar ve diğer sendromlar gibi diğer ortopedik problemlerle ilişkiler.
Ayrıca şunu da okumak isteyebilirsiniz: Hamilelik Sırasında Kaçınmanız Gereken On Bir Alışkanlık
Kronik kalça çıkığı hangi semptomları tetikleyebilir?
Yeni doğan bebeklerde doğuştan kalça çıkığının belirtileri çok belirsizdir ve ebeveynler bunları fark etmeyebilir. Bununla birlikte, kalça taraması, çocuk doktorlarının yenidoğanlarda gerçekleştirdiği olağan klinik muayene rutininin bir parçasıdır.
Bebeklerde kalça displazisinin en karakteristik semptomlarından bazıları şunlardır:
- Kalça taraması sırasında bir klik veya boşluk sesinin algılanması.
- Bir bacağı diğerine göre hareket ettirmede güçlük.
- Bir bacağın diğerinden daha kısa olduğu alt ekstremite asimetrisi.
- Normalde bir bacağın kasıklarında görülen kıvrımlarda diğerine göre asimetri.
- Yürürken topallama geç bir işarettir. Ancak bu durum genellikle bebeğin yaşamının ilk aylarında, bebek yürümeye başlamadan önce tespit edilir.
- Skolyoz: Bu, iki bacak arasındaki eşit olmayan ağırlık dağılımını telafi etmeye çalışmak için omurgada anormal eğriliğin oluşmasıdır.
Kronik kalça çıkığı teşhisi
Doktorlar genellikle bebeğin fiziksel muayenesinden sonra bu durumdan şüphelenebilirler. Bu, Ortolani-Barlow adlı bir manevrayı içerir. Bu teşhis aracı olumlu çıktığında, uzmanlar teşhisi bir ultrason veya kalça röntgeni ile doğrulayacaktır.
Bazı durumlarda, bir bebek ortopedi uzmanına danışma da söz konusu olabilir.
Ayrıca okuyun: Yenidoğan Sarılığı: Bilmeniz Gerekenler
Doğuştan kalça çıkığının tedavisi
6 aylıktan önce tüm vakaları ortopedik olarak tedavi etmek gerekli değildir. Tedaviler, vakanın ciddiyetine ve çocuğun yaşına bağlı olarak değişir.
En hafif vakalarda, doktorlar bebeği bacaklarını iyice açarak durma gibi postüral bir tedavi önereceklerdir. Aynı zamanda bebeğin bacakları açık sırtüstü yatması da kemiğin doğal konumuna geri dönmesine yardımcı olur.
Hastalık daha şiddetli hale geldikçe, Pavlik bandaj tedavisi gibi diğer tedavilerin yanı sıra genellikle bazı yumuşak veya daha sert protez türleri kullanılır. Bu cihaz, çıkığı azaltmak için kalçayı 100 derece esnemede tutan kayışlardan oluşur.
Ortopedik tedavilerde bile çıkık düzeltilmezse, ameliyat son çaredir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Seringe, R. (2012). Luxación congénita de cadera. EMC – Tratado de Medicina. https://doi.org/10.1016/s1636-5410(99)70023-1
- Carlos, R. (2014). Cadera congénita. Ccap.
- Nazer, J. H., Eugenia Hübner, M. G., Cifuentes, L. O., Mardones, C. B., Pinochet, C. M., & Loreto Sandoval, M. S. (2009). Luxación congénita de cadera. Displasia evolutiva de la cadera (DEC). Rev Hosp Clín Univ Chile.