Besin Eksikliği Yaşamadan Et Yemeyi Bırakmak
Herhangi bir sebeple et yemeyi bırakmaya karar veren insanlar genellikle diyetlerini değiştirdiklerinde besin eksikliği yaşarlar. Bu değişimler doğru yapılmazsa sağlığınız üzerinde ciddi olumsuz etkiler doğurabilir. Bazı besin maddeleri yetersiz kalır ya da hızlıca kilo alabilirsiniz. Burada size sağlıklı ve dengeli bir diyet sürdürmek için et yemeye son vermenin anahtarlarını vereceğiz.
Besin Eksikliği Yaşamadan Et Yemeyi Bırakmak
Vejetaryen olmak sağlığınızı olumsuz yönde etkileyebilir ve besin eksikliği yaşamanıza neden olabilir.
Bununla birlikte, ahlaki nedenler ya da sağlık nedenleriyle alabileceğiniz bu karar hangi gıdaları yediğiniz ve hangi besin öğelerine ihtiyacınız olduğu konusunda daha fazla farkındalık sahibi olmanıza yol açmalıdır.
Et yememek, % 100 vegan olmaktan farklıdır.
- Sadece etten vazgeçerseniz, ama yumurta, balık veya süt tüketirseniz, sağlığınız için herhangi bir risk almadan geçiş yapabilirsiniz.
- Bununla birlikte, bir beslenme uzmanının tavsiyelerine uymak her zaman iyi bir fikirdir.
1. Yumurtanın harika erdemleri
Yumurta, diğer hayvan proteinleri yerine mükemmel bir şekilde geçecek komple bir süper besindir. Yıllar önce, bize çok fazla yumurta yemememiz söylendi. Bununla birlikte, kolesterol probleminiz yoksa bunları günlük olarak alabilirsiniz. Et yemeyen insanlar için özellikle iyidir. Bunlar protein ve sağlıklı yağ açısından mükemmel bir kaynaktır.
Organik yumurta yemenizi öneririz. Tek yapmanız gereken, organik bir yumurta ve konvansiyonel bir yumurtayı açmak ve farklarını görmek için onları karşılaştırmaktır.
2. Süt ürünleri açısından dikkatli olun
Et yemeyi bırakan birçok kişi süt ve peynir gibi çok fazla süt ürünü tüketir. Bununla birlikte, bu gıdalar sandığınızdan daha zararlıdır. Kolestrol düzeylerinizi arttırır ve sindiriminizle ilgili sorunlara neden olurlar. Artık mağazalardaki tüm sebze sütlerinden faydalanabilir ve bunları yoğurt ya da ghee (arındırılmış tereyağı) gibi daha kolay sindirebileceğiniz süt ürünleriyle kombine edebilirsiniz.
Ayrıca bakınız: Süt ürünleri haricinde kalsiyum içeren besinler
3. Riskli unlar
Etten vazgeçen birçok kişinin yaptığı başka bir hata, ister pizza ister makarna ister sandviç olsun, unu aşırı kullanmaktır. Bu yemekler hızlı ve kolaydır. Bununla birlikte, beslenme açısından vücudunuza çok az katkı sağlayarak hızlı bir şekilde kilo almanıza neden olabilecekleri için iyi bir seçim değildir.
Daha fazla tüketmeniz gerekenler; sebzeler, salatalar ve sebze sularıdır. Bu sayede tatmin olmanıza yardımcı olacak yeterli vitamin, mineral ve lifleri elde edebilirsiniz.
4. Yediğiniz balıkları iyi seçin
Eğer et yemiyorsanız ama balık tüketiyorsanız, ağır metaller içerebileceği için büyük yağlı balıkların (somon, orkinos, kılıç balığı) tüketimini bırakmanızı ya da sınırlandırmanızı öneririz. Bunlar, özellikle çocuklar ve hamile kadınlar için potansiyel olarak zehirlidir. Bununla birlikte, küçük yağlı balıkları (sardalya, uskumru) ve beyaz balıkları yiyebilirsiniz.
5. Diğer kalsiyum kaynakları
Süt, önümüzdeki tek kalsiyum kaynağı değildir ve birçok beslenme uzmanı bunun sağlıklı olup olmadığından emin değildir. Aşağıdaki gıdalardan iyi miktarda kalsiyum alabilirsiniz:
- Susam taneleri
- Deniz yosunu
- Brokoli
- Badem
6. Vitamin B12
Herhangi bir hayvansal ürünü yemediğiniz takdirde bir vitamin B12 eksikliği sorunu ile karşılaşabilirsiniz. Bu durumda, bir takviye almalısınız.
Bu vitamin şu gıdalarda da bulunur:
- Yumurtalar
- Süt ürünleri
- Balık
- Diğer deniz ürünleri
Ayrıca bakınız: B12 Vitamini Eksikliğiniz Olduğunu Nasıl Anlarsınız?
7. Demir
Demir takviyeleri sadece tıbbi gözetim altında alınmalıdır. Demir eksikliği anemisine sahip değilseniz, bu gıdaları yiyerek bu mineralden yeterli miktarda alabilirsiniz:
- Ispanak
- Antep fıstığı gibi fındıklar
- Maydanoz
- Pancar
- Mercimek
- Bira mayası
- Yulaf gibi bütün tahıllar
- Brokoli
8. Mükemmel sebze proteini
Protein açısından zengin olan birçok bitki kökenli gıda mevcuttur:
- Fındık ve tohumlar
- Bakliyat
- Yulaf ve quinoa gibi tahıllar
- Kenevir
- Bira mayası
- Spirulina
- Bezelye
9. Kepekli tahıl, fındık ve tohumlar
Dengeli, etten yoksun diyetinize, tam tahıl olmadan giremezsiniz. Bunlar besin maddeleri ve lifle doludurlar. Besin değerlerini arttırmak için filizlenmiş fıstıklar (çiğ ya da kavrulmuş olsun) ve tohumları da unutmamalısınız.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Landi F, Calvani R, Tosato M, Martone AM, Ortolani E, Savera G, D’Angelo E, Sisto A, Marzetti E. Protein Intake and Muscle Health in Old Age: From Biological Plausibility to Clinical Evidence. Nutrients. 2016 May 14;8(5):295.
- Geiker NRW, Larsen ML, Dyerberg J, Stender S, Astrup A. Egg consumption, cardiovascular diseases and type 2 diabetes. Eur J Clin Nutr. 2018 Jan;72(1):44-56
- Aune D, Giovannucci E, Boffetta P, Fadnes LT, Keum N, Norat T, Greenwood DC, Riboli E, Vatten LJ, Tonstad S. Fruit and vegetable intake and the risk of cardiovascular disease, total cancer and all-cause mortality-a systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies. Int J Epidemiol. 2017 Jun 1;46(3):1029-1056.