Beslenme Uzmanlarının Kaçındığı 9 Zararlı Besin

Beslenme uzmanlarında göre, besin zehirlenmesine neden oldukları için kaçınılması gereken birçok besin vardır. Bu besinlerin ve yerine kullanılabilecek olan yiyeceklerin bir listesini sizler için hazırladık.
Beslenme Uzmanlarının Kaçındığı 9 Zararlı Besin

Son Güncelleme: 24 Şubat, 2022

Bazen, sağlıklı olduğunu düşündüğümüz bazı besinler, aslında vücudumuz için oldukça zararlıdır. Aşağıda, beslenme uzmanlarına göre neden uzak durulması gereken 9 besin maddesini sıraladık.

İdeal olarak, bu besinleri yememeniz gerekir. Ama bu mümkün değilse, en azından sağlıklı alternatifler bulmanızda fayda var. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, birçok ‘sağlıklı’ besin hiç aklımıza gelmeyen gizli riskleri de beraberinde getiriyor.

1.Çiğ Midye

birkaç tane midye

Beslenme uzmanlarına göre, çiğ deniz mahsulleri kesinlikle tüketilmemelidir. Bunun nedeni, artan okyanus sıcaklıklarının, bakterilerin deniz mahsullerinin içerisinde çoğalmaları için muazzam bir yer haline gelmesidir.

Nasıl Yenir?

Her zaman için pişmiş midye yemelisiniz.  Tadını bozmadan pişirmenin bir yöntemi ise, kaynatıp, acı bir sos ile yemektir. Lezzetinin aynı kalacağını göreceksiniz.

2. Dışarıdan Alınmış Taze Meyve Suyu

taze sıkılmış meyve suları

Aksinin doğru olduğunu düşünseniz de, taze sıkılmış ve özellikle satıcılardan alınan meyve suları, virüs, bakteri ve parazitler ile dolu olabilir.

Yani, eksisi artısından fazladır.

Yerine şunu tüketebilirsiniz:

Meyve suyunu kendiniz sıkın. Eğer canınız çok çekerse, pastörize edilmiş olanlarını kullanın. Eğer vitamin almak istiyorsanız, meyvenin kendisini yiyin.

3. Yeteri Kadar Pişmemiş Et

yeteri kadar pişmemiş

Yeteri kadar pişmemiş et birçok insanın tercih ettiği bir besindir. Yine de, E. coli ve Salmonella’yı öldürmek için,etin iç sıcaklığının en azından 71 °C’ye ulaşması gerekir.

Yerine şunu tüketebilirsiniz:

İyi pişmiş et.

4. Soya Filizi

bir tabak fasulye filiz

E. coli  ve Salmonella düşündüğünüzden daha çok besinlerde bulunur. Sağlıklı filiz tahılları için kimyasala gereksinim duyulmaz.

Yerine şunu tüketebilirsiniz:

Beyaz tahıl filizlerine ya da doğal yollar ile veyahut çiğ tohumlar ile elde edilmiş  yoncaya yönelin. Aynı oranda yararlı oldukları için, keten tohumu, bal kabağı ve ay çiçeği çekirdeğini de tüketebilirsiniz.

5. Çiğ Süt

bir bardak süt

Çiğ sütün elde edildiği koşullar tam olarak steril değildir. Ek olarak, bakteri ve viral kontaminasyon riski de vardır. Bunları öldürmenin tek yolu sütü ısıtmaktır.

Yerine şunu tüketebilirsiniz:

Sütü kaynatın ya da pastörize edin.

6. Pişirilmiş Taze Su Balığı

taze su balıkları

Taze su balığını pişirseniz dahi, tüketilmesi pek tavsiye edilmez. İspanyol araştırmacılar, taze su balığını pişirmenin, zararlı maddelerin sadece %18’ini öldürdüğünü bulmuşlardır.

Balığın geriye kalan zararlı etmenleri, yine tabağınızda kalır.

Yerine şunu tüketebilirsiniz:

Zararlı maddelerinin %26’sını öldürdüğü için, balığı buharda pişirmek daha iyidir.

7. Soğuk Et

soğuk mezeler bütünü

Ne yazık ki, en pahalı ve en kaliteli soğuk ette bile kansere yol açan nitrat bulunur. İki tabak soğuk ette, çiğ dana etinden %400 daha fazla tuz ve %50 daha çok yağ bulunur.

Yerine şunu tüketebilirsiniz:

Ev yapımı tütsülenmiş et daha iyi bir seçenek olabilir.

8. İki ya da Daha Fazla Malzemeli Hazır Yemek

hazır yemek şekli

Yemek üreticileri, bu ürünlerin bozulmasını engellemek için butylated hydroxyanisole (BHA) ve butylated hydroxytoluene (BHT) adına maddeler kullanır. Eğer yüksek oranlarda tüketilirse, hormon bozuklukları görülebilir ve yüksek BHA’nın tüketimi kansere yol açabilir.

Yerine şunu tüketebilirsiniz:

Evde yapılan konserve yemekler ya da her gün evde yemek yapmak.

9. Taze yıkanmış meyve ve sebze

evde yıkanmış domates

Son olarak, önceden yıkanmış ve kesilmiş sebze ve meyveler birçok elden geçmiştir. Bir besine ne kadar çok insan değerse, mikropların geçme ihtimali o kadar çoktur.

Yerine şunu tüketebilirsiniz:

Meyveler pazardan alın, iyice bir yıkayın ve evde salatanızı kendiniz yapın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Stanhope KL., Sugar consumption, metabolic disease and obesity: the state of the controversy. Crit Rev Clin Lab Sci, 2016. 53 (1): 52-67.
  • Stec AA., Dickens KE., Salden M., Hewitt FE., et al., Occupational exposure to polycyclic aromatic hydrocarbons and elevated cancer incidence in firefighters. Sci Rep, 2018.
  • Zhao Z., Yin Z., Zhao Q., Red and processed meat consumption and gastric cancer risk: a systematic review and meta analysis. Oncotarget, 2017. 8 (18): 30563-30575.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.