Beslenmenize Tarçın Eklemek İçin 8 Sebep
Tarçın hem tıbbi hem de mutfakta kullanılan bir baharattır. Yüzyıllar boyunca milyonlarca kişinin beslenmelerinin bir parçası olmuştur. Bu yazımızda beslenmenize tarçın eklemek neden faydalıdır, ondan bahsedeceğiz!
Bu, cinnamonum verum ağacının kabuğundan gelmektedir. Bir madde olarak kullanımı eski Mısır’a dayanır ve burada krallara layık bir hediye olarak kabul edilirdi.
Bugün, içecek ve tatlılara bir miktar lezzet ve aroma eklemek için kullanılır. Ancak, aynı zamanda bazı ev ilaçlarının da temelini oluşturur.
Temel besinler bakımından zengin olması sayesinde, çeşitli sağlık sorunlarının tedavisini önlemenin harika bir yoludur. Aslında, antibakteriyel ve anti-enflamatuvar özelliklere sahiptir; hem topikal olarak hem de dahili olarak kullanılabilir.
En iyisi ise, tarçın neredeyse her yerde bulunur. Çok yönlülüğü sayesinde, beslenmenize birçok şekilde dahil edebilirsiniz. Bunun neden bu kadar sağlıklı olduğunu biliyor musunuz? Sık sık tarçın yemek için 8 nedeni keşfedin.
1. Beslenmenize tarçın eklemek sindirim sağlığınızı iyileştirir
Tarçın sinamaldehid olarak bilinen aktif bir madde içerir. Anti-inflamatuvar etkileri sayesinde, sindiriminizi geliştirmeye yardımcı olur. Antispazmodik ve karminatif özellikleri ağrı, enflamasyon ve aşırı gaz üretimi gibi hazımsızlık semptomlarını kontrol eder.
Ayrıca, az miktarda lif ve kalsiyum da sağlar. Bunlar kolonun işlevini geliştirir, safra tuzlarının ve diğer atık ürünlerin yok edilmesini kolaylaştırır.
Buna da bir göz atın: Tarçın çayı içmenin 5 yolu
2. Kalp sağlığınızı korur
Ilımlı ve düzenli tarçın kullanımı, kardiyovasküler sağlığınız için ilginç faydalar sağlar.
Temel yağlar ve antioksidanlar açısından zengin olan bu baharat, kolesterol düzeylerinin kontrolünü kolaylaştırır ve yüksek tansiyonun önlenmesine yardımcı olur.
Anti-inflamatuvar bileşikleri, bağırsak dokularınızı onaran ve kalp krizi riskinizi azaltacak süreçleri destekler.
3. Kilo vermeye yardımcı olur
Tarçındaki aktif madde olan sinamaldehid, metabolizmayı uyarır ve yağ yakmaya yardımcı olan işlemleri destekler. Tarçın çayı tüketmek, kan dolaşımınızın detoksunu geliştirir. Artı, vücudunuzun karbonhidratları ve şekeri enerji kaynağı olarak kullanma becerisini geliştirir.
Daha da iyisi, tarçındaki lif sizi tok tutmaya yardımcı olur. Fazla kaloriyi önleme konusunda bu bir anahtar olabilir.
4. Diyabeti önler ve onunla savaşır
Bu baharatın bileşenlerinden biri olan Cinnamtannin B1, vücudun insülin reseptörlerini uyarır ve bunların çalışmamasını engeller.
Bu, hücrelerin daha verimli çalışmasını ve vücutta glikoz kullanmasını sağlar. Kan dolaşımınızda birikmesini önler.
Bu sebeple tarçın, diyabetin önlenmesi ve tedavisinde, özellikle hastalığın erken safhasında olması durumunda, tamamlayıcı bir unsurdur.
5. Beslenmenize tarçın eklemek solunum sağlığınızı güçlendirir
Buna ek olarak, bu baharat içindeki antibakteriyel ve anti-enflamatuvar bileşikler, solunum sağlığınızı hastalığa neden olan antijenlere karşı korumak için mükemmeldir.
Tarçın çayı, tıkanıklık ve aşırı miktarda balgam gibi belirtileri kontrol edebilir. Bu arada dokularınızı da enflamasyona karşı korur.
Buna ek olarak, tarçın antioksidan bileşikler sayesinde solunum yollarını temizlemek ve serbest radikallerin olumsuz etkilerini durdurmak için harika bir seçenektir.
6. Bilişsel sağlığınızı korur
Araştırmalar, tarçının orta derecede tüketiminin yaşlılık döneminde beyin fonksiyonunu uyarabileceğini göstermektedir. Bu hafıza, dikkat süresi ve görsel zeka için iyidir.
Bu baharatın aromatik gücü bilişsel sağlığınızı güçlendirir ve günlük görevleri gerçekleştirirken konsantrasyonun geliştirilmesine yardımcı olur.
7. Beslenmenize tarçın eklemek menstrüel krampları rahatlatır
Şiddetli menstrüel ağrı şikayeti olan kadınlar, beslenmelerine tarçın eklemeyi denediklerinde semptomlarında bir iyileşme olduğunu fark edebilirler. Bu baharat, kas kasılmalarını rahatlatarak ağrıyı hafifleten antispazmodik ve analjezik etkilere sahiptir.
Buna ek olarak, diüretik özellikleri sıvı tutulumu ile mücadelede ve regl döneminde meydana gelen enflamasyonu azaltmak açısından önemlidir.
Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Sıvı tutulumunu kontrol altına almak için 3 öneri
8. Kötü kokan nefes ile savaşır
Son olarak, tarçının aromatik gücü, kötü kokan nefes ile mücadele etmek için basit ve etkili bir yoldur. Bunun ötesinde, antibakteriyel özellikleri ağzınızı temiz tutmaya, bakteri ve mantar enfeksiyonlarını önlemeye yardımcı olur.
Buna ek olarak, onun temizleme gücü iyi karaciğer fonksiyonunu desteklemektedir ve vücudun atıklarının ortadan kaldırılmasına yardımcı olmaktadır.
Ne kadar tarçın tüketiyorsunuz? Unutmayın, sizin için iyi olmasına rağmen, fazla tüketmek ters etki yapabileceği için, günlük küçük dozlarda tüketmek en iyisidir.
En sevdiğiniz yemek tariflerine tarçın ekleyin veya tarçın çayı ile bunun tadını çıkarın ve sağlığınız için ne kadar iyi olduğunu görün.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Khan, A., Safdar, M., Ali Khan, M. M., Khattak, K. N., & Anderson, R. A. (2003). Cinnamon Improves Glucose and Lipids of People with Type 2 Diabetes. Diabetes Care. https://doi.org/10.2337/diacare.26.12.3215
- Crawford, P. (2009). Effectiveness of Cinnamon for Lowering Hemoglobin A1C in Patients with Type 2 Diabetes: A Randomized, Controlled Trial. The Journal of the American Board of Family Medicine. https://doi.org/10.3122/jabfm.2009.05.080093
- Couturier, K., Batandier, C., Awada, M., Hininger-Favier, I., Canini, F., Anderson, R. A., … Roussel, A. M. (2010). Cinnamon improves insulin sensitivity and alters the body composition in an animal model of the metabolic syndrome. Archives of Biochemistry and Biophysics. https://doi.org/10.1016/j.abb.2010.05.032
- Ramos Llica, E., Castañeda Castañeda, B., & Ibáñez Vásquez, L. A. (2008). Evaluación de la capacidad antioxidante de plantas medicinales peruanas nativas e introducidas. Revista de La Academia Peruana de Salud. https://doi.org/S0165-6147(05)00305-6 [pii] 10.1016/j.tips.2005.11.003