Bilgisayarda Yer Açma Adımları

Bilgisayarınızı temizlemek, çöp kutusunu boşaltmaktan daha fazlasıdır. Yer açmak için sabit sürücülerinizdeki gereksiz dosyaları silmeniz gerekir. Size bunu nasıl hızlı ve daha da önemlisi basit bir şekilde yapacağınızı anlatacağız.
Bilgisayarda Yer Açma Adımları

Tarafından yazılmıştır Luz Marina Carpio Hernández

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Her gün, bilgisayarınız açık olduğu sürece, içine dosya ve uygulamalar depolarsınız. Optimum performans için bilgisayarda yer açmanız, ve belli bir alanı boşaltmanız gerekir.

Bu, karmaşık görünse de, bir bilgisayar uzmanına bırakılması gereken bir iş değildir. Biraz yer açmak için sabit diski, yani tüm bilgileri depolayan birimi temizlemeniz gerekir.

Bunu ilk kez yapıyorsanız, doğru kılavuzu buldunuz, çünkü daha fazla depolama kapasitesinin nasıl kazanılacağını ayrıntılı ve basit bir şekilde açıklayacağız.

Bilgisayar alanını boşaltmak için adımlar

Yeterli boş alan olmadığını bildiren mesajı almadan önce bile bilgisayarınızda yer açmanın birkaç yolu vardır. Windows® işletim sistemi kullanan bir bilgisayarda yer açmanın bazı yolları aşağıda verilmiştir.

1. Dosya analizi ve seçimi

Bu seçenekle, muhtemelen ihtiyacınız olmayan ve silinmesi gereken verilerin bir listesini göreceksiniz. Bu adımları izleyin:

  • Adım 1: “Bilgisayarım”ı açın, disk simgesine sağ tıklayın ve ardından “Özellikler”e tıklayın.
  • Adım 2: Bir pencere açılacaktır. Buradaki menülerden “Temizle” seçeneğine tıklayın. Böylece bilgisayarınız silebileceğiniz dosya ve klasörlerin bir listesini oluşturmak için bir tarama başlatır.
  • Adım 3: Yalnızca ihtiyacınız olmayan dosyaları kontrol edin ve bilgisayarın bunları silmesine izin verin.

Windows®‘un yüklü sürümüne bağlı olarak, “Diğer seçenekler” veya “Sistem dosyalarını temizle” adlı başka bir sekme bulabileceğinizi unutmayın.

bilgisayarının başında düşüncelere dalmış kadın
Bilgisayarlarımız çok sayıda dosya depolar, ancak bunlar dağınık ve yavaş olabilirler.

2. Anında geri yükleme

Bu, verilerin kaydedildiği kesin tarih ve saatlere dayalı olarak geri yükleme noktaları oluşturmaktan ibarettir. Amacı, o zamana kadar kaydedilen bilgileri kaybetmeden sistemi belirli bir zamandaki şekline geri döndürmektir.

Aşağıdaki talimatlarla gerçekleştirilir:

  • Adım 1: “Başlat”a gidin ve “Geri yükleme noktası oluştur” menüsüne bakın.
  • Adım 2: Daha önce etkinleştirmiş olmanız gereken “Sistem Koruması” sekmesine tıklayın.
  • Adım 3: Yer boşaltmak istediğiniz sürücüyü seçin ve ardından nokta başına kullanım yüzdesini görmek için “Yapılandır” düğmesine tıklayın.

Ayrıca, bu penceredeki bir menü “Bu sürücüdeki tüm geri yükleme noktalarını sil” seçeneğini sunacaktır. Daha sonra yeni bir tane oluşturabilirsiniz.

3. Programları kaldırın

Bu alternatif, programları sabit sürücüden kaldırmak için daha spesifik bir yol izler.

  • Adım 1: Masaüstündeki “Başlat” düğmesi aracılığıyla “Ayarlar”a ve ardından “Uygulamalar”a gidin. Bilgisayarda yüklü olan tüm uygulamalar sıralanacaktır.
  • Adım 2: Kaldırmak istediğiniz uygulamayı seçin ve “Kaldır”a tıklayın.

4. iOS® ile çalışıyorsanız dikkatli olun

MAC® cihazlarıyla çalışanlar, “iCloud®‘a Kaydet”, “Depolamayı optimize et”, “Çöpü otomatik olarak boşalt” ve “Dağınıklığı azalt” seçeneklerini sunan “Depolamayı yönet” menüsünü kullanmalıdır.

Bilgisayar alanını boşaltmak için ipuçları

Bilgisayarınızda çaresizce yer açmaya çalışırken muhtemelen ilk düşünceniz “Çöp Kutusu”nda bulunanları silmek olacaktır. Bu hala yeterli değilse, aşağıdaki ipuçlarını not edin.

1. Arşivinizi bulutta tutun

OneDrive® veya Drive® gibi dosya barındırma hizmetleri, PC’nizin dağınıklığını önlemek için kullanışlıdır. İyi yanı, Android®, PC®, iOS® ve Mac® için mevcut olmalarıdır.

2. Kopyaları ortadan kaldırın

Bilgisayarınızda büyük olasılıkla, sabit sürücüye ağırlık ekleyen birkaç yinelenen dosya vardır. Ya sizin farkında olmadan çoğalttığınız, ya da belki kurduğunuz programların başının altından çıkan bu kopyalardan kurtulmak için çeşitli uygulamalar vardır.

VisiPics® ve Duplicate File Finder®, yinelenen fotoğrafları ve klasörleri tarayan ve tespit eden araçlardan bazılarıdır.

3. Disk temizleme işlevini etkinleştirin

Bu, Windows® içine entegre edilmiş bir alan temizleyicidir. Bellek hatalarının, geçici hataların ve işletim sisteminde zaten yüklü olan güncellemelerin sonucu ortaya çıkan dosyaları ortadan kaldırır.

4. “Uyku” modunu devre dışı bırakın

Birçok kişi bu seçeneği, bilgisayarı kapatıp daha sonra açarken önceki oturumu olduğu gibi geri getirdiği için kullanır. Ancak bu modun kullanımında bir sorun var: Uyku moduna geçmeden önce sürücüler ve gereksiz dosyalar depolanarak sistemi yavaşlatırlar.

5. Diski bölümlere ayırın

Bir sabit diskin birden fazla bölümü, diğer bir deyişle bilgi biriktiren bağımsız birimleri olabilir. Peki diski bölme nasıl yapılır? Dosyaları veya uygulamaları farklı bölümlere dağıtmak için diski bölümlere ayırın.

6. Taşınabilir bir disk kullanın

Bunlar, bir yerden başka bir yere taşıyabileceğiniz ve hatta sakladığınız tüm bilgilere birden fazla bilgisayardan ulaşmanızı sağlayan harici depolama aygıtlarıdır. Farklı kapasitelerde bulunurlar.

7. Tekrarlanan şarkıları silin

Yinelenen fotoğrafları ve belgeleri sildiğiniz gibi, bazı müzik çalma programları tarafından oluşturulan tekrarlanan şarkılar için de aynısını yapabilirsiniz. Similarity® bu amaç için en popüler uygulamalardan biridir.

Neyi kaldırmamanız gerektiğini hatırlayın!

dizüstü bilgisayarında çalışan küçük kız
Çocukların bilgisayarda oynadığı oyunlar, kullanım ve puan kayıtları bırakır.

Bilgisayarda yer açmadan önce, işletim sistemi her zaman bunu yapmak isteyip istemediğinizi soracaktır. Bunu yapar, çünkü silmemeniz gereken dosya türleri vardır. Bunlar aşağıdaki gibidir:

  • Geçici internet dosyaları: Bunları bilgisayardan kaldırırsanız, tekrar çevrimdışı olduğunuzda görebileceğiniz tarama geçmişini kaybedersiniz.
  • Oyun istatistikleri: Kim başarılarının kaydını kaybetmek ister ki? Her ne kadar yüzeysel görünse de, oyun oynayarak elde ettiğimiz puanları hepimiz görmek isteriz. Ve onları silerseniz, sıfırdan başlamanız gerekir.
  • Örnek resimler: Bunlar, küçük resimler olarak indekslenen ve görüntülenen resimler içeren klasörleri açtığınızda oluşturulan otomatik kılavuzlardır. Klasöre tekrar girdiğinizde küçük önizlemenin görünmesinin kısa sürmesini sağlarlar.
  • ChkDsk: Sabit disk ve harici bellekte her revizyon yapıldığında oluşturulurlar. ChkDsk dosyalarının FOUND.001, FOUND.002 gibi adları vardır. Bunlar sistem dosyalarıdır ve onları silerseniz bir belge veya uygulama açılmayabilir veya zarar görebilir.

Bilgisayar alanını boşaltmak neden önemlidir?

Bilgisayarların da bakıma ihtiyacı olduğunu unutmayın. İşlevlerini optimize etmenin yolu budur. Alan boşaltmak, verimliliğinin devamını sağlamak için bir yöntemdir.

İşlem sırasında sorun yaşarsanız, bir bilgisayar teknisyeninden yardım istemekten çekinmeyin.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.