Çevrimiçi Terapi Herkesin Ulaşabileceği Yerde

Çevrimiçi terapi, psikolojik bakıma daha kolay erişmemizi sağlar. Ayrıca, herhangi bir yere seyahat etmeye gerek yoktur, rahattır ve daha samimi bir ortam sağlar. Yazımızda daha fazla bilgi edinin!
Çevrimiçi Terapi Herkesin Ulaşabileceği Yerde

Tarafından yazılmıştır Daniela Echeverri Castro

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Dijital dünya ve internet gerçekliğimizi değiştiriyor. Psikoterapi alanı, teknolojinin etkisine yabancı değildir ve bu, çevrimiçi terapinin yükselişini açıklar.

Geleneksel terapi gelişti ve zorluklar çok olsa da faydaları yadsınamaz.

Ancak itiraf etmemiz gereken bir şey var: Giderek daha meşgul bir toplum haline geldik. Uzun iş günlerimiz var, gelip gidiyoruz, planlıyoruz, organize ediyoruz… Zaman zaten sınırlı ve aldığımız hizmetlerin hem yakınlığına hem de kalitesine değer veriyoruz.

Öyleyse, çevrimiçi terapinin artan eğilimine bakalım.

Çevrimiçi terapi: Sağlıklı yaşam için iyi bir fırsat

Psikoloji alanı bunun farkındadır ve bu perspektifte açık avantajlar görmektedir.

2018 yılında Tıbbi İnternet Araştırmaları Dergisi’nde yayınlanan gibi araştırmalar, bu konuda önemli bir şeye işaret ediyor. Çevrimiçi terapi, nüfusun psikolojik bakıma erişimini kolaylaştırır, yakınlaştırır ve hem programlara hem de bireysel ihtiyaçlara göre ayarlanır.

Bu nedenle, zihinsel sağlığın büyük ihmalimiz olmaya devam ettiği bir dünyada, çevrimiçi psikolog figürü güçlü ve alakalı bir şekilde yoluna devam ediyor. Her değişiklik, Albert Ellis’in dediği gibi, özlenen refahı elde etmek için iyi bir fırsat olabilir.

Çevirimiçi terapi neden bu kadar popüler?

online terapi gören kadın

Birçok kişi günlük olarak çevrimiçi olarak psikolojik yardım talep etmektedir. İhtiyaçlarını, sorunlarını veya yaşam zorluklarını ele almak için interneti ilk kaynak olarak kullanmalarının nedenleri çoktur, ancak birkaç özel noktada özetlenebilir.

Bunlar aşağıdakileri içerir:

  • Kendi çevrimiçi psikoloğumuzu seçme olanağı. Tek yapmanız gereken, ihtiyaçlarınıza en uygun olanı seçmek için her profesyonelin profilini, deneyimini ve uzmanlığını okumaktır.
  • Zamandan tasarruf. Seyahat etmenize veya randevu beklemenize gerek yok. Sadece bir randevu alın ve herhangi bir elektronik cihaz kullanarak çevrimiçi olarak psikologla bağlantı kurun.
  • Mesafe sorun değil. Çevrimiçi terapiyi seçen birçok kişinin, yaşadıkları bölgede bir terapist bulamadıkları için bunu yaptığını unutmayın. Ayrıca işleri onları profesyonellerin ana dillerini konuşmadığı ülkelere yerleştirdiği için. Bu durumlarda, çevrimiçi danışmanlık en iyi kaynaklarıdır.
  • Yakınlık, samimiyet ve sağduyu. Çevrimiçi psikolojik yardım almak, güvenli bir ortam oluşturmamızı sağlar. Evdeyiz, rahat hissediyoruz ve hepsinden önemlisi, her şeyin kontrol altında olduğu tanıdık bir ortamda rahatlıyoruz. Bunun gibi bir şey, çevrimiçi psikoloğumuzla iyi bir terapötik ittifakı kolaylaştırır.

İlginizi çekebilir: Psikologa Gitmeniz İçin 7 Neden

Kriz zamanları için ücretsiz çevrimiçi psikologlar var

Hepimiz kriz dönemlerinden geçiyoruz. Ayrılıklar ve ilişki sorunları, iş sorunları, stres, kaygı, bağımlılıklar.

Hepimizin bildiği bir şey varsa, o da geleneksel yolları takip edersek özel psikolojik yardım almanın kolay olmadığıdır. Sağlık sisteminde psikolog ve psikiyatristlerin aşırı yüklenmesi nedeniyle uzun bekleme listeleri ve hatta verimsiz seanslarla karşılaşabiliriz.

Özel sektöre yönelebiliriz ama bazen fiyatlar bütçemizi aşar.

Peki, ücretsiz çevrimiçi psikolojik yardım bulmak mümkün mü?

Gerçekten de, bazı profesyoneller zamanlarının belirli saatlerini ücretsiz yardıma ayırabilirler. Bu arada sırada olur ve sohbet veya video konferans yoluyla bu ilgi için bizden ücret almamayı seçebilirler.

Bununla birlikte bir çevrimiçi psikolog işlerinden geçimini sağlayan uzmanlaşmış bir profesyoneldir. Bu terapötik model, en iyi sonucu veren ve en geçerli olandır çünkü bir bağlılık, bir talep ve hasta ile gerçek bir ittifak vardır, böylece hasta ilerleyebilir, refah ve dengeye ulaşabilir.

Bu nedenle, ücretsiz çevrimiçi psikolojik yardım arayabiliriz. Ancak, uygun bir fiyata çevrimiçi bir psikoloğa sahip olmanın çok kolay olduğunu bilmek önemlidir. Bu şekilde, terapötik ilerlemeden kesinlikle fayda sağlayacak bir dizi seans yapabiliriz.

Çevrimiçi terapi: Gerçekten işe yarıyor mu?

terapideki hasta

Giderek daha fazla insan bu terapi biçimini tercih ediyor. İnsanların, tıklayıp ihtiyaçlarına en uygun çevrimiçi psikoloğu aradıklarında, gerçekten işe yarayıp yaramayacağını, çevrimiçi terapinin geleneksel terapi kadar etkili olup olmadığını merak etmeleri yaygındır.

Cevap evet, geleneksel terapi kadar etkilidir.

Bunun nedeni çok basit bir gerçek: Gerçekte psikolog ve hasta arasındaki telekonferans ilişkisi yüz yüze görüşmeden çok farklı değildir. Bunu mümkün kılan bir faktör var ve bu empatiden başkası değil. İki kişi arasında aktif güven oluşturarak terapiyi etkili kılan empatidir.

Bu beceri sayesinde, iyi terapistler hastadaki duyguları ekrandan okuyabilirler. Duygusal yakınlık gerçektir, sizi kaç kilometre veya okyanus ayırırsa ayırsın.

Değişime yönelik taahhütler oluşturmak, stratejileri kolaylaştırmak ve refah yolundaki bu yolculukta bize eşlik etmek her zaman mümkündür.

Çevrimiçi psikologlar geleceği ve terapi yöntemlerini değiştiriyor ve insanların gerçek ihtiyaçlarına daha iyi uyum sağlıyorlar. Bundan hepimiz yararlanabiliriz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Lorenzo-Luaces, L., Johns, E., & Keefe, J. R. (2018). The generalizability of randomized controlled trials of self-guided Internet-based cognitive behavioral therapy for depressive symptoms: systematic review and meta-regression analysis. Journal of medical Internet research, 20(11), e10113.
  • Spek, V., Cuijpers, P. I. M., Nyklícek, I., Riper, H., Keyzer, J., & Pop, V. (2007). Internet-based cognitive behaviour therapy for symptoms of depression and anxiety: a meta-analysis. Psychological medicine, 37(3), 319-328.
  • Spek, V., Nyklíček, I., Cuijpers, P., & Pop, V. (2008). Predictors of outcome of group and internet-based cognitive behavior therapy. Journal of affective disorders, 105(1-3), 137-145.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.